Gastroskopia eli mahalaukun tähystys lapselle

Gastroskopialla eli mahalaukun tähystyksellä tutkitaan vatsaan ja suolistoon liittyviä sairauksia. Lapselle tutkimus tehdään aina nukutuksessa.

Mitä gastroskopialla tutkitaan?

Gastroskopia tarkoittaa mahalaukun tähystystä, jossa tutkitaan pitkällä taipuisalla tähystimellä potilaan yläruoansulatuskanavaa.

Lapsilla gastroskopiaa eli vatsantähystystä käytetään keliakian tutkimiseen tai kun selvitetään hankalaa anemiaa, refluksia ja ylävatsakipuja.

Gastroskopialla saadaan varmennettua diagnoosi keliakiaan. Anemiatapauksissa voidaan tarkistaa, onko suolistossa ja mahalaukussa tulehdusta tai haavoja. Refluksivaivoissa vatsantähystyksellä voidaan selvittää mahdollinen ruokatorven tulehdustila.

Milloin gastroskopia on syytä tehdä lapselle?

Gastroskopia voi olla tarpeellinen, jos:

  • lapsella epäillään keliakiaa
  • lapsella on pitkittyneitä ylävatsakipuja, eikä happosalpaajalääkitys auta
  • lapsi on aneeminen, eikä muista tutkimuksista löydy siihen selittävää tekijää
  • lapsella on nielemisvaikeuksia

Mahalaukun tähystykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lapsen happosalpaajalääkitys sekä rautavalmisteiden käyttö on syytä pitää tauolla kahden viikon ajan.

Koska gastroskopia tehdään lapselle aina nukutuksessa, on lapsen oltava anestesian takia syömättä ennen toimenpidettä. Saat tarkat valmistautumisohjeet etukäteen aina hoitavalta lääkäriltä tai toimenpideyksiköstä.

Mahalaukun tähystyksen kulku

Toimenpiteen aluksi lapsi nukutetaan, jonka jälkeen pitkä kameralla varustettu taipuisa tähystin viedään suun kautta lapsen ruokatorveen. Tähystin kulkee ruokatorvesta mahalaukkuun ja ohutsuolen alkuun.

Yläruoansulatuskanavan eri osista otetaan koepaloja ja mahdollisista löydöksistä vielä erilliset koepalat.

Mahalaukun tähystys on nopea toimenpide, sillä itse tutkimus kestää vain 5-10 minuuttia. Anestesian valmistelu ja nukutuksesta herääminen pidentävät toimenpiteen kestoa noin puoleen tuntiin.

Vanhemmat saavat olla mukana nukutuksessa ja heti heräämössä lasta vastassa.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Tähystyspäivä on syytä rauhoittaa lapselle lepopäiväksi. Nukutuksen vuoksi toimenpidepäivänä ei saa urheilla.

Lapsi saa syödä normaalisti nukutuksesta herättyään.

Ajanvaraus

Gastroskopia vaatii gastroenterologin lähetteen tai keliakiaepäilyissä lastenlääkärin lähetteen.

Varaa aika lasten gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai puhelinpalvelustamme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn