Influenssa lapsella
Influenssa on lapsella yleinen hengitysteiden infektio, johon voi liittyä vakaviakin jälkitauteja. Siksi sen hyvä hoito on tärkeää. Influenssalta suojautumisessa olennaisinta on vuosittain otettava influenssarokotus.
- Mikä on influenssa?
- Miten influenssa tarttuu?
- Influenssan oireet lapsella
- Milloin lääkäriin?
- Influenssan toteaminen ja hoito
- Influenssan kotihoito
- Influenssan kesto lapsella
- Influenssan jälkitaudit lapsilla
- Influenssa vauvalla
- Influenssan ehkäisy
- Vauvan ja lapsen influenssarokotus
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikä on influenssa?
Influenssa on influenssa A- ja B-virusten aiheuttama äkillinen hengitystieinfektio, jossa korostuvat voimakkaat yleisoireet ja korkea kuume verrattuna moniin muihin tavallisiin flunssavirusten aiheuttamiin tauteihin. Toki muutkin virusinfektiot aiheuttavat samankaltaisia oireita, joten influenssan erottaminen niistä ilman laboratorionäytteitä on vaikeaa.
Tauti leviää nopeasti erityisesti talvikuukausina ja voi olla lapsilla oireiltaan voimakkaampi kuin aikuisilla. Lapsilla influenssa saattaa aiheuttaa myös epätavallisempia oireita, kuten vatsakipua ja oksentelua.
Pienillä lapsilla influenssa on varsin yleinen. Keskimäärin joka viides lapsi saa vuosittain tartunnan.
Miten influenssa tarttuu?
Influenssa tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun sairastunut yskii tai aivastaa. Virus voi myös tarttua kosketuksen kautta esimerkiksi käsien välityksellä, jos sairastuneen limaa tai sylkeä päätyy pinnoille tai käsiin.
Lasten keskuudessa influenssa leviää helposti, sillä pienet lapset koskettelevat usein kasvojaan ja toisiaan. Tartunnan saanut voi levittää virusta jo 1-2 päivää ennen oireilun alkua.
Influenssan oireet lapsella
Influenssan oireet kehittyvät yleensä nopeasti, ja merkittävät oireet kestävät usein yli viikon. Tavallisimpia oireita ovat
- äkillinen korkea kuume
- kuiva yskä
- nuha tai nenän tukkoisuus
- päänsärky
- kurkkukipu
- lihas- ja nivelkivut
- väsymys ja ärtyisyys
- vatsaoireet, kuten oksentelu ja ripuli
A- ja B-virusten aiheuttamat influenssat ovat oireiltaan hyvin samankaltaisia, mutta influenssa A on lapsella usein vakavampi ja voi aiheuttaa suurempia epidemioita tai pandemioita. Influenssa B on tyypillisesti hieman lievempi.
Milloin lääkäriin?
Lapsi on tärkeää viedä aina lääkäriin, jos
- yleiskunto heikkenee merkittävästi.
- kuume nousee erittäin korkeaksi.
- ilmenee hengitysvaikeuksia.
- lapsi ei suostu juomaan ja syömään.
Influenssaepidemian aikana pelkkä epäily influenssasta on hyvä syy tuoda lapsi nopeasti lääkäriin.
Influenssan toteaminen ja hoito
Influenssan toteamisessa käytetään lapsen nenänielusta otettua näytettä. Vastaus saadaan pikamenetelmillä nopeasti samalla vastaanotolla. Nopeus diagnostiikassa on hyödyllinen, jotta lääkitys päästään aloittamaan mahdollisimman varhain.
Koska influenssa on rajuoireinen tauti, muitakin näytteitä saatetaan ottaa, jotta voidaan erotusmielessä poissulkea muita merkittäviä yleisinfektioita. Myös influenssan yhteydessä voi kehittyä vakavia jälkitauteja, kuten bakteerien aiheuttamia keuhkokuumeita.
Influenssan hoidossa voidaan käyttää influenssavirukseen tehoavaa lääkettä. Sitä löytyy sekä tabletteina että lapsille annosteltavana mikstuurana. Lääkkeet eivät poista oireita heti, mutta lyhentävät taudin kestoa ja lievittävät oireita.
Lääkkeistä on tehoa vain taudin alkuvaiheessa. Yli kaksi vuorokautta kestäneiden oireiden jälkeen lääkehoitoa ei kannata aloittaa.
Influenssan kotihoito
Tärkeimpiä itsehoitokeinoja ovat:
- Lepo.
- Riittävä juominen. Kuume ja hikoilu voivat kuivattaa elimistöä, joten lapselle kannattaa tarjota vettä, mehua tai kevyitä keittoja.
- Kuumeen ja kivun lievitys. Lapselle annetaan kuumetta alentavia ja kipua lievittäviä lääkkeitä, kuten parasetamolia tai ibuprofeenia.
- Nenän tukkoisuuden helpottaminen. Suolavesisuihkeet ja nenäimu voivat auttaa.
Influenssan kesto lapsella
Influenssan kesto lapsella vaihtelee yksilöllisesti, mutta merkittävien oireiden (mukaan lukien kuume) kesto on usein yli viikon.
Joillakin lapsilla yskä voi jatkua 2–3 viikkoa taudin alkamisen jälkeen, mutta pitkittynyt yskä on usein hyvä syy viedä lapsi lääkäriin. Lapsi voi myös olla väsynyt muutaman viikon ajan, vaikka muut oireet ovat väistyneet.
Mahdolliset jälkitaudit pidentävät sairauden kestoa.
Influenssan jälkitaudit lapsilla
Influenssan yhteydessä voi kehittyä jälkitauteja, jotka vaativat lääkärinhoitoa. Tavallisimpia ovat
- korvatulehdus
- keuhkokuume
Jos lapsen vointi huononee uudelleen taudin jo rauhoituttua, on syytä käydä lääkärissä mahdollisen jälkitaudin vuoksi.
Influenssa vauvalla
Erityisesti pienten alle puolen vuoden ikäisten vauvojen infektio-oireisiin on suhtauduttava vakavasti.
Vauvan influenssan erityispiirteet
- Kuume: Usein korkea myös vauvoilla, mutta alhaisempikin kuume voi olla merkityksellinen.
- Ärtyneisyys ja itkuisuus: Vauva voi olla poikkeuksellisen kärttyinen tai lohduton.
- Uneliaisuus: Vauva voi vaikuttaa väsyneemmältä ja vähemmän aktiiviselta kuin normaalisti.
- Syömättömyys: Imeväisillä ruokahalu voi vähentyä merkittävästi.
- Hengitysvaikeudet: Hengitys voi muuttua nopeaksi, pinnalliseksi tai vinkuvaksi.
- Ruuansulatusoireet: Oksentelu ja ripuli
Vauvan kohdalla on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon heti, jos vauva
- on alle 3 kuukauden ikäinen ja kuume nousee yli 38°C.
- hengittää raskaasti, nopeasti tai vinkuvasti.
- kieltäytyy syömästä useiden tuntien ajan.
- näyttää uneliaalta tai apaattiselta.
- virtsaa tavallista vähemmän (viestii kuivumisesta).
Influenssan ehkäisy
Influenssan leviämisen ehkäisemiseksi on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta.
- Käsien pesu. Lapsen kädet tulee pestä huolellisesti saippualla ja vedellä ulkoa sisään tullessa, ruokailuja ennen ja vessakäyntien jälkeen.
- Yskiminen ja aivastaminen. Opeta lasta yskimään ja aivastamaan nenäliinaan tai kyynärtaipeeseen.
- Kotona pysyminen sairaana. Influenssaa sairastavan lapsen tulisi välttää kontaktia muihin, kunnes oireet ovat helpottaneet. Päivähoitoon tai kouluun voi palata, kun lämpö on normaali ja lapsen vointi niin hyvä, että hän voi osallistua normaalisti koulutyöhön tai hoitopaikan päivärytmiin.
Vauvan ja lapsen influenssarokotus
Influenssarokotus on ehdottomasti tehokkain tapa suojautua influenssalta. Rokotus kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan 6 kuukauden – 6 vuoden ikäisille lapsille, kroonisista sairauksista kärsiville lapsille sekä alle 6 kuukauden ikäisten lähipiirille. Se annetaan vuosittain, sillä influenssavirukset muuttuvat jatkuvasti.
Rokotus annetaan pistoksena tai nenäsumutteena (2-17 vuotiaille). Lapsille, jotka rokotetaan ensimmäistä kertaa, suositellaan kahta rokotetta noin kuukauden välein. Hyöty influenssarokotteesta paranee iän myötä, mutta pienenkin lapsen sairastuessa edeltävä rokote voi lievittää taudinkuvaa.
Yli 6-vuotias lapsi, joka ei kuulu riskiryhmään, voi saada maksullisen influenssarokotteen terveyskeskuksesta, yksityiseltä lääkäriasemalta tai apteekin rokotuspisteestä. Rokotetta suositellaan kaikille yli 6-vuotiaille, koska se vähentää influenssan leviämistä ja riskiä sairastua vakavasti.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikäli lapsen kuume nousee erittäin korkeaksi, tai hänellä on muita huolestuttavia oireita, jotka voivat viitata influenssaan, varaa aika lääkärille internetajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakas- ja neuvontapalvelumme numeroon 010 380 8000.
Voit varata myös lapselle ajan influenssarokotukseen. Pikkujätissä on käytössä kaksi influenssarokotetta: pistettävä rokote sekä nenäsumutteena annettava rokote. Rokotteen valintaan vaikuttaa perheen toiveen lisäksi rokotushoitajan arvio rokotteen soveltuvuudesta lapselle tai nuorelle.
Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.