Lasten murtumat

Lasten leikkiessä ja temmeltäessä vahingoilta ei voi välttyä. Jos lapsen luu pääsee murtumaan, tärkeää on pitää vammautunut alue paikoillaan ja hakeutua mahdollisimman pian lääkäriin. Pikkujätissä hoidon voi hyvin aloittaa lastenlääkärin vastaanotolta. Oikeaoppisesta kipsauksesta vastaa lastenortopedi tai lastenkirurgi.

Lasten luunmurtumat

Lasten hyvälaatuiset murtumat ovat melko yleisiä. Lasten luut eivät kuitenkaan murru sen helpommin kuin aikuistenkaan, vaan lapset leikkivät, kiipeilevät ja touhuavat paljon ja ovat täten alttiimpia tapaturmille.

Tyypillisimpiä lasten murtumia ovat:

  • lapsen rannemurtuma
  • lapsen sormen murtuma
  • lapsen kyynärpään murtuma
  • lapsen solisluun murtuma
  • lapsen varpaan murtuma sekä
  • lapsen jalkapöydän murtuma

Mitä nuorempi lapsi on, sitä nopeammin murtumat paranevat. Kasvun loppuvaiheessa murtumat muistuttavat jo aikuisten murtumia.

Murtuman oireet

Vanhempi voi epäillä lapsen luun murtuneen ainakin seuraavista oireista:

  • vammautuneen alueen selvä turvotus
  • vammautuneen alueen kipu
  • lapsi ei pysty liikuttamaan vammautunutta aluetta kunnolla
  • jos vamma kohdistunut alaraajaan, lapsi ei halua varata jalan päälle

Lasten murtumat - Ensiapu

Mikäli vanhempi tai lapsi itse epäilee murtumaa, tärkeää on olla liikuttamatta vammautunutta aluetta. Yläraajaan voi laittaa kantositeen kivuliaan raajan liikuttamisen minimoiseksi. Alaraajan päälle pitää varoa varaamasta painoa. Mikäli lapsi valittaa särkyä, voi hänelle turvallisesti antaa särkylääkettä.

Lasten murtumat - Diagnoosi

Murtumaa epäiltäessä lääkäri tutkii vammautuneen alueen havainnoiden sen ulkonäköä, liikerajoituksia ja kipua. Murtumaepäilyissä perustutkimuksiin kuuluu myös röntgentutkimus, jolla murtumasta päästään varmuuteen. Joskus tarkentavana tutkimuksena tarvitaan viipalekuvausta (TT) tai magneettikuvausta (MRI).

Lasten murtumat - Hoito

Murtumien hoitolinjat valitaan murtuman laadun mukaan. Murtuman sijainti, asento ja erityisesti lapsen ikä vaikuttavat hoitolinjan valintaan. Kasvulinjaan ulottuvat murtumat sekä nivelpintoihin ulottuvat murtumat vaativat erityistä tarkkuutta hoidossa.

Hyväasentoiset murtumat

Tyypillisesti hyväasentoiset rannemurtumat hoidetaan rannelastalla tai kipsilastalla. Kyynärpään alueen hyväasentoiset murtumat hoidetaan rannekaula-sidoksella tai kulmakipsilastalla. Solisluun murtumat hoidetaan yleensä olkapään levon takaavalla kantositeellä.

Käynti lääkärin vastaanotolla kuvauksineen ja kipsauksineen kestää tyypillisesti noin puolesta tunnista tuntiin.

Pikkujätissä kipsaukset tekee lastenortopedi tai lastenkirurgi, joilla on paras näkemys kipsaukseen liittyvistä asentovaatimuksista ja hoitoajoista.

Virheasentoiset murtumat

Paikoilleen asettamista tai leikkaushoitoa vaativat lasten murtumat hoidetaan nukutuksessa Aava Helsinki Kampin sairaalassa.

Vanhemmat voivat olla lapsen seurana toimenpiteeseen tullessa sekä heräämössä toimenpiteen jälkeen. Toimenpiteestä pääsee kotiin samana päivänä.

Hoitava lääkäri antaa kotiuttamisen yhteydessä tarkat jatkohoito-ohjeet ja sopii kanssanne seurantakäynnit murtumasta riippuen.

Lapsen murtuman paraneminen ja jälkitarkastus

Hyväasentoiset murtumat eivät välttämättä vaadi kontrollikäyntiä tai kontrollikuvauksia, mikäli ongelmia ei ilmene. Vanhempi voi tällöin poistaa kipsin lapselta itse 2-3 viikkoa kipsauksesta annettujen ohjeiden mukaan.

Kasvulinjaan ulottuvat murtumat sekä nivelpintoihin ulottuvat murtumat voivat vaatia jatkoseurantaa vielä murtuman parannuttuakin.

Hyvin hoidettuna lasten murtumista jää hyvin harvoin mitään pysyvää haittaa.

Ajanvaraus

Jos epäilet lapsellasi murtumaa, varaa aika lastenlääkärin, lastenortopedin tai lastenkirurgin vastaanotolle internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lasten_tyypilliset_tapaturmat

Lasten tyypilliset tapaturmat – Miten hoidan ja milloin lääkäriin?

Lapsi putosi kiipeilytelineeltä, kaatui pyörällä tai loukkaantui trampoliinilla – tenavillehan sattuu ja tapahtuu. Pikkujätin lastenkirurgian erikoislääkäri Nina Johtimo kertoo, miten lasten yleiset tapaturmat hoidetaan kotona ja milloin on syytä suunnata vastaanotolle tai päivystykseen.
Lue lisää
aivotärähdys

Onko aivotärähdys vaarallinen? 8 kysymystä lääkärille

Aivotärähdys on kansankielinen sana, joka tarkoittaa erittäin lievää ja samalla yleisintä aivovammaa. Suurimmassa riskissä ovat pienet lapset sekä rajuja kontaktilajeja harrastavat nuoret. Lastenneurologian erikoislääkäri Anne Sarajuuri vastaa aivotärähdykseen liittyviin kysymyksiin, jotka usein huolettavat vanhempia.
Lue lisää
aivokalvon

Aivokalvontulehdus on lapsella vakava sairaus

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on yksi pelätyimmistä lasten infektioista. Onneksi tauti on nykyään rokotusten ansiosta harvinainen, mutta se voi edelleen edetä vakavaksi infektioksi hyvin nopeasti. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Katri Backman kertoo sairauden oireista ja hoidosta.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn