Nielurisaleikkaukset

Suurentuneiden tai toistuvasti tulehtuneiden nielurisojen pienentäminen tai poisto parantaa lapsen terveyttä ja koko perheen elämänlaatua, kun ikävät oireet poistuvat ja lääkärissä käynnit vähenevät. Varaa aika toimenpidearvioon!

Mikä on nielurisa?

Nielurisa on parillinen risa, joka on nähtävissä suussa kitakielekkeen molemmin puolin. Sekä nielurisa että kitarisa ovat osa isompaa risakudosta.

Risakudoksella uskotaan olevan merkitystä varhaislapsuuden immuniteetin eli puolustuskyvyn kehittymisessä, minkä vuoksi nielu- ja kitarisaleikkauksia ei vielä tavallisesti tehdä alle 1-vuotiaille lapsille.

Milloin nielurisaleikkaukseen tyypillisesti päädytään?

Nielurisaleikkaukseen päädytään tyypillisesti:

  • silloin, kun suurentuneet nielurisat aiheuttavat nenä-nielun tukkeutumista (nukkuessa lapsi kuorsaa, hengittää suun kautta tai hänellä on hengityskatkoja, syömisen hitaus, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, honottava ääni)
  • toistuvissa ja voimakasoireisissa nielurisatulehduksissa (esim. angiinakierteet)
  • jos lapsella on todettu syklinen kuume

Mikä on nielurisaleikkauksen suurin hyöty?

Suurentuneiden tai toistuvasti tulehtuneiden nielurisojen pienentäminen tai poisto parantaa lapsen terveyttä ja koko perheen elämänlaatua, kun ikävät oireet poistuvat ja lääkärissä käynnit vähenevät.

Suurien nielurisojen pienentämisellä on positiivinen vaikutus muun muassa unen laatuun ja näin ollen lapsen keskittymiskykyyn ja jaksamiseen.

Nielurisojen pienentämisestä tai poistosta on hyötyä myös hampaiden oikomishoitoon menevälle lapselle, jos suurentuneet nielurisat aiheuttavat suuhengitystä. Suuhengityksessä suu ei pysy nukkuessa kiinni, jolloin oikomishoito ei onnistu.

Miten suurentuneet nielurisat todetaan?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri arvioi nielurisojen koon silmämääräisesti asteikolla 1-4. Jos koko on 3 tai 4, lääkäri suosittelee yleensä leikkausta.

Kokoluokkaa 4 olevien nielurisojen välillä ei ole ilmatilaa ollenkaan eli risat ovat toisin sanoen kiinni toisissaan. Jos nielurisaleikkaukseen päädytään, samalla poistetaan tavallisesti kitarisa, jos sitä on jäljellä.

Mitä nielurisaleikkauksessa tapahtuu?

Nielurisaleikkaukset tehdään nukutuksessa toimenpidesalissa Pikkujätti Espoo Tapiolassa tai Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa. Nukutuksesta vastaa lasten nukutuslääkäri ja nielurisaleikkauksesta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Valmistautumisohjeet saatte hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Toistuvissa ja voimakasoireisissa nielurisatulehduksissa nielurisat poistetaan yleensä kokonaan. Jos nielurisat ovat suurentuneet, päädytään usein risojen pienentämiseen eli höyläykseen. Höyläyksessä nielurisoista poistetaan tyypillisesti noin kaksi kolmasosaa.

Pelkkä nielurisaleikkaus kestää noin 10-20 minuuttia. Jos samassa yhteydessä tehdään kitarisanpoisto, aikaa menee noin 20-30 minuuttia, nukutuksen ja heräämisen kanssa alle tunti. Vanhempi pääsee leikkauksen jälkeen heräämöön lapsen seuraan.

Noin kolmen tunnin seurannan jälkeen lapsi pääsee kotiutumaan, jos yleisvointi on hyvä.

Nielurisaleikkaus - Jälkihoito ja jälkitarkastus

Lapsen kurkku on nielurisaleikkauksen jälkeen kipeämpi kuin pelkän kitarisanpoiston jälkeen, ja särkylääkettä syödään tavallisesti koko toipumisen ajan. Jos lapsen nielurisat poistetaan kokonaan, toipuminen voi kestää jopa kaksi viikkoa, höyläyksen jälkeen noin 7-10 päivää.

Jälkitarkastus tehdään noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ajanvaraus

Varaa aika korvalääkärille nielurisaleikkauksen arviointia varten internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn