Oskillometria

Oskillometria on erityisesti pienille lapsille soveltuva keuhkojen toimintakoe. Sitä voidaan käyttää, kun epäillään astmaa. Lapsen ei tarvitse kuin hengitellä rauhallisesti tutkimuksen aikana.

Mitä tarkoittaa oskillometria?

Oskillometriassa lapsesi hengittää pienen suukappaleen kautta oskillometrialaitteeseen. Hengitysteihin johdetaan suun kautta lyhyitä paineaaltoja, jotka etenevät keuhkoputkissa keuhkokudokseen saakka.

Laite mittaa, kuinka paljon hengitystiet vastustavat paineaallon kulkua.

Oskillometriatutkimuksen tekee aina asiaan perehtynyt sairaanhoitaja. Tutkimustulokset käydään läpi lähettävän lääkärin kanssa.

Tutkimus soveltuu erityisesti pienille lapsille ja se voidaan toteuttaa 3-4 vuoden iästä alkaen.

Mitä oskillometrian aikana tapahtuu?

Tutkimuksen aikana lapsesi istuu tuolissa tai huoltajan sylissä suukappale suussaan. Hänen nenäänsä laitetaan kevyt klipsi, jolloin hengitys tapahtuu pelkästään suukappaleen kautta.

Sekä klipsin että suukappaleen voi saada etukäteen kotiin kokeiltavaksi. Näin niiden käyttö onnistuu helpommin varsinaisen tutkimuksen aikana.

Lapsen ei tarvitse oskillometriatutkimuksen aikana tehdä muuta kuin hengitellä mahdollisimman normaalisti ja rauhallisesti. Paineaalto voi aiheuttaa lapsen poskiin värinää, minkä vuoksi hoitaja painaa kevyesti lapsen poskia.

Perustutkimus kestää 15-30 minuuttia.

Kouluikäisillä lapsilla käytetään useimmiten spirometriatutkimusta.

Potilasohje: Impulssioskillometria

Juoksurasituskoe usein osa tutkimusta

Oskillometriatutkimukseen voidaan yhdistää myös juoksurasituskoe. Koe antaa lisätarkkuutta astmadiagnoosille, sillä valtaosa lapsista oireilee enemmän liikkuessa.

Juoksurasituskokeessa lapsi juoksee ulkona kuuden minuutin ajan, minkä jälkeen hengityksen toimintaa mitataan toistuvasti oskillometrialaitteella.

Rasitustesti voidaan tehdä myöhemmin uudestaan, jos esimerkiksi harkitaan astmalääkityksen lopettamista.

Miten juoksurasituskokeeseen valmistaudutaan?

Lapsesi tarvitsee juoksurasituskoetta varten juoksemiseen sopivat vaatteet ja jalkineet. Juoksurasitustestin kesto on noin 1-2 tuntia.

Tarkemmat valmistautumisohjeet antaa lääkäri tai sairaanhoitaja.

Potilasohje: Impulssioskillometria

Bronkodilataatiokoe

Oskillometriatutkimus ja juoksurasituskoe voidaan yhdistää bronkodilataatiokokeeseen. Siinä lapsellesi annetaan keuhkoputkia laajentavaa lääkettä.

Lääkkeen annon jälkeen pidetään noin 15 minuutin mittainen tauko, minkä jälkeen tehdään uudelleen useampi oskillometriamittaus. 

Ajanvaraus

Varaa aika lääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn