Korvalääkärin vastaanotto

Jos lastasi vaivaavat toistuvat korva- tai poskiontelotulehdukset, jatkuva tukkoisuus, kuorsaus tai mikä tahansa muu korvan, nenän tai kurkun alueen ongelma, oikea paikka asioiden selvittelyyn on korvalääkärin vastaanotto. Pikkujätissä korviin ja suuhun kurkkivat ammattitaitoiset ja kivat korvalääkärit. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin korvalääkärin vastaanotolle?

Pikkujätissä toimivat korvalääkärit ovat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäreitä.

Voit hakeutua lapsesi kanssa korvalääkärin vastaanotolle esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • korvakipu, lukkiutunut korva, korvan harominen pienemmillä lapsilla
 • korvan tai korvien eritys
 • toistuvat korvatulehdukset
 • kuulon alenema
 • vierasesine korvassa
 • korvien puhdistus
 • korvien, nenän tai kurkun alueen toimenpiteiden tai tulehdusten hoidon jälkitarkastukset
 • jatkuva tukkoisuus, yötukkoisuus, räkäisyys, limaisuus
 • poskiontelotulehdukset ja toistuvat poskiontelotulehdukset
 • toistuvat nenäverenvuodot
 • pitkittynyt yskä
 • pitkittynyt kurkkukipu
 • kuorsaus
 • korvatoimenpiteiden suunnittelu

Mitkä ovat tyypilliset syyt lasten korvien, nenän tai nielun alueen ongelmille?

Tyypillisesti korvien, nenän tai nielun alueen ongelmien taustalla ovat erilaiset tulehdukset, jotka ovat lapsilla yleisiä. Esimerkiksi korvat tulehtuvat lapsella usein herkemmin kuin aikuisella, sillä korvien rakenne on lapsilla vaillinainen. Toistuvien korvatulehdusten taustalla voi olla myös perinnöllisiä tekijöitä.

Kuulon aleneman syitä voivat puolestaan olla muun muassa tulehduksen jälkitilana välikorvaan kertynyt erite, liimakorva, korvavaha tai harvinaisemmissa tapauksissa synnynnäinen kuulovika, joka ilmenee viivästyneenä puheenkehityksenä.

Lasten nenäverenvuotojen taustalla on usein ohuet limakalvot, jolloin nenän kaivaminen tai niistäminen saa aikaa veren vuodon nenästä.

Lapsen kuorsaus johtuu usein suurentuneista nielu- ja kitarisoista.

Mitä korvalääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla korvalääkäri selvittää miksi lapsi on tullut vastaanotolle haastattelemalla vanhempia ja/tai lasta, havainnoimalla lapsen oireita sekä tekemällä tarpeen mukaan erilaisia tutkimuksia.

Esimerkiksi korvatulehduksen korvalääkäri toteaa katsomalla lapsen korvaan korvamikroskoopilla, ja poskiontelotulehduksen oireiden perusteella (samea yskä ja nuha kestäneet tyypillisesti yli 10 vuorokautta).

Tutkimusten perusteella korvalääkäri voi määrätä lapselle iästä, oireista ja tulehduksen aiheuttajasta riippuen esimerkiksi korvatulehdukseen särkylääkkeitä, puuduttavia korvatippoja tai antibiootteja. Toistuvissa korvatulehduksissa korvalääkäri voi harkita korvien putkitusta.

Poskiontelotulehduksen hoidossa avuksi voivat puolestaan tulla antibiootit ja tulehduksen pitkittyessä myös poskionteloiden huuhtelu. Huuhtelu voidaan tarvittaessa tehdä myös nukutuksessa.

Mikäli korvalääkäri on todennut lapsella suurentuneet nielu- ja kitarisat, voidaan harkita nielu- ja kitarisojen poistoa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin korvalääkärille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
eläinallergia

Merkitseekö lapsen eläinallergia lemmikkihaaveiden hautaamista? 7 kysymystä lääkärille

Lapsen eläinallergia ei suinkaan aina tarkoita lemmikistä luopumista tai lemmikkihaaveiden hautaamista, sillä omalle karvakaverille siedättyy yleensä ajan myötä. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm vastaa tavallisimpiin eläinallergiaan liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn