Lapsella kuumetta – Milloin on syytä lähteä lääkäriin?
Mitä kuume oikeastaan on?
Kuume ei ole tauti, vaan elimistön reaktio useimmiten viruksen tai bakteerin aiheuttamaa infektiota vastaan. Kuume itsessään ei välttämättä vaadi lääkärikäyntiä. Kuumeisen lapsen vointia voi yleensä seurata alkuun kotona, mikäli lapsi on muuten hyvävointisen oloinen ja hän juo ja pissaa normaalisti.
Mitä pienempi sairastaja on, sitä herkempänä kannattaa olla. Kuumeelle ei ole virallista raja-arvoa. Pääsääntönä voidaan kuitenkin pitää 38 asteen ruumiinlämpöä levossa ja kainalosta mitattuna.
Entäs flunssa sitten?
Flunssa on yleinen viruksen aiheuttama ylähengitystietulehdus, johon liittyy yleensä kuumeen lisäksi tyypillisesti nuhaa, yskää ja kurkkukipua.
Tavallinen flunssa ei yleensä vaadi lääkärihoitoa. Oireita voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.
Milloin lääkäriin kuumeisen lapsen kanssa?
Lääkäriin kuumeisen lapsen kanssa pitää lähteä, jos:
- alle kolmen kuukauden ikäinen vauva kuumeilee.
- kuume toistuu 3-4 viikon välein ilman muita oireita.
- kuume on noussut äkisti ja siihen liittyy sekavuus tai muu poikkeava yleisvoinnin lasku.
- kuumeiselle lapselle ilmaantuu mustelmia tai nivel turpoaa.
- kuumeen lisäksi lapsella on voimakasta päänsärkyä, kurkkukipua, korvasärkyä, niskakipua tai vatsakipua.
- kuume pitkittyy, eikä muita oireita ilmene. Epäselvän kuumeilun jatkuessa lääkärin on parempi arvioida, mistä on kyse.
Mietityttääkö pitääkö sinun lähteä lapsesi kanssa lääkäriin? Voit aina kysyä neuvoa Pikkujätin neuvontapuhelimesta hoitoalan ammattilaiselta numerosta 010 380 8000 tai varata ajan suoraan lääkärille internetajanvarauksestamme.
Miten valmistautua kuumeisen lapsen kanssa lääkärikäyntiin?
Lääkärille mennessä kannattaa etukäteen miettiä, mitä oireita lapsella on ja kauanko ne ovat jatkuneet. Lääkäri haluaa usein tietää esimerkiksi jaksaako lapsi leikkiä ja juoda tai miten edellinen yö on sujunut. Jos lapselle on annettu lääkettä, kannattaa lääkkeen nimi kirjoittaa muistiin tai ottaa valokuva tuotepakkauksesta.
Lue lisää:
Lastenlääkäri Elina Hermansonin vinkit vastaanotolle valmistautumiseen