Nenäverenvuoto lapsella
Nenäverenvuoto lapsella on yleinen, mutta harvoin vakava vaiva. Oikein toteutettu ensiapu sekä nenän limakalvojen kosteutus auttavat hallitsemaan ja ehkäisemään vuotoja. Mikäli nenäverenvuoto on toistuvaa tai siihen liittyy muita oireita, varaa aika lääkärille, jotta vakavammat syyt voidaan sulkea pois.
- Nenäverenvuodon syyt lapsilla
- Nenäverenvuodon ensiapu ja itsehoito
- Milloin nenäverenvuodon vuoksi lääkäriin?
- Nenäverenvuodon lääkärinhoito
- Nenäverenvuodon ehkäisy
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Nenäverenvuodon syyt lapsilla
Nenän väliseinän etuosassa limakalvon alla on tiheä verisuoniverkko. Lapsilla nenäverenvuoto johtuu useimmiten limakalvon rikkoutumisesta. Tavallisimpia syitä tähän ovat:
- Kuivat limakalvot. Erityisesti talvella kuivasta sisäilmasta johtuva limakalvojen kuivuminen on yleinen syy. Kuivat limakalvot rikkoutuvat herkästi.
- Mekaaninen ärsytys. Nenän kaivaminen, voimakas niistäminen tai nenän hierominen voivat vahingoittaa limakalvoja ja aiheuttaa verenvuotoa.
- Allergiat ja hengitystieinfektiot. Allerginen nuha etenkin keväisin siitepölyaikaan, flunssa ja muut hengitystieinfektiot voivat ärsyttää nenän limakalvoja, mikä lisää verenvuotoriskiä.
- Vierasesineet. Joskus lapsen nenään voi joutua vierasesine, kuten kivi, kuula tai herne, joka aiheuttaa limakalvojen vaurioitumisen ja vuodon.
Vauvan nenäverenvuoto on harvinaisempaa, mutta sitä voi silti esiintyä. Syyt ovat samat kuin vanhemmillakin lapsilla.
Nenäverenvuodon ensiapu ja itsehoito
Kun lapsen nenä vuotaa verta, toimi seuraavasti:
- Pysy rauhallisena, vaikka vuoto olisi runsasta. Se on hyvin harvoin vaarallista.
- Niistä lapsen nenä, jotta mahdolliset hyytymät poistuvat.
- Purista lapsen sieraimia yhteen nenän pehmeästä osasta vähintään 10 minuutin ajan. Lapsen tulisi istua etukumarassa, jotta veri ei valu nieluun. Veren nieleminen ei ole haitallista, mutta se voi aiheuttaa pahoinvointia ja saada lapsen oksentamaan.
- Voit tehostaa verisuonten supistumista suihkauttamalla kumpaankin sieraimeen lapsille tarkoitettua limakalvoja supistavaa lääkettä.
- Kun vuoto on lakannut, nenän limakalvoja voidaan kostuttaa apteekista saatavilla nenätipoilla tai -suihkeilla.
Nenäverenvuoto uusii lapsella helposti, koska nenässä sijaitsevan haavan verihyytymä irtoaa pienimmästäkin kaivelusta tai niistämisestä. Siksi lasta voi kehottaa välttämään nenän koskettelua.
Jos lapsella on toistuvia nenäverenvuotoja yöllä, kannattaa tarkistaa huoneen ilmankosteus ja tarvittaessa kostuttaa lapsen limakalvoja apteekista saatavilla nenäsuihkeilla tai -tipoilla.
Milloin nenäverenvuodon vuoksi lääkäriin?
Vie lapsi lääkäriin, jos:
- nenäverenvuoto ei lopu 20-30 minuutissa ensiavusta huolimatta.
- vuoto toistuu usein. Toistuvat nenäverenvuodot voivat viitata esimerkiksi limakalvojen paranemista estävään paikalliseen tulehdukseen, joka vaatii lääkärin hoitoa.
- vuodon syy on vierasesine.
- nenäverenvuotoon liittyy kuumetta, päänsärkyä, huimausta tai muita huolestuttavia oireita. Tällöin vuodon taustalla voi olla vakavampi syy, kuten jokin infektio tai joskus harvoin veren hyytymishäiriö. Hyytymishäiriön kohdalla lapsi saa myös usein herkästi mustelmia ja pienetkin haavat vuotavat pitkään.
- nenäverenvuoto johtuu kaatumisesta tai päävammasta. Tällöin lääkäriin on mentävä välittömästi.
Nenäverenvuodon lääkärinhoito
Lapsen nenäverenvuotoa voidaan hoitaa esimerkiksi antibioottivoiteella, mikäli sen syy on paikallinen tulehdus. Toistuvan ja pitkittyneen vuodon hoidossa voidaan käyttää laapistamista. Se tarkoittaa vuotokohtien polttamista kemiallisesti esimerkiksi hopeanitraattipuikon avulla. Tämä toimenpide sulkee verisuonet, jotka aiheuttavat verenvuodon, ja estää näin sen uusiutumisen.
Joskus harvoin lääkäri voi suositella verikokeita tai nenän tähystystä, jos epäillään jotain vakavampaa sairautta.
Nenäverenvuodon ehkäisy
Lapsen nenäverenvuodon ehkäisyssä tärkeää on:
- Limakalvojen kosteutus. Kosteuttavien nenätippojen tai -suihkeiden käyttö erityisesti talvella, jolloin kuiva sisäilma kuivattaa limakalvoja.
- Kynsien huolellinen leikkaaminen. Lapsen kynnet kannattaa pitää lyhyinä, jotta nenän kaivaminen ei vahingoita limakalvoja.
- Allergioiden ja infektioiden tehokas hoito. Sillä vähennetään nenän limakalvojen ärsytystä ja vuotoriskiä.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikäli lapsen nenäverenvuoto huolettaa sinua, ei hoidu ensiavulla, on toistuvaa tai hyvin runsasta, varaa aika lääkärille internetajanvarauksemme kautta tai soittamalla asiakas- ja neuvontapalveluumme 010 380 8000. Jos nenäverenvuotoon liittyy muita oireita, lääkäriin on syytä hakeutua pikaisesti. Samoin silloin, kun vuoto alkaa päävamman tai kaatumisen jälkeen tai lapsella on nenässään vierasesine.
Pikkujätissä lapsen nenäverenvuotoa hoitavat korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit.
Asiantuntijana Pikkujätin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.