Lasten allergia ja astma

Erilaiset allergiat ovat osa monen lapsiperheen arkea. Yleisimpiä allergian aiheuttajia ovat eri ruoka-aineet, kuten maito ja kananmuna sekä eläin- ja siitepöly. Allergiaoireiden syy kannatta aina selvittää, jotta lapsi saa oikeaa hoitoa.  

Pikkujätin lasten allergialääkärit eli lasten allergologit ovat erityisesti lasten allergioihin ja astmaan perehtyneitä lastenlääkäreitä. 

Aika allergologille kannattaa varata, kun lapsella on: 

  • pitkittynyttä nuhaa 
  • pitkittynyttä yskää 
  • hengityksen vinkumista 
  • vatsakipuja tai muita vatsavaivoja, kuten ripulia tai ummetusta 
  • iho-oireita 
  • allergialääkitys tulee uusia tai tarkastaa 

Allergiatesti lapselle 

Pikkujätissä tehdään laajasti erilaisia tutkimuksia allergia- ja astmaoireista kärsiville lapsille ja nuorille. Aika varataan ensin lasten allergialääkärille, joka ohjaa oikeaan tutkimukseen. Niitä ovat verinäytteestä tehtävät allergiatestit sekä altistuskokeet, kun epäillään ruoka-aineallergiaa. Astman toteamiseksi tehdään esimerkiksi spirometria- ja oskillometriatutkimuksia. 

Lasten allergiatestit tehdään aina mahdollisimman mukavaksi lapselle, oli kyseessä sitten verikoe tai spirometria. Hoitajamme ja lääkärimme huomioivat lapsen jännityksen, ja ovat alusta loppuun kannustavia. Vanhemmat saavat olla mukana tutkimuksessa ja auttavat tarvittaessa hoitohenkilöstön ohjeiden mukaisesti.

Löydät alta tarkempaa tietoa allergian ja astman tutkimisesta ja hoidosta. 

Allergiatestit lapselle
Astma- ja allergiahoitajan vastaanotto
Astmatutkimukset
Lasten allergialääkärin vastaanotto
Oskillometria
Siedätyshoidot
Spirometria
Artikkelit ja tiedotteet
lapsen_silmätulehdus

Lapsen silmätulehdus liittyy usein nuhakuumeeseen – Näin tunnistat ja hoidat silmätulehduksen

Kun lapsen silmä rähmii ja punoittaa, kyseessä on yleensä bakteeriperäinen silmätulehdus. Usein silmätulehdus tulee flunssan kaverina. Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Kristiina Aalto kertoo, mistä oireista tunnistat lapsen silmätulehduksen ja miten hoidat tulehdusta.
Lue lisää
lapsen_ripuli_vatsakivut

Pienten lasten vatsavaivat - Mistä ne voivat johtua ja milloin lääkäriin?

Kun pieni lapsi on tyytymätön, itkuinen ja levoton, herää vanhemmille usein epäilys vatsavaivoista. Silloin on tärkeää, että terveydenhoitaja ja lääkäri kuuntelevat vanhempia ja selvittävät perusteellisesti lapsen oireet.
Lue lisää
lapsen_hengitysvaikeudet

Hengitysvaikeudet lapsella - Mikä niitä aiheuttaa ja miten niitä hoidetaan?

Lapsen hengitysvaikeuksia voi olla joskus vaikea havaita. Tuleeko lääkäriin aina lähteä hengitysvaikeuksien ilmaantuessa? Lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist kertoo videolla lasten hengitysvaikeuksista.
Lue lisää