Spirometria

Spirometria on keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa mittaava tutkimus. Se tehdään tyypillisesti silloin, kun lapsellasi epäillään astmaa. Tutkimusta hyödynnetään myös aiemmin todetun astman seurannassa.

Mikä on spirometria?

Spirometriatutkimuksessa lapsesi vetää ensin keuhkonsa täyteen ilmaa ja puhaltaa tämän jälkeen niin voimakkaasti spirometrialaitteeseen eli spirometriin kuin pystyy.

Puhalluksia tehdään niin monta, että saadaan vähintään kolme vertailukelpoista puhallusta.

Spirometriatutkimuksen suorittaa sairaanhoitaja ja tutkimus kestää noin puoli tuntia.

Ennen varsinaista tutkimusta lapsi harjoittelee puhaltamista hoitajan opastuksella.

Lääkäri tekee johtopäätökset keuhkojen toimintakyvystä laitteen piirtämän puhalluskäyrän ja numeraalisten tulosten perusteella.

Sopiiko spirometria kaikenikäisille?

Spirometria soveltuu parhaiten kouluikäisille lapsille. Nuoremmat lapset eivät yleensä pysty puhaltamaan riittävän voimakkaasti spirometrialaitteeseen. Siksi heille tehdään oskillometriatutkimus, jossa laite hoitaa työn lapsen puolesta.

Juoksurasituskoe usein osa tutkimusta

Spirometriatutkimukseen voidaan yhdistää myös juoksurasituskoe. Koe antaa lisätarkkuutta astmadiagnoosille, sillä valtaosa lapsista oireilee enemmän liikkuessa.

Juoksurasituskokeessa lapsi juoksee ulkona kuuden minuutin ajan, minkä jälkeen hengityksen toimintaa mitataan toistuvasti spirometrialaitteella.

Rasitustesti voidaan tehdä myöhemmin uudestaan, jos esimerkiksi harkitaan astmalääkityksen lopettamista.

Miten juoksurasituskokeeseen valmistaudutaan?

Lapsesi tarvitsee juoksurasituskoetta varten juoksemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet. Juoksurasitustestin kesto on noin 1-2 tuntia.

Tarkemmat valmistautumisohjeet antaa lääkäri tai sairaanhoitaja.

Potilasohje: Spirometria ja juoksurasituskoe

Bronkodilataatiokoe

Spirometriatutkimus ja juoksurasituskoe voidaan yhdistää bronkodilataatiokokeeseen. Siinä lapsellesi annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Lääkkeen annon jälkeen pidetään noin 15 minuutin mittainen tauko, minkä jälkeen tehdään uudelleen useampi spirometriamittaus. 

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn