Kirurgiset pientoimenpiteet

Lapsille sattuu ja tapahtuu. Tällöin tarvitaan usein nopeasti haavan ompelua ja liimausta tai jalan ja käden kipsausta. Pikkujätissä lapset kohdataan lapsina ja haverit hoidetaan ammattitaidolla.

Mitä kirurgisia pientoimenpiteitä Pikkujätissä tehdään?

Tapaturman tai haverin sattuessa voit kääntyä aina lapsesi kanssa lääkärin puoleen. Pikkujätissä hoidetaan muun muassa:

  • kuhmut ja muut ruhjeet
  • palovammat
  • puremavammat
  • nyrjähdykset
  • murtumat ja kipsaukset sekä kipsien poisto
  • aivotärähdykset
  • haavojen liimaus ja ompelu sekä ompeleiden poisto
  • vierasesineiden poisto
  • punkkien poisto

Jos tapaturmaan liittyy pitkäkestoinen tajuttomuus, hallitsematon verenvuoto tai muu nopeaa reagointia vaativa asia, soita hätäkeskukseen 112.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Toimenpiteet, jotka voidaan tehdä paikallispuudutuksessa tai kokonaan ilman puudutusta, on mahdollista hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Paikallispuudutteen laittaminen sattuu usein hieman. Tämä kannattaa kertoa lapselle rehellisesti, jotta lapsi välttyy yllätyksiltä.

Lääkäri arvioi yhdessä huoltajan kanssa, kestääkö lapsi paikallispuudutteen laittamisen, vai vaatiiko toimenpide nukutuksen. Pienissä toimenpiteissä voidaan käyttää ihoa puuduttavaa rasvaa muun puudutuksen lisäksi.

Nukutusta vaativat toimenpiteet tehdään Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala.

Tyypillisesti esimerkiksi murtumien kipsaukset, haavojen liimaus ja ompelu, tikkien poistot sekä pienet palovammat voidaan hoitaa heti vastaanoton yhteydessä. Murtumat diagnosoidaan ennen kipsausta röntgenissä.

Kasvojen pienemmät haavat voidaan yleensä liimata, isommat haavat ja esimerkiksi myös raajojen haavat sen sijaan ommellaan aina huolella. Toisinaan pelkkä haavan puhdistus ja teippaus voivat olla riittäviä toimenpiteitä.

Toimenpiteestä riippuen pienkirurgisia toimenpiteitä voivat tehdä lastenlääkärit, lastenkirurgit sekä sairaanhoitajat.

Ajanvaraus

Pyrimme hoitamaan äkilliset tapaukset heti. Suosittelemme kuitenkin soittamaan ensin puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000, jotta voimme arvioida, kuuluuko tapaturman hoito lääkäriasemalle vai sairaalalle. Hätätilanteissa soita 112.

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn