Syylien jäädytys

Lasten syylät paranevat usein spontaanisti, mutta jos ne kipeytyvät, tulehtuvat tai aiheuttavat kosmeettista haittaa, kannattaa hakeutua ihotautilääkärille. Jäädytys- eli kryohoito on tehokkain tapa päästä eroon hankalista syylistä. Kryohoito voidaan yleensä tehdä vastaanotolla saman tien.

Mitä ovat syylät?

Syylät ovat lapsilla yleinen harmi. Niitä tulee herkemmin lapsille kuin aikuisille, koska lasten immuunijärjestelmä on vielä kehittymätön. Syylät johtuvat viruksesta.

Molluskoita eli ontelosyyliä ilmaantuu lapsille vauvaiästä 10-12 vuoteen asti. Jos niitä tulee tätä vanhemmille, se on merkki siitä, että lapsen immuunijärjestelmä on häiriintynyt. Tavallisia syyliä sen sijaan voi tulla yli 20-vuotiaillekin. Tällöin kyse ei ole immuunijärjestelmän häiriöstä.

Mistä syylän tunnistaa?

Tavallisia syyliä on useimmiten käsissä ja jaloissa. Aluksi syylät ovat ihonvärisiä kohoumia, jotka muuttuvat kasvaessaan karheapintaiseksi. Ajan myötä ne voivat halkeilla ja kipeytyä.

Molluskat ovat rakkulamaisempia näppyjä, joissa on pieni “napa”. Niitä on tavallisesti kymmeniä, eniten taivealueilla, joissa iho on ohutta. Ne voivat tulehtua, jolloin ne alkavat kutista. Tulehtuminen ja kutina ovat kuitenkin yleensä paranemisen merkkejä.

Voiko syyliä ennaltaehkäistä?

Syylät leviävät herkemmin kuivalla iholla. Se johtuu siitä, että jos iho hilseilee paljon, viruksella on enemmän tarttumapintaa. Siksi sinun kannattaa rasvata lapsesi ihoa hyvin perusvoiteella. Sillä voi ennaltaehkäistä syylien leviämistä jonkin verran, mutta ei estää kokonaan.

Milloin lääkäriin syylien vuoksi?

Molluskat häviävät itsestään eikä niitä tarvitse hoitaa. Tosin joskus niiden tulehtuminen voi vaatia antibiootteja. Silloin tarvitaan lääkärin apua.

Myös tavalliset syylät häviävät spontaanisti, mutta tähän voi mennä pitkä aika, jopa vuosia. Lääkäriin on syytä hakeutua, jos syylä on kipeä tai siitä on lapsellesi ulkonäöllistä haittaa. Sitä ennen voit kokeilla, olisiko apteekin itsehoitotuotteista apua.

Missä tilanteissa harkitaan syylien jäädyttämistä?

Hankalampia syyliä voidaan hoitaa jäädyttämällä eli kryohoidolla. Siinä syylän päälle suihkutetaan nestemäistä typpeä, joka on hyvin kylmää. Se ärsyttää kudosta paikallisesti, jolloin ärsytys aktivoi elimistön puolustusjärjestelmän reagoimaan ja tuhoamaan syylän itse.

Toimenpide kestää vain hetken, mutta aiheuttaa kirvelyä sillä alueella, johon nestetyppeä suihkutetaan. Hoidettava alue on mahdollista puuduttaa puudutusvoiteella, mutta se ei vie kirvelyä täysin pois. Hoidon jälkeen voit antaa lapsellesi tavallista särkylääkettä, jos hän valittaa kipua.

Kryohoito voidaan yleensä toteuttaa vastaanotolla saman tien. Samanaikaisesti voidaan hoitaa useampia syyliä.

Pääseekö jäädytyshoidolla syylistä lopullisesti eroon?

Joskus jo yksi kryohoitokerta riittää poistamaan hankalan syylän/syylät. Usein tarvitaan kuitenkin muutama hoitokerta. Kryohoito on tehokkainta toteuttaa 4-6 viikon välein.

Pääsääntöisesti syylät saadaan jäädyttämällä hoidetuksi lopullisesti pois. Lapsen oma immuunijärjestelmä vaikuttaa asiaan: miten hyvin se pystyy muodostamaan syylävirukselle immuunivastetta ja tuhoamaan sen. Tarvittaessa hoito voidaan myöhemmin uusia.

Ajanvaraus

Varaa aika ihotautilääkärille lapsen syylien hoitoa varten internetajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin neuvonta- ja ajanvarauspuhelimeen 010 380 8000. Jos syyliä on paljon, kannattaa varata hieman pitempi vastaanottoaika, muutoin normaali aika riittää. Jäädytys- eli kryohoito voidaan tehdä normaalin vastaanoton yhteydessä.

Artikkelit ja tiedotteet
Yksityinen

Ystävällinen yksityinen lastensairaala – 6 syytä tulla Pikkujättiin

Lapsen korvien putkitus, kitarisan poisto tai tyräleikkaus tiedossa? Pikkujätti on Suomen ainoa täysin lapsiin keskittynyt yksityinen lääkäriasema, jolla on kaksi sairaalaa Espoon Tapiolassa ja Helsingin Itäkeskuksessa. Meillä lasten terveyteen erikoistuneet ammattilaiset osaavat huomioida niin pienen potilaan kuin huoltajien jännityksen. Pikkujätin maailma on tehty lapsia varten.
Lue lisää
lapsi-leikkii-suihkulähteessä

Lapsen kanssa matkustaminen – Ota talteen lastenlääkärimme muistilista

Kun ollaan lomalla lasten kanssa, arvaamattomia asioita voi tapahtua: jälkiruoka saattaa johtaa mahavaivoihin, iho palaa altaassa polskutellessa ja pieniin korviin koskea lentokoneessa. Pikkujätin johtava lääkäri Erik Qvist neuvoo, mitä kannattaa ottaa huomioon, jotta matkustaminen lasten kanssa sujuisi mahdollisimman leppoisasti.
Lue lisää
vältä-lapsen-auringonpistos

Mehua, välipalaa ja tauko leikeistä – Vältä lapsen auringonpistos

Kesä on perheen parasta aikaa! Kun pitkät hellekaudet ovat yleistyneet ja aurinko paahtaa, monia vanhempia myös huolettaa: miten ehkäistään lapsen auringonpistos, lämpöuupumus ja lämpöhalvaus. Suojautumalla ja varautumalla, sanoo Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri Erik Qvist ja muistuttaa, että helteellä pelkkä vesi ei aina ole paras janojuoma.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn