Vauvan hormoninäpyt
Ensimmäisten elinviikkojen aikana vauvan iholle voi ilmaantua tavallisia ja vaarattomia ihonäppylöitä. Nämä vauvan hormoninäpyt ovat yleensä harmittomia eivätkä vaadi sen kummempaa hoitoa. Tärkeintä on pitää iho puhtaana ja kuivana. Joskus näpyt voivat kuitenkin ärtyä, jolloin tarvitaan terveydenhuollon ammattilaisen apua. Pikkujätin ihotautilääkäreillä on vauvan iho-ongelmista pitkä kokemus.
- Mistä vauvan hormoninäpyt johtuvat?
- Hormoninäppyjen ilmeneminen ja kesto
- Hormoninäppyjen hoito
- Muita yleisiä iho-ongelmia vastasyntyneillä
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Mistä vauvan hormoninäpyt johtuvat?
Vauvan hormoninäpyt ovat yleisiä ja vaarattomia näppylöitä vastasyntyneen iholla. Niitä on noin 20 prosentilla vastasyntyneistä.
Hormoninäpyt johtuvat äidin hormoneista, jotka siirtyvät vauvaan raskauden ja synnytyksen aikana. Äidin hormonit lisäävät talin eritystä vauvan ensimmäisinä elinviikkoina.
Hormonit voivat siirtyä vauvaan myös äidinmaidon välityksellä. Eniten hormoneja on äidinmaidossa ensimmäisten viikkojen aikana.
Hormoninäppyjen ilmeneminen ja kesto
Hormoninäpyt ilmestyvät yleensä ensimmäisten elinviikkojen aikana. Ne näyttävät pieniltä finneiltä ja voivat olla väriltään joko punaisia tai valkoisia.
Hormoninäppyjä on tyypillisesti vauvan kasvoissa, erityisesti poskissa, otsassa ja leuassa. Lisäksi niitä voi olla rinnassa ja yläselässä. Näpyt häviävät itsestään ilman hoitoa muutaman viikon tai viimeistään muutaman kuukauden sisällä.
Hormoninäppyjen hoito
Hormoninäpyt ovat harmittomia eikä niitä yleensä tarvitse sen kummemmin hoitaa. Tärkeintä on pitää vauvan iho puhtaana ja kuivana. Käytä vauvan ihon puhdistukseen mieluiten pelkkää vettä. Saippuaa vauvan ihon pesuun ei yleensä suositella.
Jos vauvan iho näyttää erityisen ärtyneeltä tai tulehtuneelta, tai jos olet muuten huolissasi, ota yhteyttä neuvolaan tai lääkäriin. Terveydenhuollon ammattilaiset voivat tarvittaessa suositella hellävaraisia hoitotuotteita, jotka voivat auttaa rauhoittamaan ihoa.
Tulehtuneet hormoninäpyt ovat kuitenkin harvinaisia. Yleensä tulehduksen syy on näppyjen raapiminen. Se voi vahingoittaa ihon pintaa ja tarjota bakteereille pääsyn ihohuokosiin. Jotta näin ei kävisi, näppyjen puristamista, koskettelua ja ennen kaikkea raapimista tulisi välttää. Myös hormoninäppyjen ympärillä oleva iho saattaa ärtyä helposti, mikä voi lisätä tulehduksen riskiä.
Muita yleisiä iho-ongelmia vastasyntyneillä
Hormoninäppyjen lisäksi vastasyntyneillä voi esiintyä muita iho-ongelmia. Nekin ovat yleensä vaarattomia ja häviävät itsestään.
- Hikinäpyt ovat pieniä, kirkkaita rakkuloita, jotka johtuvat hikirauhasten kehittymättömyydestä. Ne ilmestyvät usein lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa ja häviävät yleensä muutaman päivän kuluessa. Hautovia olosuhteita onkin hyvä välttää.
- Taliköhnä eli seborrooinen ekseema ilmenee kellertävinä, hilseilevinä karstoina erityisesti vauvan päänahassa. Taliköhnä häviää yleensä itsestään noin puolen vuoden ikään mennessä. Päänahan hoitoon voi käyttää pehmentäviä öljyjä ja karstaa irrottavaa shampoota.
- Vaippaihottuma on yleinen ärsytysreaktio, joka johtuu kosteudesta ja kitkasta vaippa-alueella. Paras tapa ehkäistä vaippaihottumaa on vaihtaa vaippa usein ja antaa vauvan iholle ilmakylpyjä. Vaippaihottuman hoidossa voi käyttää voiteita, jotka auttavat suojaamaan ihoa. Esimerkiksi sinkkivoide toimii hyvin.
Kannattaa myös huomioida, että vastasyntyneen iho on ohut ja herkkä ulkoisille ärsykkeille. Yleensä iho hilseilee parin päivän sisällä synnytyksestä, kun vauvan kohtuaikainen iho alkaa kuoriutua. Joku saattaa kuvitella, että tämä altistaa hormoninäpyille, mutta näin ei ole. Toki kuiva iho ja hormoninäpyt voivat esiintyä samanaikaisesti, mutta niiden syyt ovat erilaiset.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Jos vauvan hormoninäpyt huolettavat tai vauvalla on muita huolta aiheuttavia iho-ongelmia, varaa aika Pikkujättiin asiakaspalvelunumeromme 010 380 8000 tai internetajanvarauksemme kautta.
Asiantuntijana ihotautien erikoislääkäri Liisa Väkevä. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.