Lasten allergialääkärin vastaanotto

Epäiletkö lapsellasi allergiaa tai astmaa? Pikkujätin lasten allergialääkärit eli lasten allergologit ovat erityisesti lasten allergioihin ja astmaan perehtyneitä lastenlääkäreitä.  He tutkivat lapsesi huolellisesti ja määräävät tarvittavat jatkotutkimukset. Näin lastasi voidaan hoitaa parhaalla mahdollisella tavalla.

Milloin lasten allergialääkärin vastaanotolle?

Lasten allergialääkärit diagnosoivat ja hoitavat esimerkiksi lasten siitepölyallergioita, ruoka-aineallergioita ja atooppista ihottumaa. Lasten allergologi tutkii ja hoitaa myös lasten astmaa. Vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lapsellasi on esimerkiksi:

  • pitkittynyttä nuhaa
  • pitkittynyttä yskää
  • hengityksen vinkumista
  • vatsakipuja tai muita vatsavaivoja, kuten ripulia tai ummetusta
  • iho-oireita

Lasten allergologi uusii myös allergia- ja astmalääkereseptit.

Huomioithan, ettei reseptejä pääsääntöisesti uusita ilman lääkärissä käyntiä, ellei kyseessä ole hiljattaiseen käyntiin perustuva jatkohoito tai seurantayhteydenotto lasta hoitaneen lääkärin kanssa.

Mistä allergiat ja astma johtuvat?

Erilaiset allergiat ja astma ovat lapsilla yleisiä. Allergiassa elimistö puolustautuu liiallisesti normaaleja, ulkoisia tekijöitä kohtaan, mikä saa aikaan erilaisia allergiaoireita.

Lapsilla allergiaa aiheuttavat tyypillisesti eri ruoka-aineet, kuten maito ja kananmuna sekä eläin- ja siitepöly. Allergiat ja atopia kulkevat lapsilla usein käsi kädessä.

Pienillä lapsilla allergiat johtuvat pääasiassa siitä, ettei heille ole vielä ehtinyt kehittyä luonnollista sietokykyä normaaleja ruoka-aineita tai ympäristössämme olevia aineita kohtaan. Sietokyky kehittyy tyypillisesti lapsen kahden ensimmäisen ikävuoden aikana.

Astma on puolestaan hengitysteiden tulehdussairaus, joka voi esiintyä itsestään tai liittyä allergioihin tai hengitystieinfektioihin.

Allergioiden ja astman taustalla voi olla myös perinnöllistä alttiutta.

Mitä lasten allergialääkärin vastaanotolla tyypillisesti tapahtuu?

Kun epäillään allergiaa tai astmaa, lasten allergialääkäri tutkii lapsesi huolella ja kyselee sinulta esimerkiksi ruoka-aineallergiaepäilyssä lapsen ruokavalioon liittyviä asioita.

Alustavien tutkimusten perusteella lasten allergologi voi määrätä jatkotutkimuksia, kuten erilaisia allergiatestejä tai astmaepäilyissä astmatutkimuksia.

Lasten allergialääkärin vastaanotolla tehdään myös yksilöllinen hoitosuunnitelma, jotta lapsesi allergiat ja/tai astma saadaan hyvään hoitotasapainoon. Hoitoon kuuluu usein voinnin seuranta, mikä tarkoittaa käyntejä lasten allergologin luona säännöllisin väliajoin. Hyvä hoito on tärkeää, koska esim. allergiset oireet voivat heikentää elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen.

Tutkimusten perusteella lääkäri voi suositella ja määrätä myös erilaisia lääkkeitä tai itsehoitotuotteita. Allergista nuhaa voidaan hoitaa esimerkiksi kortisonipohjaisella nenäsumutteella ja silmäoireita allergista tulehdusta lievittävillä silmätipoilla. Lisäksi voidaan käyttää antihistamiinitabletteja.

Vakavissa allergisissa reaktioissa lääkäri arvioi, tarvitseeko lapsi käyttöönsä autoinjektorikynän, jolla annostellaan adrenaliinia lihakseen. Lääkäri tai sairaanhoitaja opastavat kynän käytössä sekä sinua että lasta.

Joskus allergian hoidoksi suositellaan siedätyshoitoa, mikä saattaa sen toteuttamismuodosta riippuen vaatia useita hoitokäyntejä kolmen vuoden ajan.

Mitä vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan?

Lasten allergologin vastaanotolle kannattaa ottaa mukaan lapsen kasvutiedot (esimerkiksi neuvolakortti) sekä mahdolliset aiemmat laboratoriotutkimustulokset.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin lasten allergialääkärille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn