Lapsen liimakorvan hoito

Liimakorvalla tarkoitetaan tilannetta, jossa välikorvaan on kertynyt nestettä, joka ei häviä kolmessa kuukaudessa. Suurimmalla osalla lapsista on ollut ainakin yksi välikorvan eritevaihe ennen kouluikää. Yleensä erite kertyy välikorvaan äkillisen korvatulehduksen seurauksena, mutta myös tavallinen nuha voi johtaa eritteen kertymiseen johtuen korvatorven toimintahäiriöstä.

Millaiset ovat lapsen liimakorvan oireet?

Liimakorvan tärkein oire on kuulonalenema ja tukkoisuuden tunne. Yleensä kuulonalenema on lievä ja voi vaihdella päivittäin, mutta pienelle osalle kehittyy keskivaikea alenema 40 dB:n tasolle. Tämän voi huomata siitä, että lapsi haluaa esimerkiksi television äänenvoimakkuuden kovemmalle, puhuu kovalla äänellä tai kysyy usein ”mitä?”. Joskus kuuloalenema voi myös hidastaa kielen kehittymistä.

Mistä kuulon aleneminen johtuu? 

Kuulo alenee, koska erite välikorvassa häiritsee äänen johtumista välikorvan läpi. Kuulonalenema voi kehittyä hitaasti ja niin, että lapsipotilas ja myös ympärillä olevat aikuiset tottuvat siihen. ”Valikoiva kuulo” osoittautuukin usein olevan oikeasti alentunut kuulo johtuen liimakorvasta. Toki on muistettava, että tavallisen välikorvatulehduksen paranemisvaiheeseen kuuluu tukkoinen korva ja alentunut kuulo jopa useamman viikon ajan. Liimakorvan määritelmään kuuluu, että oireiden kesto on yli 3 kuukautta.

Milloin on syytä lähteä korvalääkärille?

Jos lapsen kuulo vaikuttaa alentuneelta tai jos lapsi itse valittaa kuulonalenemaa, on syytä käydä korvalääkärin vastaanotolla. Suurimmassa osassa tapauksista korva paranee ajan myötä. 70–80 % tapauksissa korva paranee kolmessa kuukaudessa, joten alussa vain seurataan korvia ja tilanteen kehittymistä säännöllisillä seurantakäynneillä.

Miten lapsen liimakorva hoidetaan? 

Vanhempia lapsia voidaan opettaa puhaltamaan ilmaa välikorvaan puristamalla nenä tukkoon ja puhaltamalla ilmaa välikorvaan (ns. Valsalvan manööveri) tai Otovent-pallon avulla, mutta pienempien lasten kohdalla pelkkä seuranta riittää alkuun.

Mikäli välikorvaerite ei häviä kolmessa kuukaudessa tai jos kehittyy toistuvia lyhyempiä eritejaksoja, harkitaan korvien putkitusta, jolla välikorva ilmastoidaan. Välikorvan ilmastointi tapahtuu asettamalla muutaman millimetrin kokoisen putken tärykalvon läpi lyhyessä nukutuksessa. Samalla välikorvaerite imetään pois. Erite voi olla sitkeä ja venyvä, ja tästä tuleekin nimitys liimakorva.

Mitä tapahtuu korvien putkituksen jälkeen?

Kuulo palautuu normaaliksi heti toimenpiteen yhteydessä, mikä pidemmän tukkoisuusvaiheen jälkeen saattaa alussa häiritä lasta. ”Jätitte äänen liian kovalle päälle”, sanoi yksi lapsi kontrollikäynnin yhteydessä.

Putki toimii 6–18 kuukautta, jonka jälkeen se työntyy pois tärykalvosta ja poistetaan korvakäytävästä, jollei se ole sattunut tippumaan ulos itsestään. Lapsi käy tarkastuskäynneillä noin puolen vuoden välein. Niin kauan kuin putki toimii, uusi liimakorvavaihe ei voi syntyä, ja kuulo pysyy normaalina. Liimakorva ja äkilliset korvatulehdukset usein esiintyvät päällekkäin ja limittäin.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn