Lastenortopedin vastaanotto

Lastenortopedi auttaa lastasi tuki- ja liikuntaelinvaivoissa, kuten rasitus- sekä tapaturmista johtuvissa vammoissa. Vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos kipu estää lasta liikkumasta tai kipuun liittyy muita oireita. Usein vaivat paranevat levolla ja kuntoutuksella, mutta joskus tarvitaan leikkaushoitoa.

Lastenortopedi on lasten ja nuorten tuki- ja liikuntaelinvaivoihin erikoistunut ortopedi tai lastenkirurgi, jolla on lasten ortopedian erityispätevyys. Lastenortopedi osaa huomioida lasten luuston kehittymisen eri ikävaiheissa. Se on diagnoosia ja hoitoa ajatellen olennaisen tärkeää, koska lasten luut eroavat aikuisten luista. 

Lastenortopedi tutkii ja hoitaa muun muassa kasvuikäisten nilkka- ja polvivammoja. Niitä ovat erilaiset rasitusvammat sekä tapaturmaperäiset vammat, kuten lasten murtumat. Lisäksi lastenortopedi hoitaa lasten rakenteellisia vaivoja, kuten kasvuikäisen patologista lattajalkaa. Lisäksi yläraajojen vammat ja sairaudet sekä selkäoireet kuuluvat lastenortopedien erityisosaamiseen. 

Milloin lastenortopedille? 

Lastenortopedin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos 

  • kipu estää lapsesi liikuntaharrastukset. 
  • lapsesi on ollut tapaturmassa, josta on seurannut kipua, turvotusta tai liikerajoitusta.
  • lapsellasi on kyhmyjä tai patteja, jotka häiritsevät, kasvavat, tuottavat kipua tai huolettavat. 
  • jokin lapsesi jalkojen asennossa tai askeltamisessa herättää huolta.  
  • epäillään skolioosia eli selän vinoutumista tai muuta selkärangan muutosta. 

Monesti vastaanotolle tullaan lastenlääkärin lähetteellä, mutta voit varata ajan suoraankin. 

Mitä lastenortopedin vastaanotolla tapahtuu? 

Lastenortopedin vastaanotolla lapsesi oireet, niiden ilmaantuminen sekä syyt oireilun taustalla käydään huolella lävitse. Lisäksi oirehtiva raaja tutkitaan.  

Kuvantamistutkimuksia, kuten röntgen- tai magneettikuvaus, tehdään tarvittaessa. Tutkimustulokset voidaan käydä läpi etänä tai vastaanotolla, tilanteesta riippuen. 

Miten lastenortopedi hoitaa lasten tuki- ja liikuntaelinvaivoja? 

Hoito määräytyy vaivan mukaan. Joskus, esimerkiksi polven etuosan rasitusvammoissa (Osgood-Schlatterin ja Sinding-Larsenin taudissa), varsinaista hoitoa ei tarvita, vaan aika parantaa vaivan. On kuitenkin tärkeää saada selkeä kuva kyseisen vaivan luonteesta, jottet kanna sen vuoksi turhaa huolta. Tarvittaessa lapsesi ohjataan fysioterapeutille, jonka ohjauksessa hän voi kuntouttaa kipeää raajaa turvallisesti. 

Vakavammissa vammoissa voidaan tarvita esimerkiksi kipsihoitoa ja joskus leikkausta. Pikkujätissä tehtävät lastenortopediset leikkaukset ovat käytännössä aina päiväkirurgisia. Toisin sanoen lapsesi pääsee jo samana päivänä kotiin. Toipuminen on usein nopeaa. 

Lasten leikkaukset tehdään nukutuksessa. Vanhemmat saavat olla lapsen mukana toimenpiteeseen tullessa ja voivat olla heräämössä lapsen herätessä nukutuksesta leikkauksen jälkeen. 

Tarvitaanko hoidon jälkeen seurantaa? 

Usein yksi seurantakäynti lastenortopedin luona riittää, mutta joissakin vaivoissa tarvitaan pitempiaikaista seurantaa. Leikkaushoidon jälkeen lapsesi toipumista seurataan tarkasti yksilöllisesti määritettävän ajanjakson verran. 

Kouluun ja liikuntaharrastuksiin paluu riippuu vaivan luonteesta ja hoidosta. 

Ajanvaraus 

Varaa aika Pikkujättiin lastenortopedille nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
aivotärähdys

Onko aivotärähdys vaarallinen? 8 kysymystä lääkärille

Aivotärähdys on kansankielinen sana, joka tarkoittaa erittäin lievää ja samalla yleisintä aivovammaa. Suurimmassa riskissä ovat pienet lapset sekä rajuja kontaktilajeja harrastavat nuoret. Lastenneurologian erikoislääkäri Anne Sarajuuri vastaa aivotärähdykseen liittyviin kysymyksiin, jotka usein huolettavat vanhempia.
Lue lisää
aivokalvon

Aivokalvontulehdus on lapsella vakava sairaus

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on yksi pelätyimmistä lasten infektioista. Onneksi tauti on nykyään rokotusten ansiosta harvinainen, mutta se voi edelleen edetä vakavaksi infektioksi hyvin nopeasti. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Katri Backman kertoo sairauden oireista ja hoidosta.
Lue lisää
pikkujatti-aarresaari

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Pikkujätin vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Pikkujätissä on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn