Kirurgiset pientoimenpiteet

Lapsille sattuu ja tapahtuu. Tällöin tarvitaan usein nopeasti haavan ompelua ja liimausta tai jalan ja käden kipsausta. Pikkujätissä lapset kohdataan lapsina ja haverit hoidetaan ammattitaidolla.

Mitä kirurgisia pientoimenpiteitä Pikkujätissä tehdään?

Tapaturman tai haverin sattuessa voit kääntyä aina lapsesi kanssa lääkärin puoleen. Pikkujätissä hoidetaan muun muassa:

  • kuhmut ja muut ruhjeet
  • palovammat
  • puremavammat
  • nyrjähdykset
  • murtumat ja kipsaukset sekä kipsien poisto
  • aivotärähdykset
  • haavojen liimaus ja ompelu sekä ompeleiden poisto
  • vierasesineiden poisto
  • punkkien poisto

Jos tapaturmaan liittyy pitkäkestoinen tajuttomuus, hallitsematon verenvuoto tai muu nopeaa reagointia vaativa asia, soita hätäkeskukseen 112.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Toimenpiteet, jotka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai kokonaan ilman puudutusta, on mahdollista hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Paikallispuudutteen laittaminen sattuu usein hieman. Tämä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti, jotta lapsi välttyy yllätyksiltä.

Lääkäri arvioi yhdessä huoltajan kanssa, kestääkö lapsi paikallispuudutteen laittamisen, vai vaatiiko toimenpide nukutuksen. Pienissä toimenpiteissä voidaan käyttää ihoa puuduttavaa rasvaa muun puudutuksen lisäksi.

Nukutusta vaativat toimenpiteet tehdään Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala.

Tyypillisesti esimerkiksi murtumien kipsaukset, haavojen liimaus ja ompelu, tikkien poistot sekä pienet palovammat voidaan hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Murtumat diagnosoidaan ennen kipsausta röntgenissä.

Kasvojen pienemmät haavat voidaan yleensä liimata, isommat haavat ja esimerkiksi myös raajojen haavat sen sijaan ommellaan aina huolella. Toisinaan pelkkä haavan puhdistus ja teippaus voivat olla riittäviä toimenpiteitä.

Toimenpiteestä riippuen pienkirurgisia toimenpiteitä voivat tehdä lastenlääkärit, lastenkirurgit sekä sairaanhoitajat.

Ajanvaraus

Pyrimme hoitamaan äkilliset tapaukset heti. Suosittelemme kuitenkin soittamaan ensin puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000, jotta voimme arvioida, kuuluuko tapaturman hoito lääkäriasemalle vai sairaalalle. Hätätilanteissa soita 112.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn