Vatsa ja suolisto

Vatsakipua itkevä lapsi on yleinen näky lastenlääkärissä. Vauvan ja lapsen kehitykseen kuuluvat koliikki, pulauttelu ja ummetusvaivat. Moni asia kuuluu kasvuun ja hoituu kotikonstein, mutta huolta lievittääkseen vanhempien kannattaa jutella vaivoista myös lääkärin kanssa. 

Lasten vatsavaivoista voi tulla kertomaan lastenlääkärille, joka selvittää lasta tutkimalla ja huoltajia haastattelemalla mistä kipu voi johtua. 

Pitkittyneissä vatsa- ja suolisto-ongelmissa kannattaa varata aika lasten gastroenterologille. 

Äkillinen vatsakipu lapsella 

Jos lapsi alkaa yhtäkkiä itkeä tai valittaa vatsakipua, tilannetta kannattaa seurata muutama tunti. Jos kipu jatkuu pidempään, on syytä ottaa lääkäriin yhteyttä esimerkiksi Pikkujätin PikkuTsätissä. Yli 6 tuntia kestäneessä äkillisessä ja selittämättömässä vatsakivussa kannattaa lähteä lääkärin vastaanotolle tai päivystykseen. Usein kipu hellittää, mutta lääkärin seuranta voi olla tarpeen.  

Gastroskopia eli mahalaukun tähystys lapselle
Lapsen vatsakipu
Lasten gastroenterologi
Ravitsemusterapeutin vastaanotto
Uroterapia
Vauvan koliikki
Artikkelit ja tiedotteet
vauvan_ummetus Vauvan ummetus – Miten saada vauvan kakka tulemaan?
Vauva kakkaa harvoin, onko siis jotain vialla? Ei hätää – pikkuisesi vielä opettelee kakkaamista, ja vauvojen kakkaamistahti on muutenkin hyvin yksilöllistä. Pienen vauvan ummetus on harvinaista ja isompienkin lähes aina täysin harmitonta. Pikkujätin uroterapeutti Riitta Koppeli kertoo, mistä tunnistat vauvan ummetuksen oireet ja antaa hyvät kotikonstit vauvan olon helpottamiseen.
Lue lisää
lapsi_oksentelee Miksi lapsi oksentelee?
Vatsatauti, pulauttelua, maitoallergia vai jotain ihan muuta? Lapsen oksentelu on yleensä vaaratonta, mutta on tilanteita, jolloin oksentelevan lapsen kanssa kannattaa tulla käymään vastaanotolla. Pikkujätin lasten gastroenterologian erikoislääkäri Timo Örmälä kertoo, mistä oksentelu saattaa johtua ja miten pienen oloa voi helpottaa kotikonstein.
Lue lisää
vauvan_refluksi Vauva pulauttelee usein – harmiton vaiva vai vauvan refluksi?
Vauva pulauttelee, röyhtäilee ja nieleskelee – onko syytä huoleen? Voiko hänellä olla vauvan refluksi? Pikkujätin lasten gastroenterologian erikoislääkäri Merja Ashorn kertoo, miten pulauttelevaa vauvaa hoivataan, mitä refluksioireiden takana voi olla ja milloin on hyvä tulla vastaanotolle.
Lue lisää