Kirurgiset pientoimenpiteet

Lapsille sattuu ja tapahtuu. Tällöin tarvitaan usein nopeasti haavan ompelua ja liimausta tai jalan ja käden kipsausta. Pikkujätissä lapset kohdataan lapsina ja haverit hoidetaan ammattitaidolla.

Mitä kirurgisia pientoimenpiteitä Pikkujätissä tehdään?

Tapaturman tai haverin sattuessa voit kääntyä aina lapsesi kanssa lääkärin puoleen. Pikkujätissä hoidetaan muun muassa:

  • kuhmut ja muut ruhjeet
  • palovammat
  • puremavammat
  • nyrjähdykset
  • murtumat ja kipsaukset sekä kipsien poisto
  • aivotärähdykset
  • haavojen liimaus ja ompelu sekä ompeleiden poisto
  • vierasesineiden poisto
  • punkkien poisto

Jos tapaturmaan liittyy pitkäkestoinen tajuttomuus, hallitsematon verenvuoto tai muu nopeaa reagointia vaativa asia, soita hätäkeskukseen 112.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Toimenpiteet, jotka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai kokonaan ilman puudutusta, on mahdollista hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Paikallispuudutteen laittaminen sattuu usein hieman. Tämä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti, jotta lapsi välttyy yllätyksiltä.

Lääkäri arvioi yhdessä huoltajan kanssa, kestääkö lapsi paikallispuudutteen laittamisen, vai vaatiiko toimenpide nukutuksen. Pienissä toimenpiteissä voidaan käyttää ihoa puuduttavaa rasvaa muun puudutuksen lisäksi.

Nukutusta vaativat toimenpiteet tehdään Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala.

Tyypillisesti esimerkiksi murtumien kipsaukset, haavojen liimaus ja ompelu, tikkien poistot sekä pienet palovammat voidaan hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Murtumat diagnosoidaan ennen kipsausta röntgenissä.

Kasvojen pienemmät haavat voidaan yleensä liimata, isommat haavat ja esimerkiksi myös raajojen haavat sen sijaan ommellaan aina huolella. Toisinaan pelkkä haavan puhdistus ja teippaus voivat olla riittäviä toimenpiteitä.

Toimenpiteestä riippuen pienkirurgisia toimenpiteitä voivat tehdä lastenlääkärit, lastenkirurgit sekä sairaanhoitajat.

Ajanvaraus

Pyrimme hoitamaan äkilliset tapaukset heti. Suosittelemme kuitenkin soittamaan ensin puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000, jotta voimme arvioida, kuuluuko tapaturman hoito lääkäriasemalle vai sairaalalle. Hätätilanteissa soita 112.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn