Kuumekouristus lapsella

Lapsen kuumekouristus liittyy korkeaan tai nopeasti nousevaan kuumeeseen. Oikea ensiapu on tärkeää, eikä useimmiten muuta hoitoa tarvita. Tietyissä tilanteissa lapsi on kuitenkin vietävä pikaisesti päivystykseen, jotta vakavat infektiot ja muut sairaudet voidaan poissulkea.

Mikä on kuumekouristus?

Kuumekouristus on lapsilla esiintyvä aivoperäinen kohtausoire, joka liittyy korkeaan tai nopeasti nousevaan kuumeeseen. Se ilmenee yleensä 6 kk-6 vuoden iässä. Kuumekouristukset ovat yleisiä: ennen viiden vuoden ikää noin seitsemän prosenttia lapsista saa kuumekouristuksen.

Kuumekouristusten syytä ei tiedetä, mutta taipumus kuumekouristuksiin voi periytyä. Rokotuksen jälkeinen kuumekouristus on epätavallinen, tosin joskus kuumekouristuksia on raportoitu MPR-rokotteen (tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote) yhteydessä.

Kuumekouristuksen oireet ja kulku

Kuumekouristuksen alussa lapsen vartalo jäykistyy. Lapseen ei saa kontaktia ja hän menettää tajuntansa. Tämän jälkeen raajat saattavat nykiä tai jäykistyä. Kaikki lapset eivät kuitenkaan kouristele, vaan jotkut muuttuvat veltoiksi. Silmät voivat kääntyä ylöspäin eikä lapseen saa kontaktia.

Tyypillinen kuumekouristus kestää muutamia minuutteja, minkä jälkeen lapsi tulee tajuihinsa, mutta on usein väsynyt. Useimmiten kuume on korkea, mutta toisinaan kouristuksen laukaisee jo noin 38 asteen kuume.

Kohtauksen aikana lapsi voi olla hengittämättä muutaman sekunnin ajan, ja iho voi alkaa sinertää. Yleensä lapsi saa kuitenkin riittävästi happea, eikä kohtauksesta aiheudu pysyvää haittaa. Kuumekouristus on harvoin vaarallinen eikä altista epilepsialle.

Miksi kuumekouristus ilmaantuu yöllä?

Monesti kuumekouristus tulee yöllä lapsen nukkuessa, koska kuume usein nousee nopeasti iltaa ja yötä kohti. Yölliset kuumekouristukset eivät ole yhtään vaarallisempia kuin päivällä esiintyvät kohtaukset.

Kuumekouristuksen ensiapu

Kohtauksen aikana on tärkeää toimia nopeasti, mutta rauhallisesti. Seuraavat ensiaputoimenpiteet auttavat varmistamaan lapsen turvallisuuden ja vähentävät vammojen riskiä:

  • Pysy rauhallisena lapsen luona ja huolehdi, ettei lapsi pääsee vahingoittamaan itseään. 
  • Aseta kouristeleva lapsi kylkiasentoon, jotta hengitystiet pysyvät avoimina. Älä laita mitään lapsen suuhun.
  • Vähennä lapsen vaatetusta, jos tämä on puettu hyvin lämpimästi. Älä kuitenkaan yritä viilentää häntä esimerkiksi viileillä pyyhkeillä​ tai suihkuttamalla viileällä vedellä.
  • Jos lapsen tajunnantaso on alentunut, suun kautta annettavaa kuumelääkettä ei saa antaa ennen kuin tajunnantaso on palautunut normaaliksi.

Tavallisesti kuumekouristukset loppuvat itsestään eikä ensiapua tarvita tämän enempää. Kohtauksen jälkeen lapsen vointia kannattaa kuitenkin seurata muutaman tunnin ajan.

Milloin pitää soittaa hätänumeroon?

Vaikka kuumekouristus on yleisesti ottaen hyvänlaatuinen ja vaaraton, on tilanteita, jolloin lapsi on syytä viedä pikaisesti päivystykseen olemalla yhteydessä hätänumeroon 112. Kouristelevaa lasta ei tule lähteä kuljettamaan itse henkilöautolla.

  • Kyseessä on alle kolmen kuukauden ikäinen vauva. Alle kolmen kuukauden ikäisen vauvan kuumekouristukset ovat harvinaisia ja edellyttävät aina tutkimuksia sairaalassa.
  • Kyseessä on lapsen ensimmäinen kuumekouristus. Päivystyksessä voidaan poissulkea vakavat infektiot. 
  • Kohtaus kestää kauemmin kuin muutaman minuutin.
  • Kouristus uusiutuu saman vuorokauden aikana.
  • Kouristelu on toispuoleista.
  • Lapsi on kohtauksen jälkeen hyvin sekava, oksentelee tai näyttää muuten poikkeavalta.

Kuumekouristuksen ehkäisy

Kuumekouristuksen uusiutumisriski on 20–30 prosenttia. Kohtausten estämiseksi ei ole olemassa mitään erityistä lääkitystä, mutta joidenkin lasten kohdalla saatetaan harkita ensiapulääkettä kotiin pitkäkestoisten kohtausten varalta​. Yleensä kuumekouristusten ennuste on hyvä, eikä niistä ole haittaa lapsen kehitykselle.

Kuume- ja tulehduskipulääkkeet, kuten parasetamoli tai ibuprofeeni, eivät estä kuumekouristuksia, vaikka ne helpottavat lapsen kuumeista oloa. Niitä ei siis tule käyttää ehkäisemään mahdollisia kohtauksia, vaan ainoastaan kuumeen alentamiseen.

Ajanvaraus Pikkujättiin

Lue milloin pitää soittaa 112.

Akuuttitilanteen lauettua voitte varata ajan Pikkujätin lastenlääkärille kuumeen syyn selvittämiseksi tai toistuvien infektioiden vuoksi internetajanvarauksen kautta tai soittamalla numeroon 010 380 8000. Mikäli lapsella on myös kuumeettomia kohtausoireita, kuumekouristukset ovat epätyypillisiä (pitkittyneitä tai toispuoleisia) tai herää epäily lapsen kehityksen poikkeavuudesta, varaa aika lastenneurologille.

Asiantuntijana Pikkujätin lastenneurologian erikoislääkäri, LT, Jaanamarja Nopola-Hemmi. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.

FacebookTwitterLinkedIn