Päivä- ja yökastelun hoito

Yökastelu on tavallinen vaiva lapsilla. Joillakin lapsilla esiintyy lisäksi päiväkastelua ja suolen toiminnan häiriöitä, kuten ummetusta ja tuhrimista. Yökasteluun kannattaa puuttua 5 ikävuoden jälkeen, mutta päiväkasteluun ja suolisto-oireisiin tartutaan aikaisemmin. Myös kastelun alkaminen pitkän kuivan jakson jälkeen on oire, johon pitää tarttua heti.

Selvitys alkaa varaamalla ajan asiaan perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Ensimmäisellä käynnillä on syytä varata kaksi (2) peräkkäistä aikaa.

Yökastelua hoidetaan lääkkeillä tai hälytinlaitteella tai yhdistelemällä molemmat hoitomuodot. Yökastelun hoitoon käytetty desmopressiinilääke on reseptivalmiste. Pikkujätistä saat perehdytystä hälyttimen toimintaan ja voit samalla kertaa lunastaa sen omaan käyttöösi.

Päiväkastelun hoidossa on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään juomiseen ja säännölliseen pissalla käymiseen. Virtsan pidättely venyttää turhaan virtsarakkoa ja altistaa sen toiminnan häiriölle. Samoin tiheä pissalla käyminen ylläpitää liian herkkää rakon toimintaa. Päiväkastelun hoito alkaakin usein pissapäiväkirjan pidolla, jolloin on helppo huomata kastelulle altistavat tavat. Päiväkastelussa säännöllisten vessatapojen opettelu on iso osa hoitoa. Yliaktiivista rakkoa voidaan rauhoittaa myös lääkehoidolla. 

Hoitavan lääkärin kanssa sovitaan sopivin vaihtoehto. Hoito ja seuranta tapahtuu kasteluun perehtyneen erikoislääkärin toimesta.

FacebookTwitterLinkedIn