Korvalääkärin vastaanotto

Jos lastasi vaivaavat toistuvat korva- tai poskiontelotulehdukset, jatkuva tukkoisuus, kuorsaus tai mikä tahansa muu korvan, nenän tai kurkun alueen ongelma, oikea paikka asioiden selvittelyyn on korvalääkärin vastaanotto. Pikkujätissä korviin ja suuhun kurkkivat ammattitaitoiset ja kivat korvalääkärit. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin korvalääkärin vastaanotolle?

Pikkujätissä toimivat korvalääkärit ovat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä.

Voit hakeutua lapsesi kanssa korvalääkärin vastaanotolle esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • korvakipu, lukkiutunut korva, korvan harominen pienemmillä lapsilla
 • korvan tai korvien eritys
 • toistuvat korvatulehdukset
 • kuulon alenema
 • vierasesine korvassa
 • korvien puhdistus
 • korvien, nenän tai kurkun alueen toimenpiteiden tai tulehdusten hoidon jälkitarkastukset
 • jatkuva tukkoisuus, yötukkoisuus, räkäisyys, limaisuus
 • poskiontelotulehdukset ja toistuvat poskiontelotulehdukset
 • toistuvat nenäverenvuodot
 • pitkittynyt yskä
 • pitkittynyt kurkkukipu
 • kuorsaus
 • korvatoimenpiteiden suunnittelu

Mitkä ovat tyypilliset syyt lasten korvien, nenän tai nielun alueen ongelmille?

Tyypillisesti korvien, nenän tai nielun alueen ongelmien taustalla ovat erilaiset tulehdukset, jotka ovat lapsilla yleisiä. Esimerkiksi korvat tulehtuvat lapsella usein herkemmin kuin aikuisella, sillä korvien rakenne on lapsilla vaillinainen. Toistuvien korvatulehdusten taustalla voi olla myös perinnöllisiä tekijöitä.

Kuulon aleneman syitä voivat puolestaan olla muun muassa tulehduksen jälkitilana välikorvaan kertynyt erite, liimakorva, korvavaha tai harvinaisemmissa tapauksissa synnynnäinen kuulovika, joka ilmenee viivästyneenä puheenkehityksenä.

Lasten nenäverenvuotojen taustalla on usein ohuet limakalvot, jolloin nenän kaivaminen tai niistäminen saa aikaa veren vuodon nenästä.

Lapsen kuorsaus johtuu usein suurentuneista nielu- ja kitarisoista.

Mitä korvalääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla korvalääkäri selvittää miksi lapsi on tullut vastaanotolle haastattelemalla vanhempia ja/tai lasta, havainnoimalla lapsen oireita sekä tekemällä tarpeen mukaan erilaisia tutkimuksia.

Esimerkiksi korvatulehduksen korvalääkäri toteaa katsomalla lapsen korvaan korvamikroskoopilla, ja poskiontelotulehduksen oireiden perusteella (samea yskä ja nuha kestäneet tyypillisesti yli 10 vuorokautta).

Tutkimusten perusteella korvalääkäri voi määrätä lapselle iästä, oireista ja tulehduksen aiheuttajasta riippuen esimerkiksi korvatulehdukseen särkylääkkeitä, puuduttavia korvatippoja tai antibiootteja. Toistuvissa korvatulehduksissa korvalääkäri voi harkita korvien putkitusta.

Poskiontelotulehduksen hoidossa avuksi voivat puolestaan tulla antibiootit ja tulehduksen pitkittyessä myös poskionteloiden huuhtelu. Huuhtelu voidaan tarvittaessa tehdä myös nukutuksessa.

Mikäli korvalääkäri on todennut lapsella suurentuneet nielu- ja kitarisat, voidaan harkita nielu- ja kitarisojen poistoa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin korvalääkärille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?

Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen

Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia

Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn