Siedätyshoidot

Eikö lääkehoito riitä lapsesi siitepölyallergian hoidoksi? Tällöin siedätyshoito saattaa olla ratkaisu. Sen myötä oireet lievenevät kaikilla ja allergialääkkeiden tarve vähenee. Osalla oireet voivat kadota jopa kokonaan. Pikkujätissä on tarjolla sekä tabletti- että pistoshoitoa koivu-, timotei- ja pölypunkkiallergioihin sekä pistoshoitoa koira- ja kissaallergioihin.

Miten siitepölyallergiaa voidaan hoitaa?

Siitepölyallergiaoireita hoidetaan antihistamiinilla, nenäsuihkeilla ja silmätipoilla. Miedompia lääkkeitä saa ilman reseptiä apteekista.

Tarvittaessa allergialääkäri voi määrätä voimakkaampia valmisteita. Mikäli ne eivät auta, kannattaa harkita siedätyshoitoa.

Siedätyshoito on tehokas hoitomuoto siitepölyn aiheuttamaan allergiseen nuhaan, silmäoireisiin ja astmaan. Noin 80 % potilaista saa hoidosta huomattavan avun siitepölyallergiaansa. Hoitoaika on yleensä 3-5 vuotta.

Siedätyshoitoa voidaan käyttää igE-välitteisessä allergiassa, joka pitää olla verikokeilla todettu.

Lapsena koivu- ja heinäallergiaan saatu siedätyshoito saattaa estää astman puhkeamisen kehittymisen kokonaan.

Mitä siedätyshoito käytännössä tarkoittaa?

Siedätyshoidossa elimistö opetetaan sietämään allergiaa aiheuttavaa ainetta. Seurauksena allerginen tulehdusreaktio vaimenee.

Siedätyshoito on suositeltavaa aloittaa syksyllä. Siedätyshoito voidaan toteuttaa pistossiedätyksenä tai valikoiduissa tapauksissa suun kautta toteutettavalla tablettisiedätyksellä.

Alaikäraja timotein tablettihoitoon on viisi vuotta. Koivun tablettihoidossa alaikäraja on 18 vuotta, mutta lääkärin päätöksellä hoitoa voidaan tilannekohtaisesti antaa nuoremmille.

Ennen siedätyshoidon aloittamista lapsesi on käytävä asiaan perehtyneen erikoislääkärin vastaanotolla, ja hänelle tehdään tarvittavat allergiatutkimukset sekä keuhkojen toimintakokeet (spirometria ja oskillometria).

Kun siedätyshoidon aloittamisesta on päätetty lääkärin kanssa, lapsellesi varataan aika siedätyshoidon aloitusinfoon astma- ja allergiahoitajan vastaanotolle.

Pistossiedätyshoito

Perinteisessä eli pistoshoidolla tapahtuvassa siedätyksessä pistetään siedätyshoitouutetta säännöllisin väliajoin ihon alle yksilöllisen ohjelman mukaan. Pistoshoito annetaan olkavarteen.

Pistoshoito koostuu aloitus- ja ylläpitovaiheesta. Aloitusvaihe kestää 8-15 viikkoa. Sen aikana siedätysuuteannosta suurennetaan 1-2 viikon välein olkavarteen annettavilla pistoksilla, kunnes saavutetaan ylläpitoannos. Ylläpitovaiheessa pistoksilla käydään noin kuuden viikon välein.

Hoitoaika on yleensä kolme vuotta ja pistoksia annetaan ympäri vuoden. 

Pistokset annetaan allergiahoitajan vastaanotolla. Myös valvova lääkäri on paikalla. Yhden pistoskäynnin kesto on noin 40 minuuttia. Alle 15-vuotias lapsi tarvitsee käynneille mukaan aikuisen saattajan.  

Lapsen on käytävä hoitavan lääkärin luona kontrolleissa 1-2 kertaa vuodessa, syksyllä siitepölykauden jälkeen ja tarvittaessa keväällä ennen siitepölykauden alkua.

Tablettisiedätyshoito

Tablettihoidossa tabletti asetetaan lapsen kielen alle, jossa sen annetaan liueta suuhun.

Timotein siitepölyuutetabletilla annetaan siedätyshoitoa heinien aiheuttaman allergisen nuhan ja allergisten silmäoireiden hoitoon. Koivun siitepölyuutetabletilla annetaan siedätyshoitoa lehtipuiden aiheuttaman allergisen nuhan ja allergisten silmäoireiden hoitoon. 

Hoito aloitetaan viimeistään 3-4 kuukautta ennen siitepölykauden alkua allergiahoitajan vastaanotolla Pikkujätissä. Jatkossa tabletti otetaan kotioloissa joka päivä kolmen vuoden ajan.

Lapsen on käytävä hoitavan lääkärin luona kontrolleissa vähintään kerran vuodessa.

Kauanko siedätyshoidon teho kestää?

Tehon kesto on yksilöllistä. Oireet lievenevät merkittävästi yleensä jo ensimmäisenä keväänä ja teho säilyy useita vuosia. Myös allergialääkkeiden tarve vähenee huomattavasti.

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärille siedätyshoidon suunnitteluun nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla neuvontapalveluumme 010 380 8000. Lääkäri arvioi tilanteen ja tekee hoitosuunnitelman.

Joissakin Pikkujäteissä on tarjolla vain tablettimuotoista siedätystä. Sen kohdalla kannattaa varmistaa lapsesi vakuutusyhtiöstä, kattaako vakuutus sen.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn