Puhelinvastaanotto

Puhelimitse tapahtuvalla etävastaanotolla voidaan ottaa kantaa lasten terveyden ja sairauden ongelmiin sekä antaa neuvoa ongelmien ja huolien ratkaisemiseksi asiantuntijan toimesta.

Puhelinvastaanotto on maksullinen, ajanvarauksellinen etävastaanotto puhelimitse, jossa lääkäri soittaa sinulle sovittuna ajankohtana.

Miten puhelinvastaanotto toimii?

Ajan varaaminen

Ajan voit varata internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvarauspalveluun 010 380 8000. Vapaat puhelinvastaanottoajat näet internetajanvarauksessa valitsemalla hakukentästä toimipisteeksi Pikkujätti Puhelinvastaanotto.


Jos et löydä haluamallesi asiantuntijalle sopivaa puhelinvastaanottoaikaa, ota yhteyttä neuvontapalveluumme. Puhelinvastaanottoaikoja on tarjolla osalle asiantuntijoistamme.

Puhelinvastaanottoajan varauksesta saat antamaasi matkapuhelinnumeroon vahvistuksen sekä muistutuksen  tekstiviestillä 24h ennen varattua aikaa.

Lääkäri soittaa sinulle sovittuna ajankohtana. Varmista, että olet tällöin vapaana ja puhelin on lähellä. Lääkärille ei voi soittaa takaisin. Perumattomasta puhelinvastaanottoajasta veloitetaan 50% käynnin hinnasta.

HUOM! Muistathan tarkistaa yhteystietosi ja tarvittaessa päivittää vaihtunut puhelinnumerosi PikkuTiedot -palvelussamme, jotta lääkäri osaa soittaa oikeaan numeroon. 

Mitä lapsen asioita voi hoitaa puhelinvastaanoton kautta?

Puhelimitse tapahtuvalla vastaanotolla voidaan ottaa kantaa lasten terveyden ja sairauden ongelmiin sekä antaa neuvoa ongelmien ja huolien ratkaisemiseksi asiantuntijan toimesta.

Puhelinvastaanotolla voidaan hoitaa esimerkiksi:

 • Reseptin uusimiset
 • Lääkärin konsultointi aiemmin vastaanotolla hoidettuun asiaan
  (esim. kastelu, ummetus, astma tai allergia-asiat)
 • Lääkitys-  tai ruokavaliokokeilujen kontrollit
 • Allergiaoireet siitepölyaikana, astmaan liittyvät kontrolliasiat
  (reseptin uusinnat, lääkitysohjeet).
 • Kontrollilaboratoriovastausten läpikäyminen yleensä ennalta sovitusti, jos vaiva ei ole akuutti
 • Kysymykset koronavirukseen liittyen

Puhelimitse ei hoideta:  akuutit hätätilanteet, hengenahdistus, rintakipu, voimakasoireiset infektiot tai kiputilat, antibiootit infektiosairauksien hoitoon.

Antibioottihoidot edellyttävät lähes poikkeuksetta fyysistä tutkimusta ja/tai laboratoriotutkimusten tekemistä. Pääasiassa keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ei määrätä etävastaanotolla.

Reseptien kirjoittaminen puhelimitse

Reseptit laaditaan tarvittaessa potilastietojärjestelmämme kautta Kanta-ohjelmaan. Reseptit ovat saatavilla haluamastasi apteekista kela-kortilla.

Reseptien laatiminen edellyttää, että lääkäri pystyy arvioimaan kyseisen lääkehoidon tarpeellisuuden lapselle. Lapsilla on aikuisiin nähden huomattavasti vähemmän pitkäaikaissairauksia. Lasten lääkehoito on osa kokonaisvaltaista hoitopolkua, jossa tapauskohtaisesti seurataan ja arvioidaan jokaisen yksittäisen lääkkeen tarpeellisuutta.

Laboratoriotutkimukset ja muut lähetteet puhelimitse

Etälääkäri voi määrätä Pikkujätin laboratorioon tutkimuslähetteitä, jos lähetteen tekeminen ei edellytä potilaan tutkimusta. Etälääkäri sopii vielä erikseen tulevan hoidon ja vastausten saamisesta potilaan kanssa.

Jatkolähetteet muihin tutkimuksiin tai toimenpiteisiin sovitaan lääkärin kanssa.

Todistusten kirjoittaminen puhelinvastaanotolla

Etävastaanotoilla lääkäri voi joissakin tilanteissa harkinnanvaraisesti laatia todistuksia, kuten sairauspoissaolotodistuksia lapsen sairastamisesta vanhemman työnantajaa varten.

Esim. ruokavaliotodistusten uusiminen voidaan tehdä puhelinvastaanoton yhteydessä.

Puhelinvastaanoton hinta ja maksaminen

Voit maksaa puhelinvastaanoton nyt mm. verkkomaksuna, useilla eri maksukorteilla tai MobilePayllä. Vastaavasti luovumme etukäteen maksukortille tehtävästä katevarauksesta, joka helpottaa vastaanoton varaamista.

Maksaminen on turvallista. Maksaminen tapahtuu kotimaisen maksuvälittäjämme Paytrailin verkkopalvelussa. Paytrail on Suomen suurin verkkomaksupalvelu, ja sille on myönnetty turvallisen maksamisen Safe Pay -sertifikaatti.

Palvelusta on mahdollista saada Kela-korvausta. Tallentamalla PikkuTiedot -palveluun lapsen Kela-kortin kuvan (kuva molemmista puolista), saat Kelan suorakorvauksen.

Eritellyn kuitin esimerkiksi vakuutusyhtiötä varten saat kätevimmin PikkuTiedot -palvelusta, kohdasta ”Laskut”. Saat lisäksi kuitit verkkomaksusuorituksista ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

Hinnoittelusta voit lukea tarkemmin täältä.

Seuraavat asiat on hyvä varmistaa ennen etävastaanottoa:

 • Ovatko huoltajien puhelinnumerot ja muut yhteystiedot ajan tasalla? Jos lapsesi on jo Pikkujätin asiakas, muuttuneet yhteystiedot voit päivittää itse lapsen tietoihin PikkuTiedot-palvelun kautta tai soittamalla Pikkujätin neuvontapalveluun  010 380 8000.
 • Onko lapsi vähintään 12 -vuotias? Jos asioit 12 vuotta täyttäneen nuoren asioissa, on tarpeen saada hänen suostumuksensa. Tämä tapahtuu kätevimmin, jos nuori on mukana keskustelussa ainakin alussa tai muulla tavoin pystytte viestittämään nuoren luvan asiointiin (perustuu lainsäädäntöön ja alaikäisen oikeuksiin).
 • Oletko hyväksynyt potilastietojen luovutuksen? Huoltaja voi antaa luvan alle 10-vuotiaan lapsen potilastietojen luovutukseen Omakanta-palvelussa. Yli 10-vuotiaiden tulee tehdä se itse omilla verkkopankkitunnuksillaan verkossa. Kun lapsen terveystiedot seuraavat mukana, hoidon jatkuvuus ja suunnitelmallisuus paranee.
 • Onko lapsi ollut äskettäin hoidossa tai tutkimuksissa muualla? Ota esille muiden lääkärikäyntien sairauskertomukset ja tutkimustulokset. Tiedot Pikkujätin käynneistä löytyvät potilastietojärjestelmästämme.
 • Onko lapsella sairauskuluvakuutus? Tarkista korvaako vakuutus etävastaanoton.
 • Onko lapsella käytössä lääkkeitä? Ota esille tiedot lapsen käyttämistä lääkkeistä vahvuuksineen ja annostuksineen.
Artikkelit ja tiedotteet
lapsi-leikkii-suihkulähteessä/

Lapsen kanssa matkustaminen – Ota talteen lastenlääkärimme muistilista

Kun ollaan lomalla lasten kanssa, arvaamattomia asioita voi tapahtua: jälkiruoka saattaa johtaa mahavaivoihin, iho palaa altaassa polskutellessa ja pieniin korviin koskea lentokoneessa. Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta matkustaminen lasten kanssa sujuisi mahdollisimman leppoisasti.
Lue lisää
vältä-lapsen-auringonpistos/

Mehua, välipalaa ja tauko leikeistä – Vältä lapsen auringonpistos

Kesä on perheen parasta aikaa! Kun pitkät hellekaudet ovat yleistyneet ja aurinko paahtaa, monia vanhempia myös huolettaa: miten ehkäistään lapsen auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus. Suojautumalla ja varautumalla, sanoo Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist ja muistuttaa, että helteellä pelkkä vesi ei aina ole paras janojuoma.
Lue lisää
Pediatrician,Examining,Little,Girl,With,Stethoscope/

Lapsen rytmihäiriö on yleensä vaaraton – Kardiologimme 9 tärkeää faktaa

Pompottaako lapsen sydän epätavallisen kiivaasti? Lapsen rytmihäiriö voi kuulostaa hätkähdyttävältä, mutta yleensä mitään syytä huoleen ei ole. Toisinaan tutkimukset ovat kuitenkin paikallaan – ja vauvan rytmihäiriö täytyy aina päästä hoitamaan ajoissa. Pikkujätin lasten kardiologian erikoislääkäri Ilkka Jaakkola kertoo, mitä vauvan, lapsen ja nuoren sydämen tykytyksistä ja muljahteluista on hyvä tietää.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn