Allergiatestit lapselle

Useissa Pikkujäteissä tehdään lasten allergiatestejä. Niitä ovat verinäytteestä tehtävät allergiatestit sekä altistuskokeet, kun epäillään ruoka-aineallergiaa. Jos epäilet lapsesi kärsivän allergiasta, allergialääkäri ohjaa lapsesi tarvittaviin tutkimuksiin. Mitä pikemmin allergian syy selviää, sitä paremmin allergiaa voidaan hoitaa.

Lasten allergiat ja allergiaoireet

Lapsille allergisia oireita aiheuttavat muun muassa:

 • siitepölyt
 • eläimet sekä
 • ruoka-aineet

Siitepölyallergia

Siitepölyallergia on lapsilla yleinen vaiva. Sen aiheuttaa hengitysilmassa oleva lehtipuiden, heinien tai pujon siitepöly. Tyypillisiä oireita ovat:

 • aivastelu
 • nenän tukkoisuus ja vuotaminen
 • silmien kutina, kirvely ja vuotaminen

Lapsellasi voi myös olla iho-oireita ja häntä voi väsyttää, koska allergiaoireet heikentävät unenlaatua. Sen vuoksi myös keskittyminen koulussa voi olla vaikeaa.

Lisäksi hoitamaton allerginen nuha voi lisätä astman puhkeamisen riskiä.

Ruoka-aineallergiat

Ruoka-aineista eritoten maito, kananmuna, vehnä ja pähkinät sekä myös soija ja kala aiheuttavat lapsille allergisia oireita. Valtaosa lapsista kehittää kuitenkin näitä ruoka-aineita kohtaan kouluikään mennessä sietokyvyn.

Myös monet muut ruuat voivat aiheuttaa ihon ja suun limakalvojen lievää oireilua olematta kuitenkaan varsinaisia allergeenejä. Tällaisia ruoka-aineita ovat usein esimerkiksi:

 • tomaatti
 • mansikka
 • sitrushedelmät ja
 • suklaa

Jos ruoka-aine ei ole varsinainen allergeeni, sitä ei myöskään tällöin havaita verikokeesta tehtävällä vasta-ainetestillä.

Raakojen kasvisten ja kivellisten hedelmien kohdalla kyse voi olla myös siitepölyallergiaan liittyvästä nk. ristiallergiasta. Oireet johtuvat siitä, että siitepölyssä ja ruuassa on samankaltaisia molekyylejä, jotka elimistö tunnistaa allergiaa aiheuttaviksi. Kasvisten ja hedelmien kypsentäminen usein vähentää oireita. Siitepölykauden päätyttyä kasviksia voi yleensä syödä raakanakin.

Ruoka-aineallergiaan voivat viitata seuraavat oireet:

 • vatsakivut 
 • löysät ulosteet 
 • ihottuma 
 • huonovointisuus

Vauvoilla ruoka-aineallergian oireita voivat olla ulosteen verisyys, koliikki, pulauttelu, nukkumisongelmat sekä kasvun hidastuminen.

Vakavimmillaan ruoka-aineallergia voi aiheuttaa jopa henkeä uhkaavan yleisreaktion.

Ruoka-ainealtistuskokeet

Ruoka-ainealtistuskokeita tehdään, kun epäillään, että lapsi on allerginen jollekin keskeiselle ruokavalioon kuuluvalle ruoka-aineelle.

Altistuskokeessa lapsen allergisten oireiden pitäisi vähentyä, kun epäilty ruoka-aine ensin poistetaan määräajaksi ruokavaliosta. Tämän jälkeen lapsi altistetaan uudelleen kyseiselle ruoka-aineelle, ja mahdolliset oireet kirjataan tarkasti ylös. Tutkimus tapahtuu sairaanhoitajan toimesta lääkärin valvonnassa.

Kaksoissokkoaltistus

Kaksoissokkoaltistuskokeessa altistettava ja altistuksen tekijä eivät kumpikaan tiedä, onko epäiltyä allergiaa aiheuttavaa ruoka-ainetta altistettavissa testiannoksissa. Tämä lisää diagnostiikan varmuutta, ja sitä suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, jos reaktiot ovat vaikeasti tulkittavia tai ilmaantuvat viiveellä.

Ensimmäiset annokset annetaan Pikkujätissä ja altistusta jatketaan yleensä neljän vuorokauden ajan kotona. Kuvio toistetaan viikon tauon jälkeen. Jaksojen aikana esiintyneitä oireita arvioidaan lopuksi yhdessä allergialääkärin kanssa.

Kaksoissokkoaltistuksia tehdään vain Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, Pikkujätti Vantaa Myyrmäessä ja Pikkujätti Tampere Ratinassa.

Katso video lasten ruoka-aineallergioista: 

Potilasohje: Ohje ruoka-ainealtistukseen tulevalle 

Verikokeet 

Verikokeilla voidaan tutkia, mitä vasta-aineita allergiaa aiheuttavia aineita kohtaan löytyy. Kohonneet vasta-ainetasot eivät vielä kerro allergiasta, mutta viestivät allergisesta herkistymisestä. Allergiasta puhutaan vasta, jos lapsesi saa oireita kyseisestä allergeenista.  

Yleisimmin verikokein tutkitaan lehmänmaito-, kananmuna-, vehnä-, soija-, kala- ja pähkinäallergiaa. Vasta-aineita voidaan etsiä myös esimerkiksi koivua, timoteita, pujoa, koiraa, kissaa, hevosta ja pölypunkkia kohtaan. 

Verikokeilla voidaan myös kartoittaa ruoka-aineallergian vakavuutta, ja ne voivat olla hyödyllisiä ennen ruoka-ainealtistuskokeita. Näin osataan etukäteen varautua mahdollisiin vaikeisiin oireisiin.

Allergiatesteihin valmistautuminen 

Saat ajanvarauksen yhteydessä tarkat ohjeet, miten lapsesi tulee valmistautua tutkimuksiin.

Mitä tapahtuu testien jälkeen? 

Allergiatestien tulokset tulkitsee lääkäri ja ne voidaan käsitellä joko sovitulla kontrollikäynnillä, etävastaanotolla, puhelinajalla tai Pikkutietojen kautta. Tulosten ja muiden tutkimusten perusteella allergialääkäri määrittää mahdollisen diagnoosin. Lapsesi hoito sekä seuranta määräytyvät sen mukaan.

Ajanvaraus

Allergiatesteihin tullaan lääkärin lähetteellä, jonka saat vastaanotolla selvitysten yhteydessä.

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000. Muihin kuin laboratorionäytteisiin varataan erikseen testausaika.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn