Yskänrokko eli huuliherpes lapsella
Yskänrokko eli huuliherpes lapsella on yleensä harmiton vaiva, joka paranee itsekseen. Joskus rakkulat kuitenkin leviävät nenään, silmiin tai muualle kasvoihin. Silloin on syytä viedä lapsi lääkäriin. Myös voimakkaat oireet ensimmäisen infektion yhteydessä voivat vaatia lääkärin hoitoa.
- Mikä on yskänrokko?
- Miten yskänrokko tarttuu?
- Yskänrokon oireet lapsella
- Yskänrokon hoito kotona
- Milloin lääkäriin?
- Huuliherpeksen ehkäisy lapsilla
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikä on yskänrokko?
Yskänrokko eli herpes simplex -viruksen (HSV-1) aiheuttama huuliherpes on tavallinen aikuisilla, mutta esiintyy myös lapsilla. Se ilmenee tyypillisesti huulessa ja suun ympärillä rakkuloina, mutta voi levitä myös muualle kasvoihin sekä suuhun. Virus jää elimistöön piileväksi tartunnan jälkeen. Se voi aktivoitua uudelleen erilaisista ulkoisista ärsykkeistä, esimerkiksi flunssan yhteydessä. Siitä johtuu kansankielinen yskänrokko-nimikin.
Huuliherpestartunta saadaan usein jo lapsuusiässä. Pienillä lapsilla ensimmäinen herpestartunta voi ilmetä suutulehduksena, johon voi liittyä kuumetta, kipua ja yleistä huonovointisuutta.
Miten yskänrokko tarttuu?
Lapsi voi saada herpestartunnan kosketustartunnalla (kädet, suukottelu), yhteisten esineiden, kuten ruokailuvälineiden kautta (virukset elävät jonkin aikaa elottomilla pinnoilla). Lisäksi virus voi levitä lapsen kasvoilla, jos hän koskettelee rakkuloita huulissaan ja sen jälkeen hieroo esimerkiksi nenäänsä tai silmiään. Tarttuvin herpes on aktiivisessa vaiheessa, jolloin rakkulat ovat avoimia ja erittävät nestettä.
Yskänrokon oireet lapsella
Huuliherpeksen ensimmäinen oire on usein pistely, kutina ja punoitus lapsen huulessa. Pian tämän jälkeen syntyy pieniä, nestettä sisältäviä rakkuloita, jotka myöhemmin puhkeavat ja kuivuvat ruviksi. Herpesrakkulat paranevat yleensä itsestään noin kahden viikon kuluessa.
Vaikka yskänrokko esiintyy yleisimmin huulissa, virus voi levitä myös muualle kasvoihin.
Yskänrokko nenässä ja nenän alla
Herpes voi esiintyä myös nenän sisä- tai ulkopuolella. Tämä on tavallista, koska lapset saattavat kosketella huuliaan ja siirtää virusta käsiensä kautta nenään. Nenässä voi olla samanlaisia oireita kuin huulessa: kutinaa, kirvelyä ja rakkuloita.
Yskänrokko suussa
Lapsilla, erityisesti alle 3-vuotiailla, herpes voi aiheuttaa kivuliaan suutulehduksen. Siinä rakkulat voivat ilmestyä suun limakalvoille, ikeniin ja kieleen. Lisäksi on usein merkittävää ikenien turvotusta ja verestystä. Suutulehdus voi aiheuttaa myös kuumeilua ja vaikuttaa lapsen ruokahaluun ja yleiseen hyvinvointiin.
Yskänrokko silmässä
Joskus harvoin herpes voi levitä silmiin ja aiheuttaa herpeskeratiitin, joka on silmän sarveiskalvon tulehdus. Se on vakava tila, joka voi aiheuttaa näköhäiriöitä ja vaatii välitöntä lääketieteellistä hoitoa. Jos lapsella on silmäoireita tai herpesinfektio on silmän lähellä, on hakeuduttava välittömästi (silmä)lääkäriin.
Yskänrokon hoito kotona
Huuliherpes paranee usein itsestään, mutta oireita voi lievittää muutamilla kotikonsteilla:
- Itsehoitolääkkeet. Apteekeissa on saatavilla reseptivapaita viruslääkkeitä, kuten asikloviiriä tai valasikloviiriä sisältäviä voiteita, jotka nopeuttavat herpeksen paranemista. Voiteita kannattaa alkaa käyttää heti ensimmäisten oireiden ilmetessä.
- Huuliherpeslaastarit ja sinkkivoide voivat helpottaa oireita ja estää tartunnan leviämistä. Lisäksi on tärkeää huolehtia hyvästä hygieniasta ja pestä kädet säännöllisesti.
- Kipulääkitys ja suuhygienia. Jos herpes leviää suuhun, on tärkeää pitää suu puhtaana. Suun huuhtelu voi helpottaa kipua ja tulehdusta. Kivun ja kuumeen hoitoon voi käyttää kipulääkitystä.
Kotona on myös hyvä huolehtia, että lapsi syö pehmeää, viileää sekä vähemmän suolaista ja maustettua ruokaa, jos suun rakkulat tekevät syömisen vaikeaksi.
Milloin lääkäriin?
Vaikka huuliherpes paranee useimmiten itsestään, lääkäriin on syytä mennä, jos
- lapsella on ensimmäinen huuliherpesinfektio ja oireet ovat voimakkaat.
- rakkulat leviävät nenään, silmiin tai muualle kasvoihin.
- rakkulat alkavat märkiä tai erittää. Se voi viitata bakteeritulehdukseen, joka voi syntyä rakkulaiseen ja rikkinäiseen ihoon.
Lääkäri voi määrätä lapselle viruslääkkeitä, jotka auttavat vähentämään herpesviruksen aktiivisuutta. Nämä lääkkeet voivat olla suun kautta otettavia lääkkeitä, mikstuuroita tai voiteita, jotka levitetään suoraan rakkuloihin. Jos rakkulat ovat kivuliaita tai tulehtuneita, lääkäri voi myös suositella antibioottivoiteen tai antiseptisen voiteen käyttöä.
Lääkäriin kannattaa mennä myös, jos lapsella on toistuvia ja voimakkaita herpesinfektioita. Silloin voidaan harkita estohoitoa, joka sisältää pieniä annoksia viruslääkettä säännöllisesti. Tämä voi vähentää herpeksen uusiutumisriskiä.
Huuliherpeksen ehkäisy lapsilla
Huuliherpeksen ehkäisy on vaikeaa, sillä suurin osa ihmisistä kantaa herpesvirusta elimistössään oireettomana. Kannattaa silti huomioida, että herpes tarttuu helposti suoran kosketuksen, kuten suukottelun tai yhteisten ruokailuvälineiden, kautta. Siksi on tärkeää välttää rakkuloiden koskettelua ja pitää tartunnan saanut alue puhtaana.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikäli lapsella on ensimmäinen huuliherpesinfektio ja oireet ovat voimakkaat, rakkulat leviävät nenään, silmiin tai muualle kasvoihin, tai ne alkavat märkiä tai erittää, varaa aika Pikkujättiin internetajanvarauksen kautta tai soittamalla asiakas- ja neuvontapalvelumme numeroon 010 380 8000. Yskänrokkoa hoitavat lastenlääkärit.
Asiantuntijana Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.