Spirometria

Spirometria on keuhkojen tilavuutta ja ilman virtausta keuhkoputkissa mittaava tutkimus. Se tehdään tyypillisesti silloin, kun lapsellasi epäillään astmaa. Tutkimusta hyödynnetään myös aiemmin todetun astman seurannassa.

Mikä on spirometria?

Spirometriatutkimuksessa lapsesi vetää ensin keuhkonsa täyteen ilmaa ja puhaltaa tämän jälkeen niin voimakkaasti spirometrialaitteeseen eli spirometriin kuin pystyy.

Puhalluksia tehdään niin monta, että saadaan vähintään kolme vertailukelpoista puhallusta.

Spirometriatutkimuksen suorittaa sairaanhoitaja ja tutkimus kestää noin puoli tuntia.

Ennen varsinaista tutkimusta lapsi harjoittelee puhaltamista hoitajan opastuksella.

Lääkäri tekee johtopäätökset keuhkojen toimintakyvystä laitteen piirtämän puhalluskäyrän ja numeraalisten tulosten perusteella.

Sopiiko spirometria kaikenikäisille?

Spirometria soveltuu parhaiten kouluikäisille lapsille. Nuoremmat lapset eivät yleensä pysty puhaltamaan riittävän voimakkaasti spirometrialaitteeseen. Siksi heille tehdään oskillometriatutkimus, jossa laite hoitaa työn lapsen puolesta.

Juoksurasituskoe usein osa tutkimusta

Spirometriatutkimukseen voidaan yhdistää myös juoksurasituskoe. Koe antaa lisätarkkuutta astmadiagnoosille, sillä valtaosa lapsista oireilee enemmän liikkuessa.

Juoksurasituskokeessa lapsi juoksee ulkona kuuden minuutin ajan, minkä jälkeen hengityksen toimintaa mitataan toistuvasti spirometrialaitteella.

Rasitustesti voidaan tehdä myöhemmin uudestaan, jos esimerkiksi harkitaan astmalääkityksen lopettamista.

Miten juoksurasituskokeeseen valmistaudutaan?

Lapsesi tarvitsee juoksurasituskoetta varten juoksemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet. Juoksurasitustestin kesto on noin 1-2 tuntia.

Tarkemmat valmistautumisohjeet antaa lääkäri tai sairaanhoitaja.

Potilasohje: Spirometria ja juoksurasituskoe

Bronkodilataatiokoe

Spirometriatutkimus ja juoksurasituskoe voidaan yhdistää bronkodilataatiokokeeseen. Siinä lapsellesi annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Lääkkeen annon jälkeen pidetään noin 15 minuutin mittainen tauko, minkä jälkeen tehdään uudelleen useampi spirometriamittaus. 

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen

Ystävällinen yksityinen lastensairaala – 6 syytä tulla Pikkujättiin

Lapsen korvien putkitus, kitarisan poisto tai tyräleikkaus tiedossa? Pikkujätti on Suomen ainoa täysin lapsiin keskittynyt yksityinen lääkäriasema, jolla on kaksi sairaalaa Espoon Tapiolassa ja Helsingin Itäkeskuksessa. Meillä lasten terveyteen erikoistuneet ammattilaiset osaavat huomioida niin pienen potilaan kuin huoltajien jännityksen. Pikkujätin maailma on tehty lapsia varten.
Lue lisää
lapsi-leikkii-suihkulähteessä

Lapsen kanssa matkustaminen – Ota talteen lastenlääkärimme muistilista

Kun ollaan lomalla lasten kanssa, arvaamattomia asioita voi tapahtua: jälkiruoka saattaa johtaa mahavaivoihin, iho palaa altaassa polskutellessa ja pieniin korviin koskea lentokoneessa. Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta matkustaminen lasten kanssa sujuisi mahdollisimman leppoisasti.
Lue lisää
vältä-lapsen-auringonpistos

Mehua, välipalaa ja tauko leikeistä – Vältä lapsen auringonpistos

Kesä on perheen parasta aikaa! Kun pitkät hellekaudet ovat yleistyneet ja aurinko paahtaa, monia vanhempia myös huolettaa: miten ehkäistään lapsen auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus. Suojautumalla ja varautumalla, sanoo Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist ja muistuttaa, että helteellä pelkkä vesi ei aina ole paras janojuoma.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn