Lapsen kanssa matkustaminen – Ota talteen lastenlääkärimme muistilista

lapsi-leikkii-suihkulähteessä
Kun ollaan lomalla lasten kanssa, arvaamattomia asioita voi tapahtua: jälkiruoka saattaa johtaa mahavaivoihin, iho palaa altaassa polskutellessa ja pieniin korviin koskea lentokoneessa. Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta matkustaminen lasten kanssa sujuisi mahdollisimman leppoisasti.

Rokotukset kunnossa? Tarkista tarvittavat rokotukset ajoissa

Kun matkustat lapsen kanssa, muista tarkistaa hyvissä ajoin, että lapsella on kaikki rokotusohjelman mukaiset rokotukset. Monet sairaudet, jotka ovat Suomessa harvinaisia, voivat tarttua lapseen ulkomailla.

Selvitä myös reilusti etukäteen, tarvitaanko matkakohteeseen muita rokotuksia. Huomaa, että lapsi saa joistain rokotteista täyden rokotussuojan vasta, kun hän on saanut tehosterokotteet. Täyden rokotesuojan kehittymiseen voi siis mennä kuukausia tai jopa vuosi.

Mitä eksoottisempaan kohteeseen olette matkalla, sitä luultavammin lapsi tarvitsee lisärokotuksia. Yleisimpiä rokotuksia, jotka matkailijan on hyvä ottaa, ovat tässä:

  • Hepatiitti A- ja hepatiitti B -rokotukset suojaavat maksatulehdusta aiheuttavilta hepatiittiviruksilta. Hepatiitti A:n voi saada ruoasta, juomasta, vessasta tai likaisten käsien kautta. Hepatiitti B tarttuu veren välityksellä. Tarjolla on yhdistelmärokote, joka suojaa molemmilta hepatiittiviruksilta. Rokotteet voi ottaa myös erikseen.
  • Punkkirokote eli TBE-rokote suojaa puutiaisten levittämältä aivotulehdukselta. Rokote kannattaa ottaa, jos lomailette lasten kanssa paikassa, jossa on puutiaisaivokuumetta. Suomessa sitä on erityisen paljon Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta myös monissa muissa paikoissa. Puutiaisaivokuumetta esiintyy myös ulkomailla.
  • Malarialääkitys tarvitaan, jos matkustat lapsen kanssa malaria-alueelle. Malariaa esiintyy eniten trooppisessa Afrikassa mutta myös muualla tropiikissa. Lääkitys aloitetaan ennen matkaa. Ihan pienille lapsille se ei välttämättä sovi. Siinä tapauksessa malaria-alueelle ei kannata matkustaa.

Varmista, että matkavakuutus on kunnossa

Matkavakuutus kannattaa ottaa kaikille perheenjäsenille lapsen kanssa matkustaessa – samoin toki ilman lasta reissatessa.

Jos joku perheenjäsenistä sairastuu ulkomailla, matkasta voi tulla ilman vakuutusta hyvin kallis.

Selvitä kohdemaan koronavaatimukset

Vaikka koronarajoituksia on monissa maissa lievennetty, kaikkialla näin ei välttämättä ole. Selvitä ennen matkaa, vaaditaanko kohdemaassa koronarokotus tai koronatesti myös lapsilta. Usein pieniltä lapsilta ei näitä vaadita.

Selvitä myös, onko kohteessanne muita tiukkoja koronamääräyksiä ja voiko sairastuminen tarkoittaa esimerkiksi eristystä.

Pakkaa mukaan matka-apteekki

Lapsen kanssa matkustaminen on stressittömämpää, kun mukana on kunnon matka-apteekki. Pakkaa lomalle lasten kanssa mukaan:

  • Kipu- ja kuumelääke, sillä ulkomailla valmisteet ja annostukset voivat erota suomalaisista. Kun kipulääke on matkassa mukana, et joudu etsimään lapselle sopivaa lääkettä paikallisesta apteekista.
  • Puuduttavat korvatipat, jos lapsi kärsii korvakivuista lentokoneen paineenvaihtelujen tähden.
  • Nenää avaavat nenätipat siltä varalta, että lapsi sairastuu flunssaan. Ne auttavat myös lentokoneessa, sillä nenän tukkiva räkä voi pahentaa korvakipuja.
  • Kortisonivoide auringonpolttamien ja hyönteistenpistojen varalta.
  • Kosteuttava perusvoide, joka pitää lapsen ihon kunnossa matkan ajan.
  • Antihistamiinia erityisesti silloin, jos lapsella on taipumus allergiaan ja hyönteistenpistoista nousee Suomessakin isoja paukamia.
  • Ripuliin hoitoon tarkoitettu valmiste on syytä pakata mukaan, samoin suola-sokerijauhe tai -tabletit. Ne ehkäisevät ripulin aiheuttamaa nestehukkaa.
  • Ummetuskin voi vaivata lasten kanssa lomalla. Matkaan onkin hyvä pakata myös ummetuslääkettä.
  • Haavereiden varalta tarvitaan laastareita, sidostarpeita ja haavan puhdistusainetta.
  • Hyttyskarkotteet on hyvä olla mukana, jos matkustat lasten kanssa kohteeseen, jossa on itikoita.
  • Käsidesi kuuluu matka-apteekkiin, sillä hyvä käsihygienia ehkäisee vatsatauteja ja flunssia.

Suojaa lapsen iho auringolta

Lapsen suojaaminen auringolta on lomalla äärimmäisen tärkeää. Mitä pienempi lapsi, sitä enemmän varuillaan auringon kanssa kannattaa olla.

Kevyt vaatetus on paras tapa suojata lapsi auringolta. Päähine suojaa lapsen päätä ja aurinkolasit silmiä.

Vältä lapsen kanssa keskipäivän aurinkoa ja varmista, että hän viettää välillä muutenkin aikaa varjossa. Muista, että altaassa polskutteleva lapsi on myös alttiina auringolle. Peittävä uima-asu suojaa lapsen ihoa.

Suojaa lapsen iho aurinkovoiteella. Sen suojakertoimen on hyvä olla vähintään 30. Vauvan suojaaminen auringolta on hyvin tärkeää. Pidä vauva vaatetettuna ja varjossa.

Varmista, että lapsi juo tarpeeksi vettä ja anna hänelle myös suolaista syötävää, jotta nestetasapaino pysyy kuumalla säällä kunnossa.

Tarkkana ruoan ja juoman kanssa

Syömisten ja juomisten kanssa on hyvä olla reissussa varovainen, sillä vatsatautien riski kasvaa matkustaessa.

  • Jos et ole varma, että hanavesi on puhdasta, anna lapselle vain pullotettua vettä. Älä huoli juomiin jäitä.
  • Desinfioi lapsen kädet käsidesillä aina ennen ruokailua.
  • Pese ja kuori hedelmät ja vihannekset itse. Ravintolassa ne on saatettu pestä hanavedellä.
  • Anna lapselle vain kunnolla kuumennettua ruokaa. Pöpöt lisääntyvät helpommin kylmissä ruoissa, kuten salaateissa, majoneesissa ja kermavaahdossa.

Ihailkaa söpöä eläintä – mutta silittää ei kannata

Iloisesti jolkottava katuhauva, turisteja tervehtivä apina… Matkoilla törmää ihaniin eläimiin, mutta samalla on syytä pitää mielessä, että eläimet saattavat välittää vaarallisia tartuntatauteja. Älä siis anna lapsen silittää eläintä.

Jos eläin puree lasta, puhdista haava saippualla ja vedellä ja vie hänet välittömästi lääkäriin.

Ole myös tarkkana liikenteessä ja vahdi lasta vesileikeissä, niin vältytte tapaturmilta. Ulkomailla liikenne voi olla suomalaisen näkökulmasta hurjaa ja meressä vaania voimakkaita virtauksia ja isoja aaltoja.

Asiantuntijana Pikkujätin johtava lääkäri ja lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist.

FacebookTwitterLinkedIn