Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

shutterstock_1967009614
Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.


Angiina on A-streptokokkibakteerin aiheuttama nielurisatulehdus. Alle kolmevuotiailla angiina on hyvin harvinainen, mutta leikki- ja kouluikäisillä lapsilla kohtalaisen tavallinen. Noin kolmasosa sen ikäisten sairastamista nielutulehduksista johtuu A-streptokokista. Myös aikuinen voi sairastua angiinaan, mutta tauti on heillä harvinaisempi kuin leikki-ikäisillä.

Tarttuuko angiina?

Kymmenellä prosentilla lapsista streptokokki A elää nielussa normaaliflooran seassa, vaikka heillä ei ole oireita. Joissakin olosuhteissa bakteeri voi aktivoitua, jolloin lapsi sairastuu. Bakteeria kantava lapsi saattaa myös tartuttaa jonkun, jolla ei ole bakteeria nielussaan. Lisäksi angiina voi levitä syljen tai pisaratartunnan kautta epidemioina päiväkodeissa, koulussa tai perheen sisällä.

Kaikki nielutulehdukset eivät A-streptokokista johdu, vaan valtaosa on viruksen aiheuttamia. Silloin kyse ei ole angiinasta. A-streptokokkibakteeri voi aiheuttaa myös märkärupea ja ruusua sekä tulirokkoa.

Angiinan oireet poikkeavat flunssaoireista

Angiinan itämisaika on lyhyt. Oireet ilmaantuvat yleensä neljän vuorokauden sisällä tartunnasta.

Angiinan oireita ovat:

  • kurkkukipu
  • korkea kuume
  • päänsärky
  • valkoiset peitteet nielussa
  • pahoinvointi
  • oksentelu

Nuhaa tai yskää angiinaan ei liity.

Angiinan hyvä hoito on tärkeää

Nielun kipua ja turvotusta sekä päänsärkyä voi lievittää tulehduskipulääkkeillä ja parasetamolilla annostusohjeita noudattaen. Usein niiden yhdistelmä toimii parhaiten. Lääkkeet kannattaa ottaa puolisen tuntia ennen ateriaa, jolloin syöminen helpottuu.

Lisäksi on huolehdittava riittävästä juomisesta. Kuumeisena olisi hyvä juoda vettä ja mehuja parisen litraa päivässä.

Angiina paranee yleensä viikossa itsestään ilman antibiootteja, mutta jälkitautiriski on tuolloin suurempi. Siksi angiinaoireissa on suositeltavaa hakeutua lääkäriin. Diagnoosi perustuu oirekuvaan ja nielunäytteen ottoon. Sillä testataan, onko nielussa A-streptokokkia.

Nielunäyte otetaan nielusta pumpulipuikolla. Sitä ei tarvitse jännittää, koska toimenpide on nopea ja kivuton. Jos nielusta löytyy A-streptokokki, hoidoksi määrätään antibiootteja, pääsääntöisesti penisilliiniä, mikäli lapsi ei ole sille allerginen. Oireet helpottuvat yleensä parin vuorokauden jälkeen antibioottihoidon aloittamisesta.

Lääkäriin on aiheellista mennä myös, jos jollakin perheenjäsenellä on todettu angiina ja lapsella nousee kuume. Tartuntariski on tällaisessa tilanteessa kohonnut.


Vakavia jälkitauteja

Angiinan liittyy tiettyjä vakavia jälkitauteja. Ennen tavallisin oli reumakuume, joka on sydämen läppäsairaus. Vuosikymmenten saatossa reumakuume on kuitenkin hävinnyt Suomesta lähes kokonaan. Niin ikään angiinan aiheuttamat munuaistulehdukset ovat harvinaisia.

Nykyisin suurin vaara on nielupaise. Angiinan antibioottihoito kuitenkin estää tehokkaasti sen ilmaantumisen. Mikäli paise hoidosta huolimatta tai sen puutteen vuoksi kehittyy, se pitää tyhjentää ja sen sisällä oleva märkä poistaa. Lisäksi tarvitaan antibiootteja. Jos nielupaisetta ei hoideta, tulehdus voi levitä kaulalle, keuhkoihin tai aivoihin ja joskus kehittyä jopa hengenvaaralliseksi.

Nielupaiseeseen viittaavia oireita ovat

  • nielemisen vaikeutuminen
  • puheen muuttuminen puuromaiseksi
  • suun avaamisen vaikeutuminen

Mikäli tällaisia oireita ilmaantuu, on heti lähdettävä lääkäriin. Vastaanotolle on hakeuduttava myös, jos antibiooteista huolimatta kuume ja muut angiinan oireet jatkuvat.

Tarttumista on vaikea ehkäistä

Angiinan tartuttavuus on suurimmillaan taudin alkuvaiheessa, jo ennen oireiden puhkeamista. Siksi taudin tarttumista on vaikea ehkäistä. Kun tartunta on todettu, on syytä noudattaa hyvää käsihygieniaa ja välttää sylkikontaktia. Näin voidaan ainakin jossain määrin ehkäistä taudin tarttumista muihin ihmisiin.

Antibioottihoidon alettua lapsi tartuttaa enää yhden vuorokauden ajan. Sen jälkeen voi palata päiväkotiin tai kouluun, jos vointi sen sallii.

Lapsen hammasharja kannattaa keittää tai vaihtaa uuteen kahden vuorokauden kuluttua antibioottihoidon alkamisesta. Näin siksi, että streptokokki voi tarttua hammasharjaan ja aiheuttaa lapselle uuden tartunnan heti entisen perään. Kahdessa vuorokaudessa antibiootti hävittää streptokokin.

Hammasharjasta streptokokkia voi päätyä myös hammastahnaan. Sen vuoksi hammasharjan hävittämisen tai keittämisen yhteydessä on syytä puristaa pätkä tahnaa pois. Näin hammastahnakin puhdistuu. Tartuntavaaran kannalta olisi hyvä, että sairastuneella lapsella olisi oma tahnansa, jota muut eivät käytä.

Nielurisaleikkaus katkaisee angiinakierteen

Jos angiinat toistuvat usein, ratkaisu on nielu– ja kitarisojen poisto. Kierre loppuu siihen.

Toimenpide tehdään nukutuksessa ja kestää noin 20-30 minuuttia. Kotiin pääsee samana päivänä. Toipumisaika on 7-9 päivää. Syöminen onnistuu särkylääkkeiden avulla. Aluksi kannattaa antaa lapselle kylmiä, imeskeltäviä tai soseutettuja ruokia. Ne menevät alas helpommin.

Kouluun lapsi voi mennä heti, kun olo sallii. Yleensä tässä menee viikko. Mitään rajumpia aktiviteettejä ei suositella harrastettavaksi pariin viikkoon.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, dosentti Johan Hedström.

FacebookTwitterLinkedIn