Lapsen vatsakipu

Lapsen pitkittynyt vatsakipu on yksi yleisimmistä syistä hakeutua lasten gastroenterologin vastaanotolle. Pitkittynyt vatsakipu kestää yli 2 viikon ajan ja voi liittyä infektioon. Vatsakipu voi olla myös äkillistä tai vasta vähän aikaa kestänyttä. Lapsen vatsakipuun voi liittyä koulupoissaoloja.

Miten lapsen vatsakipu oireilee?

Lapsen vatsakipu oireilee tyypillisesti kipuna erityisesti navan seudulla. Kipu voi olla äkillistä tai pitkittynyttä. Kivun paikka ja voimakkuus voivat vaihdella.

Vatsakivun lisäksi muita oireita voivat olla:

  • ummetus
  • ripuli
  • ilmavaivat
  • ulosteessa on verta
  • aalloittain tuleva vatsakipu, johon liittyy pahoinvointia ja oksentelua
  • väsymys
  • syömättömyys
  • kuume ilman muita infektion oireita

Mistä lapsen vatsakipu voi johtua?

Iso osa lasten vatsakivuista on onneksi toiminnallisia vatsavaivoja, jotka ovat hyvänlaatuisia, eivätkä liity mihinkään varsinaiseen sairauteen. Tällöin lapsi kasvaa ja kehittyy vaivastaan huolimatta normaalisti.

Vatsakipuja aiheuttavia hoitoa vaativia sairauksia ovat esimerkiksi infektiot, ummetus, laktoosi-intoleranssi, keliakia tai tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD), kuten haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.

Vatsakipu voi joskus olla myös psykosomaattinen oire, sillä kivun kokemukseen vaikuttavat monet asiat, kuten lapsen murheet tai stressi. Pitkittyessään vatsakipu itsessäänkin alkaa usein kuormittaa lasta ja koko perhettä.

Joskus vatsakivun syynä voi olla myös jokin muu syy, kuten virtsatieinfektio, keuhkokuume, korvatulehdus tai nielutulehdus.

Milloin lapsen vatsakipu vaatii lääkäriä?

Lapsen äkillisessä vatsakivussa tilannetta ja oireiden kehittymistä voi seurailla kotona.

Mikäli vatsakipu ei helpota kipulääkkeellä, kipu pahenee tai vanhemmalla on huoli lapsen voinnista, on syytä käydä tarkistuksessa. Sietämätön kipu on syytä tutkia heti.

Pitkittyneissä ja jatkuvissa vatsakivuissa tärkeä mittari on lapsen arjen sujuminen. Lääkäriin on syytä varata aika, mikäli vatsakivut alkavat hankaloittaa lapsen arkea ja elämää: koulusta tai päivähoidosta tulee paljon poissaoloja, tai kipu alkaa rajoittaa kavereiden tapaamista ja harrastuksia.

Lääkäriaika kannattaa varata myös silloin, jos lapsi laihtuu, on kalpea, aneeminen ja väsynyt, ulosteessa on verta tai lapsen ripuli pitkittyy.

Lapsen vatsakivun hoito

Lapsen akuutteja vatsakipuja voidaan hoitaa kipulääkkeillä. Joskus hieronta ja kylmä tai lämmin kääre vatsalla voivat helpottaa oloa.

Kannattaa myös kokeilla, auttaisiko vessassa käynti kipuun. Joskus vatsakipu voi olla myös niin sanottu nälkäkramppi, jonka helpottamiseksi voi kokeilla syömistä.

Jos lapsi on kovin tuskainen, kannattaa hakeutua lääkäriin.

Mikäli kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva, on kyse hyvänlaatuisesta oireesta, joka väistyy ajan kanssa.

Toiminnallisia vaivoja hoidetaan esimerkiksi ruokavalion ja elintapojen avulla. Lisäksi voidaan kokeilla suolen toimintaa lisääviä lääkkeitä, kuitulisää tai maitohappobakteerikuuria.

Mitä vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lääkäri tutkii lapsen ja selvittää, mistä lapsen vatsakipu johtuu, missä kipu tuntuu ja mikä pahentaa tai helpottaa kipua.

Lääkäri käy perheen kanssa läpi lapsen suolen toimintaa ja tilanteita, joissa kipua esiintyy. Tieto kivun laadusta ja kestosta helpottaa hoidon suunnittelua ja toteutusta. Myös suvussa esiintyvät sairaudet on hyvä tuoda esille.

Aina vaivoihin ei löydetä tarkkaa syytä, mutta lääkärin tehtävänä on poissulkea sairaudet ja hoitaa lasta löydösten mukaan.

Vastaanoton jälkeen

Lääkäri ohjaa lapsen tarvittaessa jatkotutkimuksiin esimerkiksi laboratoriokokeisiin tai kuvantamiseen.

Perheelle annetaan kotihoito-ohjeet ja sovitaan, miten vatsakipuja seurataan jatkossa.

Yleensä jos vaiva pysyy samana, seuranta tai uusi käynti sovitaan yksilöllisesti. Jos kipu muuttuu tai pahenee tai tulee kokonaan uusia oireita, on syytä varata uusi aika vastaanotolle.

Vauvan vatsakipu

Vanhempien tulkitsema vauvan vatsakipu ilmenee yleensä vauvan itkuna, jonka lisäksi vauva saattaa vääntelehtiä, pulautella ja oksennella.

Oireet johtuvat usein siitä, ettei vauvan suolisto ole vielä täysin kehittynyt ottamaan vastaan kasvavia ruokamääriä. Lisäksi nielty ilma voi aiheuttaa ilmavaivoja, jotka vauva voi aistia kipuna suolen venyttyessä. Kyseessä voi olla myös koliikki.

Jos vauva kasvaa normaalisti, kehittyy motorisesti, hymyilee ja on hyväntuulinen, on vauvan vatsakivun taustalla yleensä toiminnallinen vaiva.

Vauvan vatsavaivojen seurannassa tärkeänä tekijänä on vauvan normaali kasvu ja kehitys. Jos paino tai pituus ei etene normaalisti, on syytä varata aika lääkäriin. Myös toistuvat infektiot ja runsas oksentelu on syytä selvittää.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenlääkärille tai lasten gastroenterologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Katso video lasten vatsakivuista:

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen_virtsatietulehdus Jatkuva vessahätä ja pissaaminen kirvelee – Hoida lapsen virtsatietulehdus näin
Virtsatietulehdus on yleinen vaiva, joka uusiutuukin joillain lapsilla helposti. Lasten nefrologian erikoislääkäri Elisa Ylinen kertoo, mistä oireista tunnistat lapsen virtsatietulehduksen ja milloin on syytä lähteä lääkäriin.
Lue lisää
lapsen_influenssa Ontto yskä ja korkea kuume – Näin keuhkokuume lapsella oireilee
Keuhkokuume on nykyään onneksi harvinainen sairaus lapsilla. Jos keuhkokuume on kuitenkin tullakseen, se kehittyy yleensä virusflunssan jälkitautina. Pikkujätin lastentautien erikoislääkäri ja lasten infektiotautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, mistä oireista voi tunnistaa keuhkokuumeen lapsella.
Lue lisää
lapsen_nielutulehdus Kurkkukipu, kuume ja nieleminen sattuu – Tunnista lapsen nielutulehdus
Nielutulehduksen tunnistettavin oire on kurkkukipu. Vikkelästi tarttuva ja yleinen tauti helpottaa joko itsestään tai antibiooteilla. Mutta milloin kotihoito riittää ja milloin on hyvä käydä lääkärillä? Lastentautien ja lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen kertoo, miten nielutulehdus tutkitaan ja hoidetaan.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn