Tulirokko lapsella – oireet ja hoito
Tulirokko on ainoa antibioottihoitoa vaativa rokko, koska se on bakteeritauti. Yleensä sairaus on lievä ja paranee hoidettuna hyvin, mutta joskus siihen voi liittyä vakavia komplikaatioita. Rokotusta tulirokkoa vastaan ei ole.
Tulirokko on A-streptokokkibakteerin aiheuttama rokkotauti. Tämä A-streptokokkikanta erittää toksiinia, josta tulirokon ihottuma johtuu. A-streptokokki aiheuttaa myös angiinaa eli nielutulehdusta. Se on yleisempi lastensairaus kuin tulirokko, mutta joinakin vuosina tulirokkoakin esiintyy runsaammin. Tällöin se voi näkyä paikallisina epidemioina päiväkodeissa ja kouluissa.
Streptokokkibakteeri tarttuu melko helposti pisara- ja kosketustartuntana. Tulirokon itämisaika on 1–5 vuorokautta, joskus pitempikin.
Tulirokon oireet muistuttavat angiinaa
Tulirokon oireita ovat
- kurkkukipu
- kuume
- päänsärky
- pahoinvointi ja oksentelu
- suurentuneet imusolmukkeet kaulalla
- ihottuma, joka saattaa kutista
Tulirokkoihottuma ilmaantuu päivän kahden kuluttua muiden oireiden alkamisesta. Ennen sitä tulirokon tunnistaminen on vaikeaa, koska ensioireet muistuttavat flunssan tai angiinan oireita.
Ihottuma alkaa usein ylävartalolta, josta se laajenee muualle kehoon. Kasvot usein säästyvät siltä. Ihottumaan liittyy se, että kieli saattaa punoittaa kovasti. Silloin puhutaan mansikkakielestä.
Tulirokon oireet ovat samat lapsilla ja aikuisilla. Tulirokko aikuisella on harvinainen, koska tauti on yleensä sairastettu lapsena.
Milloin lääkäriin?
Mikäli epäilet, että lapsellasi on tulirokko, on syytä hakeutua lääkäriin. Tauti vaatii antibioottihoitoa. Mikäli antibiootteja ei käytetä, komplikaatioiden riski kasvaa. Hoitamattomana tulirokko myös kestää pitempään.
Usein lääkäri pystyy tekemään tulirokkodiagnoosin oireiden pohjalta, mutta se varmistetaan nielunäytteen streptokokki-pikakokeella. Tämä koe voidaan tehdä saman tien vastaanotolla. Tulokset valmistuvat puolessa tunnissa. Pikkujätin lastenlääkäreillä on tulirokosta ja sen hoidosta vuosien kokemus.
Tulirokon hoito vaatii antibiootteja
Yleensä tulirokko on lievä ja paranee hyvin antibiooteilla. Hoitona käytetään tavallisesti penisilliiniä kymmenen päivän ajan. Lapsen kuumetta voit lievittää parasetamolilla tai tulehduskipulääkkeillä ja ihon kutinaa tarvittaessa antihistamiinilla.
Antibioottihoidon alettua oireet hellittävät jo parissa kolmessa päivässä. Tulirokon tartuttavuus loppuu vieläkin pikaisemmin, jo vuorokauden kuluttua hoidon alkamisesta. Näin ollen lapsesi voi palata päivähoitoon tai kouluun heti voinnin salliessa.
Komplikaatiot ovat mahdollisia Joskus tulirokkoon liittyy jälkitauteja, kuten välikorvatulehdus (Lapsen korvatulehduksen hoito | Pikkujätti (pikkujatti.fi)) tai nielupaise. Korvatulehdusta hoidetaan antibiootilla. Nielupaise pitää tyhjentää ja märkä poistaa. Lisäksi tarvitaan antibioottikuuri.
A-streptokokki voi myös aiheuttaa niin sanotun invasiivisen streptokokki-infektion. Se on vakava infektio, joka voi aiheuttaa sepsiksen eli verenmyrkytyksen. Tällainen infektio vaatii aina kiireellistä tehohoitoa ja voi johtaa jopa kuolemaan. Siihen viittaavia oireita ovat muun muassa lapsen yleisvoinnin romahtaminen, poikkeuksellinen väsymys keskellä päivää sekä tajunnanhäiriöt, kuten hourailu.
Vakavat komplikaatiot ovat onneksi hyvin harvinaisia.
Tulirokko jättää pysyvän immuniteetin
Tulirokko tarttuu kosketustartuntana, ja käsien huolellinen pesu on tärkeää, kun perheessä tai ympäristössä on tautia liikkeellä. Jos päiväkodissa tai koulussa epäillään tulirokkoepidemiaa, tulee ottaa yhteys kunnan tartuntatautilääkäriin.
Tulirokko jättää jälkeensä pysyvän immuniteetin, joten sitä ei voi sairastaa kuin kerran. Sen sijaan angiinan voi saada montakin kertaa.
Rokotusta tulirokkoa vastaan ei ole.