Lastenlääkäri eli pediatri

Pikkujätin lastenlääkärit eli pediatrit ovat lastentautien asiantuntijoita. He kuuntelevat, havainnoivat ja tutkivat lapsen oireita ja pyrkivät selvittämään niiden syyn. Lastenlääkärille kannattaa varata aika aina, kun aikuisella on huoli lapsesta.

Mitä lastenlääkäri tekee?

Lastenlääkärin eli pediatrin erikoisosaamista ovat lapset ja nuoret. Lastenlääkärin keskeisin työkalu on kuunteleminen. Hän kuuntelee niin lasta kuin vanhempia, ja yrittää selvittää, mistä oireissa on kysymys. Vauva tai pieni lapsi ei pysty itse kertomaan oireistaan, joten silloin kaikki vanhemmilta saatava tieto on tärkeää.

Lapsen sairastuessa moni asia vaikuttaa lapsen oireisiin ja siten myös oireiden tulkintaan ja niiden hoitamiseen. Lastenlääkäri tarkkailee ja havainnoi lapsen tai nuoren käyttämistä, ja pyrkii saamaan vastaanotolla kokonaiskäsityksen, mistä lapsen oireet johtuvat.

Esitietojen ja lapsen tai vanhempien kertomuksen lisäksi lastenlääkäri tutkii lapsen tai nuoren ja määrää tarvittaessa lisätutkimuksia, kuten laboratoriotutkimuksia tai kuvantamistutkimuksia.

Sairauksien ilmenemismuoto on erilainen riippuen lapsen iästä ja kehitysvaiheesta. Moni sairaus tai vamma korjautuu paremmin lapsella ja nuorella kuin aikuisella. On silti tärkeää, että vaivaa hoidetaan alusta asti oikein, jotta se ei aiheuta lisää ongelmia myöhemmin lapsen kasvaessa.

Milloin lastenlääkärille?

Lastenlääkärille eli pediatrille kannattaa varata aika aina, kun aikuisella on huoli lapsesta. Lääkäri ottaa huolen aina vakavasti. Koska lapsen kyky ilmaista oireitaan ja vaivojaan on rajallinen, kynnys lastenlääkärillä asioimiseen pitää olla matala. Mitä nuoremmasta lapsesta on kysymys, sitä herkemmin kannattaa varata aika lastenlääkärille.

Tavallisimpia syitä varata aika lastenlääkärille ovat:

Lastenlääkärin kanssa voi keskustella myös lapsen kehitykseen liittyvistä huolista, rokotuksista, uniongelmista tai muista lapsen terveyteen liittyvistä asioista.

Lapsi on lapsi tai nuori aikuisuuteen asti tai kunnes kasvu ja kehitys ovat loppuneet. Monesti lastenlääkärillä käynnit loppuvat täysi-ikäiseksi tullessa, mutta moni lastenlääkäri seuraa mielellään potilaitaan nuoreen aikuisikään asti, koska tuntee hyvin potilaan historian. Tästä on etua myös, jos lapsi tai nuori on sairastunut harvinaisempaan lastentautiin, jonka seuranta vaatii tiivistä hoitosuhdetta.

Mitä lastenlääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Lastenlääkärin vastaanotolle ei tarvitse sinällään valmistautua mitenkään erityisesti, jos lapsi suunnilleen tietää, mitä lääkärissä tapahtuu. Lapsen mahdollista jännitystä ja pelkoja kannattaa lievittää etukäteen, esimerkiksi kirjojen ja videoiden avulla.

Jos lapsella on pitkäaikainen sairaus tai sairaus, joka on vaikuttanut lapsen kasvuun, kannattaa ottaa mukaan lapsen kasvutiedot ja/tai -käyrät. Myös kirjalliset dokumentit aikaisemmista tutkimuksista tai toimenpiteistä ja tiedot pitkäaikaislääkityksestä on hyvä olla mukana.

Pienen lapsen on turvallisinta olla aikuisen sylissä vastaanoton ajan ja jos lapselle joudutaan tekemään tutkimuksia tai toimenpiteitä tutkimusvuoteella, aikuinen voi silloinkin olla lähellä.

Esitietojen ja haastattelun jälkeen lääkäri tekee yleensä tutkimuksen, johon lähes aina kuuluu sydämen ja keuhkojen kuuntelu, korvien, suun ja nielun katsominen sekä usein myös vatsan tunnustelu.

Jos lääkäri määrää jatkotutkimuksia, niihin pääsee yleensä heti, jonka jälkeen palataan vastaanotolle kuulemaan tulokset. Samalla suunnitellaan myös hoito ja mahdolliset jatkotoimenpiteet.

Moni tavallinen laboratoriotutkimus voidaan tehdä hellemmällä tavalla, ottamalla verinäyte vain lapsen sormenpäästä. Laajemmat verinäytteet täytyy kuitenkin ottaa kuten aikuisilla eli suoninäytteenä. Pikkujätin laboratoriohoitajat ovat ammattilaisia lapsen näytteiden otossa ja heidän kanssaan näytteenotto sujuu hyvin.

Mitä vaivoja lastenlääkärin etävastaanotolla voi hoitaa?

Lastenlääkärin kanssa voi asioida myös etänä, mutta aina kun vain on mahdollista, kannattaa tulla lähivastaanotolle. Lapsen tai nuoren oireita on helpompi tutkia vastaanotolla.

Etävastaanotto on kuitenkin hyvä vaihtoehto monissa tilanteissa. Etävastaanotolla voidaan päättää hoidosta tai jatkotoimenpiteistä, tai lääkäri voi määrätä jatkotutkimuksia. Etävastaanotolla lastenlääkäri voi myös arvioida, tarvitseeko lähivastaanotolle tulla.

Lastenlääkäri-chat Pikkutsätti

PikkuTsätti on lastenlääkäreiden chat-palvelu, jossa voi asioida etänä.

Lastenlääkärin puhelinvastaanotto

Puhelinvastaanotto on kätevä tapa olla yhteydessä lastenlääkäriin, kun lähivastaanotolle saapuminen on haastavaa.

Lastenlääkärin videovastaanotto

Myös videovastaanotto on mahdollinen joillakin lastenlääkäreillä. Lastenlääkärin videovastaanotolla voidaan hoitaa samoja asioita kuin muillakin etävastaanotoilla.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenlääkärin lähi- tai puhelinvastaanotolle Pikkujätin nettiajanvarauksesta tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000.

Varaa aika lastenlääkärin videovastaanotolle soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn