Korvalääkärin vastaanotto

Jos lastasi vaivaavat toistuvat korva- tai poskiontelotulehdukset, jatkuva tukkoisuus, kuorsaus tai mikä tahansa muu korvan, nenän tai kurkun alueen ongelma, oikea paikka asioiden selvittelyyn on korvalääkärin vastaanotto. Pikkujätissä korviin ja suuhun kurkkivat ammattitaitoiset ja kivat korvalääkärit. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin korvalääkärin vastaanotolle?

Pikkujätissä toimivat korvalääkärit ovat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä.

Voit hakeutua lapsesi kanssa korvalääkärin vastaanotolle esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • korvakipu, lukkiutunut korva, korvan harominen pienemmillä lapsilla
 • korvan tai korvien eritys
 • toistuvat korvatulehdukset
 • kuulon alenema
 • vierasesine korvassa
 • korvien puhdistus
 • korvien, nenän tai kurkun alueen toimenpiteiden tai tulehdusten hoidon jälkitarkastukset
 • jatkuva tukkoisuus, yötukkoisuus, räkäisyys, limaisuus
 • poskiontelotulehdukset ja toistuvat poskiontelotulehdukset
 • toistuvat nenäverenvuodot
 • pitkittynyt yskä
 • pitkittynyt kurkkukipu
 • kuorsaus
 • korvatoimenpiteiden suunnittelu

Mitkä ovat tyypilliset syyt lasten korvien, nenän tai nielun alueen ongelmille?

Tyypillisesti korvien, nenän tai nielun alueen ongelmien taustalla ovat erilaiset tulehdukset, jotka ovat lapsilla yleisiä. Esimerkiksi korvat tulehtuvat lapsella usein herkemmin kuin aikuisella, sillä korvien rakenne on lapsilla vaillinainen. Toistuvien korvatulehdusten taustalla voi olla myös perinnöllisiä tekijöitä.

Kuulon aleneman syitä voivat puolestaan olla muun muassa tulehduksen jälkitilana välikorvaan kertynyt erite, liimakorva, korvavaha tai harvinaisemmissa tapauksissa synnynnäinen kuulovika, joka ilmenee viivästyneenä puheenkehityksenä.

Lasten nenäverenvuotojen taustalla on usein ohuet limakalvot, jolloin nenän kaivaminen tai niistäminen saa aikaa veren vuodon nenästä.

Lapsen kuorsaus johtuu usein suurentuneista nielu- ja kitarisoista.

Mitä korvalääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla korvalääkäri selvittää miksi lapsi on tullut vastaanotolle haastattelemalla vanhempia ja/tai lasta, havainnoimalla lapsen oireita sekä tekemällä tarpeen mukaan erilaisia tutkimuksia.

Esimerkiksi korvatulehduksen korvalääkäri toteaa katsomalla lapsen korvaan korvamikroskoopilla, ja poskiontelotulehduksen oireiden perusteella (samea yskä ja nuha kestäneet tyypillisesti yli 10 vuorokautta).

Tutkimusten perusteella korvalääkäri voi määrätä lapselle iästä, oireista ja tulehduksen aiheuttajasta riippuen esimerkiksi korvatulehdukseen särkylääkkeitä, puuduttavia korvatippoja tai antibiootteja. Toistuvissa korvatulehduksissa korvalääkäri voi harkita korvien putkitusta.

Poskiontelotulehduksen hoidossa avuksi voivat puolestaan tulla antibiootit ja tulehduksen pitkittyessä myös poskionteloiden huuhtelu. Huuhtelu voidaan tarvittaessa tehdä myös nukutuksessa.

Mikäli korvalääkäri on todennut lapsella suurentuneet nielu- ja kitarisat, voidaan harkita nielu- ja kitarisojen poistoa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin korvalääkärille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn