Yökastelu ja päiväkastelu

Yökasteluun kannattaa puuttua, kun lapsi on täyttänyt 5 vuotta. Päiväkasteluun tartutaan aikaisemmin. Myös kastelun alkaminen pitkän kuivan jakson jälkeen on oire, joka on syytä tutkia heti.

Yökastelu on tavallinen vaiva lapsilla. Joillakin lapsilla esiintyy lisäksi päiväkastelua ja suolen toiminnan häiriöitä, kuten ummetusta ja tuhrimista.

Lapsen päivä- ja yökastelun selvitys alkaa ajan varaamisella kasteluun perehtyneen lääkärin vastaanotolle. Ensimmäisellä käynnillä on syytä varata kaksi peräkkäistä aikaa.

Mitä kastelu johtuu?

Yökastelu johtuu siitä, että lapsen elimistössä ei erity riittävästi hormonia, joka vähentää virtsaneritystä yöllä. Taipumus tähän on geeneissä periytyvää.

Viimeistään kun lapsi kasvaa koululaiseksi, alkaa yökastelu nolottaa lasta, eikä lapsi sen takia välttämättä halua lähteä harrastusleirille tai yökyläilemään kaverin luo. Hoitamattomana yökastelusta koituu perheelle turhaa huolta ja harmitusta.

Sairauksien poissulkemiseksi jatkuvaan tai uudelleen alkaneeseen päiväkasteluun on syytä puuttua aiemmin kuin pelkkään yökasteluun.

Päiväkastelun taustalla saattaa olla rakenteellinen vika virtsateissä tai hermostossa. Kuivan jakson jälkeen alkanut päiväkastelu voi liittyä virtsan määrää lisääviin sairauksiin, kuten diabetekseen. Syynä voi olla myös virtsaputkea ja -rakkoa ärsyttävä sairaus, kuten virtsatieinfektio.

Usein päiväkastelulle ei löydy selkeää syytä tai sairautta, vaan kyseessä on toiminnallinen vaiva.

Yökastelun hoito

Yökasteluun kannattaa hakea apua lääkäristä, jos yli 5-vuotias lapsi kastelee joka yö. Sitä nuoremman lapsen kehon normaali kehittyminen voi korjata vaivan itsestään.

Yökastelua voidaan hoitaa kahdella tavalla tai näiden tapojen yhdistelmällä.

Lääkehoidossa käytetään virtsan muodostumista vähentävää lääkettä, joka on reseptivalmiste ja sopii yli 5-vuotiaille. Lääkehoitoa suositellaan, mikäli lapsi pissaa sänkyyn monta kertaa yössä ja jos pissaa tulee runsaasti.

Yökastelun lääkkeetön hoitomuoto on hälytin, joka herättää lapsen ja vanhemman, kun pissa tulee. Hoidon tuloksena on usein yöllisten pissahätien loppuminen. Pikkujätistä saat perehdytystä hälyttimen toimintaan ja voit samalla lunastaa laitteen omaan käyttöösi.

Päiväkastelun hoito

Lapsen päiväkasteluun on syytä tarttua jo ennen viiden vuoden ikää. Myös kastelun alkaminen pitkän kuivan jakson jälkeen on oire, johon pitää tarttua heti.

Päiväkastelun hoidossa on tärkeää kiinnittää huomiota riittävään juomiseen ja säännölliseen pissalla käymiseen.

Virtsan pidättely venyttää turhaan virtsarakkoa ja altistaa sen toiminnan häiriölle. Samoin tiheä pissalla käyminen ylläpitää liian herkkää rakon toimintaa.

Päiväkastelun hoito alkaa usein pissapäiväkirjan pidolla, jolloin on helppo huomata kastelulle altistavat tavat. Päiväkastelussa säännöllisten vessatapojen opettelu on iso osa hoitoa.

Yliaktiivista rakkoa voidaan rauhoittaa myös lääkehoidolla.

Sopivin hoitomuoto sovitaan hoitavan lääkärin kanssa. Hoito ja seuranta tapahtuu kasteluun perehtyneen erikoislääkärin kanssa. Päiväkastelun hoitoon on erikoistunut lastenkirurgian erikoislääkäri.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenlääkärille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn