Lastenkirurgin vastaanotto

Lastenkirurgi on erikoistunut tekemään leikkauksia ja toimenpiteitä alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Pikkujätissä kokeneet lastenkirurgit ymmärtävät toimenpiteisiin ja leikkauksiin liittyviä pelkoja ja jännitystä ja kohtaavat lapset ymmärryksellä ja lämmöllä.

Milloin lastenkirurgin vastaanotolle?

Lastenkirurgit tekevät erilaisia leikkauksia ja toimenpiteitä sekä arvioivat niiden tarpeellisuutta. Monet lastenkirurgiaa vaativat vaivat ovat vaarattomia, mutta voivat aiheuttaa esimerkiksi kipua tai muuta harmia lapselle, minkä vuoksi leikkaus tai toimenpide voi olla tarpeen.

Leikkaus tai toimenpide voi tulla kyseeseen, jos lapsella on esimerkiksi:

  • ahdas esinahka (voi aiheuttaa virtsaamiskipua tai virtsaamisen vaikeuksia, terskan turvotusta, kuumotusta, punoitusta tai arkuutta)
  • ylimääräisiä kyhmyjä, patteja tai kuoppia
  • oireita tai kosmeettista tai muuta haittaa aiheuttava tyrä
  • laskeutumaton kives
  • iso tai epäselvä luomi tai muu ihomuutos, kuten syylä
  • sisään kasvanut varpaankynsi
  • murtuma, virheasento

Lastenkirurgi hoitaa myös muita kuin leikkauksia vaativia asioita, kuten murtumia, nyrjähdyksiä, haavoja, palovammoja, nivelien, vartalon ja pään/kaulan virheasentoja, epämuodostumia, luomia ja patteja, skolioosia, päiväkastelua sekä selkä- ja nivelkipuja.

Voit aloittaa edellä mainittujen muutosten ja vaivojen selvittelyn joko lastenkirurgin tai lastenlääkärin vastaanotolla. Aina esimerkiksi leikkausta tai toimenpidettä ei tarvita, mutta huolta herättävät oireet ja muutokset on joka tapauksessa syytä selvittää.

Mitä lastenkirurgin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lastenkirurgi haastattelee lasta ja vanhempia sekä tutkii silmin ja käsin tunnustelemalla mahdollisia muutoksia ja oireita. Alustavien tutkimusten perusteella lastenkirurgi tekee tarvittaessa lähetteet lisätutkimuksiin, kuten röntgenkuviin tai ultraäänitutkimukseen.

Tutkimustulosten perusteella lastenkirurgi suunnittelee mahdollisen leikkauksen tai toimenpiteen, tai ohjaa muun tarvittavan hoidon tai seurannan. Leikkausten jälkitarkastukset sekä esimerkiksi murtumien paranemisen seuranta tapahtuu myös lastenkirurgin vastaanotolla.

Isommille lapsille ja nuorille pienemmät toimenpiteet, kuten syylien jäädytyshoito, luomien poisto ja sisään kasvaneen kynnen hoito, voidaan yleensä tehdä normaalin lastenkirurgin vastaanottokäynnin yhteydessä.

Alle kouluikäisten lasten pienemmätkin toimenpiteet kannattaa yleensä tehdä lyhyessä nukutuksessa, jolloin lapsi ei koe lainkaan kipua, eikä tilanteesta jää ikäviä muistoja.

Miten valmistaudun lastenkirurgin vastaanottoon?

Jos olet tulossa näyttämään muutosta, joka on välillä näkyvillä ja välillä ei (esim. tyrä), ota vastaanotolle mukaan kuva muutoksesta silloin, kun se näkyy.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenkirurgin vastaanotolle internetajanvaruksestamme tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn