Lastenlääkäri eli pediatri

Lastenlääkäri eli pediatri on lastentautien asiantuntija. Lasten lääkäriasemalla kaiken A ja O ovat tietenkin osaavat ja lasten mielestä mukavat lastenlääkärit. Sellaisia on Pikkujätti täynnä.

Tunnemme lasten metkut, murheet ja hepulit, sillä lääkärimme ovat lasten kasvattamia.

Milloin lastenlääkärille?

Lastenlääkärille eli pediatrille kannattaa varata aika aina, kun aikuisella on huoli lapsesta. Lääkäri ottaa huolen aina vakavasti. Koska lapsen kyky ilmaista oireitaan ja vaivojaan on rajallinen, kynnys lastenlääkärillä asioimiseen pitää olla matala. Mitä nuoremmasta lapsesta on kysymys, sitä herkemmin kannattaa varata aika lastenlääkärille.

Tavallisimpia syitä varata aika lastenlääkärille ovat:

    • kuume, yskä, infektio-oireet

    • virtsatieinfektioepäily

    • vauvan itkuisuus

Lastenlääkärin kanssa voi keskustella myös lapsen kehitykseen liittyvistä huolista, rokotuksista, uniongelmista tai muista lapsen terveyteen liittyvistä asioista.

Lapsi on lapsi tai nuori aikuisuuteen asti tai kunnes kasvu ja kehitys ovat loppuneet. Monesti lastenlääkärillä käynnit loppuvat täysi-ikäiseksi tullessa, mutta moni lastenlääkäri seuraa mielellään potilaitaan nuoreen aikuisikään asti, koska tuntee hyvin potilaan historian. Tästä on etua myös, jos lapsi tai nuori on sairastunut harvinaisempaan lastentautiin, jonka seuranta vaatii tiivistä hoitosuhdetta.

Mitä lastenlääkäri tekee?

Lastenlääkärin eli pediatrin erikoisosaamista ovat lapset ja nuoret. Lastenlääkärin keskeisin työkalu on kuunteleminen. Hän kuuntelee niin lasta kuin vanhempia, ja yrittää selvittää, mistä oireissa on kysymys. Vauva tai pieni lapsi ei pysty itse kertomaan oireistaan, joten silloin kaikki vanhemmilta saatava tieto on tärkeää.

Lapsen sairastuessa moni asia vaikuttaa lapsen oireisiin ja siten myös oireiden tulkintaan ja niiden hoitamiseen. Lastenlääkäri tarkkailee ja havainnoi lapsen tai nuoren käyttämistä, ja pyrkii saamaan vastaanotolla kokonaiskäsityksen, mistä lapsen oireet johtuvat.

Esitietojen ja lapsen tai vanhempien kertomuksen lisäksi lastenlääkäri tutkii lapsen tai nuoren ja määrää tarvittaessa lisätutkimuksia, kuten laboratoriotutkimuksia tai kuvantamistutkimuksia.

Sairauksien ilmenemismuoto on erilainen riippuen lapsen iästä ja kehitysvaiheesta. Moni sairaus tai vamma korjautuu paremmin lapsella ja nuorella kuin aikuisella. On silti tärkeää, että vaivaa hoidetaan alusta asti oikein, jotta se ei aiheuta lisää ongelmia myöhemmin lapsen kasvaessa.

Ei ole liian pientä murhetta tai vaivaa

Vastaanotolla lastenlääkärit tutkivat lapsen sekä kuuntelevat vanhempia ja lasta selvittääkseen mistä oireissa tai vaivassa on kyse.

Chatissä ja etävastaanotolla voidaan katsoa oireisiin liittyviä kuvia tai videota, ja huoltaja voi kertoa tarkemmin lapsen oireilusta. 

Jos perheessä herää huoli mistä tahansa lapsen terveyteen, kasvuun tai kehitykseen liittyvästä asiasta, kannattaa varata aika lastenlääkärille. 

Hinkuyskä vauvalla ja lapsella
Kuumekouristus lapsella
Lapsen yskä
Lasten murtumat
Lastenlääkärin vastaanotto
Nenäverenvuoto lapsella
Reseptin uusiminen
Tulirokko lapsella – oireet ja hoito
Uhmaikä
Vauvan hormoninäpyt
Yskänrokko eli huuliherpes lapsella
Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
vauvan Vauvan kehitys vuoden ikään asti
Vauvan kehitys etenee ensimmäisen vuoden aikana jättimäisin askelin. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta tietyt taidot tulee oppia, jotta pienokainen voi oppia jatkossa muita taitoja. Lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Tiina Teivaanmäki kertoo, miten vauvan sosiaalinen ja motorinen kehitys näkyy viikko viikolta.
Lue lisää
parvorokko Parvorokko lapsella vaatii harvoin lääkärinhoitoa
Parvorokko on lapsille vaaraton, mutta raskaana oleville se voi aiheuttaa keskenmenon. Lisäksi se voi aiheuttaa sikiölle vaikean taudin. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen vastaa parvorokkoa koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää