Kirurgiset pientoimenpiteet

Lapsille sattuu ja tapahtuu. Tällöin tarvitaan usein nopeasti haavan ompelua ja liimausta tai jalan ja käden kipsausta. Pikkujätissä lapset kohdataan lapsina ja haverit hoidetaan ammattitaidolla.

Mitä kirurgisia pientoimenpiteitä Pikkujätissä tehdään?

Tapaturman tai haverin sattuessa voit kääntyä aina lapsesi kanssa lääkärin puoleen. Pikkujätissä hoidetaan muun muassa:

  • kuhmut ja muut ruhjeet
  • palovammat
  • puremavammat
  • nyrjähdykset
  • murtumat ja kipsaukset sekä kipsien poisto
  • aivotärähdykset
  • haavojen liimaus ja ompelu sekä ompeleiden poisto
  • vierasesineiden poisto
  • punkkien poisto

Jos tapaturmaan liittyy pitkäkestoinen tajuttomuus, hallitsematon verenvuoto tai muu nopeaa reagointia vaativa asia, soita hätäkeskukseen 112.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Toimenpiteet, jotka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai kokonaan ilman puudutusta, on mahdollista hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Paikallispuudutteen laittaminen sattuu usein hieman. Tämä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti, jotta lapsi välttyy yllätyksiltä.

Lääkäri arvioi yhdessä huoltajan kanssa, kestääkö lapsi paikallispuudutteen laittamisen, vai vaatiiko toimenpide nukutuksen. Pienissä toimenpiteissä voidaan käyttää ihoa puuduttavaa rasvaa muun puudutuksen lisäksi.

Nukutusta vaativat toimenpiteet tehdään Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala.

Tyypillisesti esimerkiksi murtumien kipsaukset, haavojen liimaus ja ompelu, tikkien poistot sekä pienet palovammat voidaan hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Murtumat diagnosoidaan ennen kipsausta röntgenissä.

Kasvojen pienemmät haavat voidaan yleensä liimata, isommat haavat ja esimerkiksi myös raajojen haavat sen sijaan ommellaan aina huolella. Toisinaan pelkkä haavan puhdistus ja teippaus voivat olla riittäviä toimenpiteitä.

Toimenpiteestä riippuen pienkirurgisia toimenpiteitä voivat tehdä lastenlääkärit, lastenkirurgit sekä sairaanhoitajat.

Ajanvaraus

Pyrimme hoitamaan äkilliset tapaukset heti. Suosittelemme kuitenkin soittamaan ensin puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000, jotta voimme arvioida, kuuluuko tapaturman hoito lääkäriasemalle vai sairaalalle. Hätätilanteissa soita 112.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?

Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen

Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia

Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn