Spirometria

Spirometria on keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa mittaava tutkimus. Se tehdään tyypillisesti silloin, kun lapsellasi epäillään astmaa. Tutkimusta hyödynnetään myös aiemmin todetun astman seurannassa.

Mikä on spirometria?

Spirometriatutkimuksessa lapsesi vetää ensin keuhkonsa täyteen ilmaa ja puhaltaa tämän jälkeen niin voimakkaasti spirometrialaitteeseen eli spirometriin kuin pystyy.

Puhalluksia tehdään niin monta, että saadaan vähintään kolme vertailukelpoista puhallusta.

Spirometriatutkimuksen suorittaa sairaanhoitaja ja tutkimus kestää noin puoli tuntia.

Ennen varsinaista tutkimusta lapsi harjoittelee puhaltamista hoitajan opastuksella.

Lääkäri tekee johtopäätökset keuhkojen toimintakyvystä laitteen piirtämän puhalluskäyrän ja numeraalisten tulosten perusteella.

Sopiiko spirometria kaikenikäisille?

Spirometria soveltuu parhaiten kouluikäisille lapsille. Nuoremmat lapset eivät yleensä pysty puhaltamaan riittävän voimakkaasti spirometrialaitteeseen. Siksi heille tehdään oskillometriatutkimus, jossa laite hoitaa työn lapsen puolesta.

Juoksurasituskoe usein osa tutkimusta

Spirometriatutkimukseen voidaan yhdistää myös juoksurasituskoe. Koe antaa lisätarkkuutta astmadiagnoosille, sillä valtaosa lapsista oireilee enemmän liikkuessa.

Juoksurasituskokeessa lapsi juoksee ulkona kuuden minuutin ajan, minkä jälkeen hengityksen toimintaa mitataan toistuvasti spirometrialaitteella.

Rasitustesti voidaan tehdä myöhemmin uudestaan, jos esimerkiksi harkitaan astmalääkityksen lopettamista.

Miten juoksurasituskokeeseen valmistaudutaan?

Lapsesi tarvitsee juoksurasituskoetta varten juoksemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet. Juoksurasitustestin kesto on noin 1-2 tuntia.

Tarkemmat valmistautumisohjeet antaa lääkäri tai sairaanhoitaja.

Potilasohje: Spirometria ja juoksurasituskoe

Bronkodilataatiokoe

Spirometriatutkimus ja juoksurasituskoe voidaan yhdistää bronkodilataatiokokeeseen. Siinä lapsellesi annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Lääkkeen annon jälkeen pidetään noin 15 minuutin mittainen tauko, minkä jälkeen tehdään uudelleen useampi spirometriamittaus. 

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn