Korvien putkitus eli tympanostomia

Toistuvat korvatulehdukset kipeine korvineen, antibioottikuureineen ja lääkärissä käynteineen väsyttävät niin lapsen kuin vanhemmankin. Helpotuksen lapsen oloon ja perheen arkeen voi tuoda korvien putkitus. Varaa aika putkituksen arvioon kokeneilta korvalääkäreiltämme. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin korvien putkitus tulee kyseeseen?

Korvalääkäri suosittelee lapsen korvien putkitusta toistuvissa korvatulehduksissa tai silloin, kun korvatulehdukset paranevat huonosti (ns. liimakorvatilanne). Korvien putkitukseen edetään tyypillisesti, kun lapsella on ollut noin kolme korvatulehdusta puolen vuoden aikana tai yli neljä korvatulehdusta vuoden aikana.

Mitä korvien putkitus tarkoittaa ja mikä on sen suurin hyöty?

Korvien putkituksessa korvalääkäri tekee lapsen korvien tärykalvoihin viillot, joihin asennetaan pienet, lankarullanmuotoiset metalliset tai silikoniset putket. Välikorva, joka on ilmastoitunut aiemmin huonosti, ilmastoituu putkien avulla normaalisti ulkokautta.

Normaalin ilmastoinnin ansiosta välikorvaan ei pääse muodostumaan infektiolle otollista tilaa. Toisin sanoen korvien putkitus vähentää siis korvatulehdusten määrää. Joillakin korvatulehdukset voivat loppua jopa kokonaan.

Toisaalta vaikka välikorva tulehtuisi, tulehdusneste pääsee ulos putken kautta, jolloin esimerkiksi kipu helpottaa ja lapsi myös kuulee paremmin. Hoidoksi riittävät tällöin usein pelkät korvatipat, eikä antibiootteja tarvita.

Kaiken kaikkiaan putkituksen myötä arki helpottuu, kun lääkärikäynnit vähenevät ja vanhempi voi itse tulehdusnesteen erittymisen perusteella arvioida onko korva tulehtunut vai ei.

Mitä korvien putkitus toimenpide etenee?

Arvion lapsen korvien putkituksen tarpeellisuudesta tekee aina korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Itse toimenpide tehdään nukutuksessa toimenpidesalissa Pikkujätti Espoo Tapiolassa tai Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa. Nukutuksesta vastaa lasten nukutuslääkäri ja korvien putkituksesta korvalääkäri.

Valmistautumisohjeet saatte hyvissä ajoin ennen toimenpidettä.

Nukutuksen aikana lapsi saa olla vanhemman sylissä. Nukutusaineen antaminen tapahtuu lapselle miellyttävällä tavalla nukutusainetta hengittämällä.

Korvien putkitus on nopea toimenpide, joka kestää vain noin 3-5 minuuttia. Nukutuksineen ja heräämisineen aikaa menee yhteensä noin 15 minuuttia. Vanhempi pääsee toimenpiteen jälkeen heräämöön lapsen seuraan.

Noin tunnin kestävän seurannan jälkeen lapsi pääsee kotiutumaan.

Korvien putkitus - Jälkihoito ja jälkitarkistus

Korvia pitää suojata kastelemiselta noin viikon verran toimenpiteen jälkeen, kunnes tärykalvon haava on parantunut. Korvatippoja tulee käyttää muutama päivä. Kipua korvissa ei toimenpiteen jälkeen yleensä ole, joten lapsi voi mennä seuraavana päivänä normaalisti päiväkotiin.

Jälkitarkastus tehdään noin kahden viikon kuluttua korvien putkituksesta. Tämän jälkeen putkia seuraan 4-6 kuukauden välein, kunnes putket ovat irronneet itsestään tai ne irrotetaan. Tyypillisesti putket irtoavat itsestään noin vuosi niiden laittamisesta.

Noin puolet lapsista tarvitsee toiset putket, harvemmin tätä useammin.

Ajanvaraus

Varaa aika korvalääkärille korvien putkituksen arviointia varten internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Katso video korvien putkituksesta:

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?

Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen

Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia

Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn