Lapsen korvatulehduksen hoito

Korvatulehdus on tyypillinen pienten lasten tauti. Äkillinen välikorvatulehdus eli tutummin korvatulehdus voi kehittyä ylähengitystietulehduksen yhteydessä, jolloin bakteereita ja viruksia kulkeutuu korvatorvea pitkin nenänielusta välikorvaan.

Katso video lapsen korvatulehduksen oireista ja hoidosta:

Mitkä ovat lapsen korvatulehduksen oireet?

Oireet riippuvat tulehdusreaktion voimakkuudesta ja taudin kehitysvaiheesta, eikä mikään oire ole välikorvatulehdukselle spesifi. Lapsi voi olla vähäoireinen, mutta pahimmillaan etenkin alkuvaiheessa kovin kivulias. Lapsi voi olla kuumeinen, mutta on useimmiten kuumeeton.

Tulehduksen yhteydessä välikorvaan kertyy märkää, jolloin korva tuntuu tukkoiselta ja kuulo alenee. Kuulonalenemaa on etenkin pieneltä lapselta vaikea huomata, etenkin jos tauti on toispuolinen. Kivun ja korvan tukkoisuuden takia lapsi voi olla tyytymätön ja kärttyinen, ja levottomuusoireet voivat korostua makuuasennossa öisin.

Vaikka korvatulehduksella useimmiten tarkoitetaan välikorvatulehdusta, on hyvä muistaa, että korvakivun takana voi myös olla esimerkiksi korvakäytävän tulehdus, joka lapsilla tyypillisesti liittyy uimiseen. Jos lapselle on laitettu putket korviin, korvatulehduksen merkkinä on vuoto korvasta, mutta muuten korva saattaa olla täysin oireeton.

Milloin on hakeuduttava lääkäriin?

Jos epäilet lapsella korvatulehdusta, niin ensisijainen hoito on oireenmukainen. Tilannetta voidaan seurata parin päivän ajan, jos lapsen vointi sen sallii antaen lapselle kipulääkettä. Lääkärille on hakeuduttava, jos oireet jatkuvat ja lapsi valittaa tai/ja yleiskunnossa tapahtuu muutoksia.

Miten lapsen korvatulehdus hoidetaan?

Hoito on aina yksilöllinen ja perustuu huolelliseen tutkimukseen ja hoitavan lääkärin arvioon. Lievässä, vähäoireisessa tulehduksessa pärjätään monesti pelkästään kipulääkkeillä. Jos oireet pahenevat tai ovat alunperin voimakkaat, tarvitaan avuksi antibiootti, joka tuhoaa välikorvassa olevat bakteerit. Tämä nopeuttaa toipumista.

Mitä pienempi lapsi on, sitä herkemmin on turvauduttava antibioottihoitoon. Välikorvaan kertynyt märkä muuttuu tulehduksen parannuttua nesteeksi, joka häviää välikorvasta pikkuhiljaa muutamassa viikossa. Tämän paranemisvaiheen aikana kuulo on alentunut.

Jälkitarkastus tehdään yleensä noin kuukauden päästä, jolloin 80 % lapsista ovat täysin toipuneet ja kuulo palautunut normaaliksi. Lapsella jolla on korvatulehdus ja korvissa putket hoidetaan ensisijaisesti korvatipoilla.

Voiko lapsen korvatulehduksia ehkäistä?

Korvatulehdukset liittyvät ylähengitystietulehduksiin, jotka ovat yleisiä alle kolmevuotiailla lapsilla etenkin talvikaudella. Pneumokokkirokotteen antama suoja välikorvatulehduksiin on aika vähäinen.

Korvien putkitus vähentää jonkin verran korvatulehduksia, mutta etenkin lieventää tulehdusoireita ja helpottaa niiden hoitamista ja seurantaa, samalla ehkäisten korvien pitkäaikaisia kuulonalenemajaksoja.

Korvatulehduksiin liittyy paljon tuntemattomia, osin perinnöllisiä tekijöitä, joihin emme pysty vaikuttamaan, mutta lohdullista on se, että lapsen kasvaessa korvatulehdusriski pienenee.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn