Spirometria

Spirometria on keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa mittaava tutkimus. Se tehdään tyypillisesti silloin, kun lapsellasi epäillään astmaa. Tutkimusta hyödynnetään myös aiemmin todetun astman seurannassa.

Mikä on spirometria?

Spirometriatutkimuksessa lapsesi vetää ensin keuhkonsa täyteen ilmaa ja puhaltaa tämän jälkeen niin voimakkaasti spirometrialaitteeseen eli spirometriin kuin pystyy.

Puhalluksia tehdään niin monta, että saadaan vähintään kolme vertailukelpoista puhallusta.

Spirometriatutkimuksen suorittaa sairaanhoitaja ja tutkimus kestää noin puoli tuntia.

Ennen varsinaista tutkimusta lapsi harjoittelee puhaltamista hoitajan opastuksella.

Lääkäri tekee johtopäätökset keuhkojen toimintakyvystä laitteen piirtämän puhalluskäyrän ja numeraalisten tulosten perusteella.

Sopiiko spirometria kaikenikäisille?

Spirometria soveltuu parhaiten kouluikäisille lapsille. Nuoremmat lapset eivät yleensä pysty puhaltamaan riittävän voimakkaasti spirometrialaitteeseen. Siksi heille tehdään oskillometriatutkimus, jossa laite hoitaa työn lapsen puolesta.

Juoksurasituskoe usein osa tutkimusta

Spirometriatutkimukseen voidaan yhdistää myös juoksurasituskoe. Koe antaa lisätarkkuutta astmadiagnoosille, sillä valtaosa lapsista oireilee enemmän liikkuessa.

Juoksurasituskokeessa lapsi juoksee ulkona kuuden minuutin ajan, minkä jälkeen hengityksen toimintaa mitataan toistuvasti spirometrialaitteella.

Rasitustesti voidaan tehdä myöhemmin uudestaan, jos esimerkiksi harkitaan astmalääkityksen lopettamista.

Miten juoksurasituskokeeseen valmistaudutaan?

Lapsesi tarvitsee juoksurasituskoetta varten juoksemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet. Juoksurasitustestin kesto on noin 1-2 tuntia.

Tarkemmat valmistautumisohjeet antaa lääkäri tai sairaanhoitaja.

Potilasohje: Spirometria ja juoksurasituskoe

Bronkodilataatiokoe

Spirometriatutkimus ja juoksurasituskoe voidaan yhdistää bronkodilataatiokokeeseen. Siinä lapsellesi annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Lääkkeen annon jälkeen pidetään noin 15 minuutin mittainen tauko, minkä jälkeen tehdään uudelleen useampi spirometriamittaus. 

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000

Artikkelit ja tiedotteet
vauvan

Vauvan kehitys vuoden ikään asti

Vauvan kehitys etenee ensimmäisen vuoden aikana jättimäisin askelin. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta tietyt taidot tulee oppia, jotta pienokainen voi oppia jatkossa muita taitoja. Lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Tiina Teivaanmäki kertoo, miten vauvan sosiaalinen ja motorinen kehitys näkyy viikko viikolta.
Lue lisää
parvorokko

Parvorokko lapsella vaatii harvoin lääkärinhoitoa

Parvorokko on lapsille vaaraton, mutta raskaana oleville se voi aiheuttaa keskenmenon. Lisäksi se voi aiheuttaa sikiölle vaikean taudin. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen vastaa parvorokkoa koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää
Ove

Ove Uljas on Aavan ja Pikkujätin uusi toimitusjohtaja – ”Suomen ihmisvastuullisimman terveydenhuoltoyrityksen rakentaminen houkuttaa”

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin nykyinen toimitusjohtaja Raija Tapio ilmoitti kesällä jättävänsä tehtävänsä. Nyt yrityksille on valittu uusi toimitusjohtaja, Ove Uljas, joka aloittaa työssään tilikauden vaihtuessa 1.4.2024.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn