Lastenkirurgin vastaanotto

Lastenkirurgi on erikoistunut tekemään leikkauksia ja toimenpiteitä alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Pikkujätissä kokeneet lastenkirurgit ymmärtävät toimenpiteisiin ja leikkauksiin liittyviä pelkoja ja jännitystä ja kohtaavat lapset ymmärryksellä ja lämmöllä.

Milloin lastenkirurgin vastaanotolle?

Lastenkirurgit tekevät erilaisia leikkauksia ja toimenpiteitä sekä arvioivat niiden tarpeellisuutta. Monet lastenkirurgiaa vaativat vaivat ovat vaarattomia, mutta voivat aiheuttaa esimerkiksi kipua tai muuta harmia lapselle, minkä vuoksi leikkaus tai toimenpide voi olla tarpeen.

Leikkaus tai toimenpide voi tulla kyseeseen, jos lapsella on esimerkiksi:

  • ahdas esinahka (voi aiheuttaa virtsaamiskipua tai virtsaamisen vaikeuksia, terskan turvotusta, kuumotusta, punoitusta tai arkuutta)
  • ylimääräisiä kyhmyjä, patteja tai kuoppia
  • oireita tai kosmeettista tai muuta haittaa aiheuttava tyrä
  • laskeutumaton kives
  • iso tai epäselvä luomi tai muu ihomuutos, kuten syylä
  • sisään kasvanut varpaankynsi
  • murtuma, virheasento

Lastenkirurgi hoitaa myös muita kuin leikkauksia vaativia asioita, kuten murtumia, nyrjähdyksiä, haavoja, palovammoja, nivelien, vartalon ja pään/kaulan virheasentoja, epämuodostumia, luomia ja patteja, skolioosia, päiväkastelua sekä selkä- ja nivelkipuja.

Voit aloittaa edellä mainittujen muutosten ja vaivojen selvittelyn joko lastenkirurgin tai lastenlääkärin vastaanotolla. Aina esimerkiksi leikkausta tai toimenpidettä ei tarvita, mutta huolta herättävät oireet ja muutokset on joka tapauksessa syytä selvittää.

Mitä lastenkirurgin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lastenkirurgi haastattelee lasta ja vanhempia sekä tutkii silmin ja käsin tunnustelemalla mahdollisia muutoksia ja oireita. Alustavien tutkimusten perusteella lastenkirurgi tekee tarvittaessa lähetteet lisätutkimuksiin, kuten röntgenkuviin tai ultraäänitutkimukseen.

Tutkimustulosten perusteella lastenkirurgi suunnittelee mahdollisen leikkauksen tai toimenpiteen, tai ohjaa muun tarvittavan hoidon tai seurannan. Leikkausten jälkitarkastukset sekä esimerkiksi murtumien paranemisen seuranta tapahtuu myös lastenkirurgin vastaanotolla.

Isommille lapsille ja nuorille pienemmät toimenpiteet, kuten syylien jäädytyshoito, luomien poisto ja sisään kasvaneen kynnen hoito, voidaan yleensä tehdä normaalin lastenkirurgin vastaanottokäynnin yhteydessä.

Alle kouluikäisten lasten pienemmätkin toimenpiteet kannattaa yleensä tehdä lyhyessä nukutuksessa, jolloin lapsi ei koe lainkaan kipua, eikä tilanteesta jää ikäviä muistoja.

Miten valmistaudun lastenkirurgin vastaanottoon?

Jos olet tulossa näyttämään muutosta, joka on välillä näkyvillä ja välillä ei (esim. tyrä), ota vastaanotolle mukaan kuva muutoksesta silloin, kun se näkyy.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenkirurgin vastaanotolle internetajanvaruksestamme tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn