Lapsen korvatulehduksen hoito

Korvatulehdus on tyypillinen pienten lasten tauti. Äkillinen välikorvatulehdus eli tutummin korvatulehdus voi kehittyä ylähengitystietulehduksen yhteydessä, jolloin bakteereita ja viruksia kulkeutuu korvatorvea pitkin nenänielusta välikorvaan.

Katso video lapsen korvatulehduksen oireista ja hoidosta:

Mitkä ovat lapsen korvatulehduksen oireet?

Oireet riippuvat tulehdusreaktion voimakkuudesta ja taudin kehitysvaiheesta, eikä mikään oire ole välikorvatulehdukselle spesifi. Lapsi voi olla vähäoireinen, mutta pahimmillaan etenkin alkuvaiheessa kovin kivulias. Lapsi voi olla kuumeinen, mutta on useimmiten kuumeeton.

Tulehduksen yhteydessä välikorvaan kertyy märkää, jolloin korva tuntuu tukkoiselta ja kuulo alenee. Kuulonalenemaa on etenkin pieneltä lapselta vaikea huomata, etenkin jos tauti on toispuolinen. Kivun ja korvan tukkoisuuden takia lapsi voi olla tyytymätön ja kärttyinen, ja levottomuusoireet voivat korostua makuuasennossa öisin.

Vaikka korvatulehduksella useimmiten tarkoitetaan välikorvatulehdusta, on hyvä muistaa, että korvakivun takana voi myös olla esimerkiksi korvakäytävän tulehdus, joka lapsilla tyypillisesti liittyy uimiseen. Jos lapselle on laitettu putket korviin, korvatulehduksen merkkinä on vuoto korvasta, mutta muuten korva saattaa olla täysin oireeton.

Milloin on hakeuduttava lääkäriin?

Jos epäilet lapsella korvatulehdusta, niin ensisijainen hoito on oireenmukainen. Tilannetta voidaan seurata parin päivän ajan, jos lapsen vointi sen sallii antaen lapselle kipulääkettä. Lääkärille on hakeuduttava, jos oireet jatkuvat ja lapsi valittaa tai/ja yleiskunnossa tapahtuu muutoksia.

Miten lapsen korvatulehdus hoidetaan?

Hoito on aina yksilöllinen ja perustuu huolelliseen tutkimukseen ja hoitavan lääkärin arvioon. Lievässä, vähäoireisessa tulehduksessa pärjätään monesti pelkästään kipulääkkeillä. Jos oireet pahenevat tai ovat alunperin voimakkaat, tarvitaan avuksi antibiootti, joka tuhoaa välikorvassa olevat bakteerit. Tämä nopeuttaa toipumista.

Mitä pienempi lapsi on, sitä herkemmin on turvauduttava antibioottihoitoon. Välikorvaan kertynyt märkä muuttuu tulehduksen parannuttua nesteeksi, joka häviää välikorvasta pikkuhiljaa muutamassa viikossa. Tämän paranemisvaiheen aikana kuulo on alentunut.

Jälkitarkastus tehdään yleensä noin kuukauden päästä, jolloin 80 % lapsista ovat täysin toipuneet ja kuulo palautunut normaaliksi. Lapsella jolla on korvatulehdus ja korvissa putket hoidetaan ensisijaisesti korvatipoilla.

Voiko lapsen korvatulehduksia ehkäistä?

Korvatulehdukset liittyvät ylähengitystietulehduksiin, jotka ovat yleisiä alle kolmevuotiailla lapsilla etenkin talvikaudella. Pneumokokkirokotteen antama suoja välikorvatulehduksiin on aika vähäinen.

Korvien putkitus vähentää jonkin verran korvatulehduksia, mutta etenkin lieventää tulehdusoireita ja helpottaa niiden hoitamista ja seurantaa, samalla ehkäisten korvien pitkäaikaisia kuulonalenemajaksoja.

Korvatulehduksiin liittyy paljon tuntemattomia, osin perinnöllisiä tekijöitä, joihin emme pysty vaikuttamaan, mutta lohdullista on se, että lapsen kasvaessa korvatulehdusriski pienenee.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn