Gastroskopia eli mahalaukun tähystys lapselle

Gastroskopialla eli mahalaukun tähystyksellä tutkitaan vatsaan ja suolistoon liittyviä sairauksia. Lapselle tutkimus tehdään aina nukutuksessa.

Mitä gastroskopialla tutkitaan?

Gastroskopia tarkoittaa mahalaukun tähystystä, jossa tutkitaan pitkällä taipuisalla tähystimellä potilaan yläruoansulatuskanavaa.

Lapsilla gastroskopiaa eli vatsantähystystä käytetään keliakian tutkimiseen tai kun selvitetään hankalaa anemiaa, refluksia ja ylävatsakipuja.

Gastroskopialla saadaan varmennettua diagnoosi keliakiaan. Anemiatapauksissa voidaan tarkistaa, onko suolistossa ja mahalaukussa tulehdusta tai haavoja. Refluksivaivoissa vatsantähystyksellä voidaan selvittää mahdollinen ruokatorven tulehdustila.

Milloin gastroskopia on syytä tehdä lapselle?

Gastroskopia voi olla tarpeellinen, jos:

  • lapsella epäillään keliakiaa
  • lapsella on pitkittyneitä ylävatsakipuja, eikä happosalpaajalääkitys auta
  • lapsi on aneeminen, eikä muista tutkimuksista löydy siihen selittävää tekijää
  • lapsella on nielemisvaikeuksia

Mahalaukun tähystykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lapsen happosalpaajalääkitys sekä rautavalmisteiden käyttö on syytä pitää tauolla kahden viikon ajan.

Koska gastroskopia tehdään lapselle aina nukutuksessa, on lapsen oltava anestesian takia syömättä ennen toimenpidettä. Saat tarkat valmistautumisohjeet etukäteen aina hoitavalta lääkäriltä tai toimenpideyksiköstä.

Mahalaukun tähystyksen kulku

Toimenpiteen aluksi lapsi nukutetaan, jonka jälkeen pitkä kameralla varustettu taipuisa tähystin viedään suun kautta lapsen ruokatorveen. Tähystin kulkee ruokatorvesta mahalaukkuun ja ohutsuolen alkuun.

Yläruoansulatuskanavan eri osista otetaan koepaloja ja mahdollisista löydöksistä vielä erilliset koepalat.

Mahalaukun tähystys on nopea toimenpide, sillä itse tutkimus kestää vain 5-10 minuuttia. Anestesian valmistelu ja nukutuksesta herääminen pidentävät toimenpiteen kestoa noin puoleen tuntiin.

Vanhemmat saavat olla mukana nukutuksessa ja heti heräämössä lasta vastassa.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Tähystyspäivä on syytä rauhoittaa lapselle lepopäiväksi. Nukutuksen vuoksi toimenpidepäivänä ei saa urheilla.

Lapsi saa syödä normaalisti nukutuksesta herättyään.

Ajanvaraus

Gastroskopia vaatii gastroenterologin lähetteen tai keliakiaepäilyissä lastenlääkärin lähetteen.

Varaa aika lasten gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai puhelinpalvelustamme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn