Gastroskopia eli mahalaukun tähystys lapselle

Gastroskopialla eli mahalaukun tähystyksellä tutkitaan vatsaan ja suolistoon liittyviä sairauksia. Lapselle tutkimus tehdään aina nukutuksessa.

Mitä gastroskopialla tutkitaan?

Gastroskopia tarkoittaa mahalaukun tähystystä, jossa tutkitaan pitkällä taipuisalla tähystimellä potilaan yläruoansulatuskanavaa.

Lapsilla gastroskopiaa eli vatsantähystystä käytetään keliakian tutkimiseen tai kun selvitetään hankalaa anemiaa, refluksia ja ylävatsakipuja.

Gastroskopialla saadaan varmennettua diagnoosi keliakiaan. Anemiatapauksissa voidaan tarkistaa, onko suolistossa ja mahalaukussa tulehdusta tai haavoja. Refluksivaivoissa vatsantähystyksellä voidaan selvittää mahdollinen ruokatorven tulehdustila.

Milloin gastroskopia on syytä tehdä lapselle?

Gastroskopia voi olla tarpeellinen, jos:

  • lapsella epäillään keliakiaa
  • lapsella on pitkittyneitä ylävatsakipuja, eikä happosalpaajalääkitys auta
  • lapsi on aneeminen, eikä muista tutkimuksista löydy siihen selittävää tekijää
  • lapsella on nielemisvaikeuksia

Mahalaukun tähystykseen valmistautuminen

Ennen toimenpidettä lapsen happosalpaajalääkitys sekä rautavalmisteiden käyttö on syytä pitää tauolla kahden viikon ajan.

Koska gastroskopia tehdään lapselle aina nukutuksessa, on lapsen oltava anestesian takia syömättä ennen toimenpidettä. Saat tarkat valmistautumisohjeet etukäteen aina hoitavalta lääkäriltä tai toimenpideyksiköstä.

Mahalaukun tähystyksen kulku

Toimenpiteen aluksi lapsi nukutetaan, jonka jälkeen pitkä kameralla varustettu taipuisa tähystin viedään suun kautta lapsen ruokatorveen. Tähystin kulkee ruokatorvesta mahalaukkuun ja ohutsuolen alkuun.

Yläruoansulatuskanavan eri osista otetaan koepaloja ja mahdollisista löydöksistä vielä erilliset koepalat.

Mahalaukun tähystys on nopea toimenpide, sillä itse tutkimus kestää vain 5-10 minuuttia. Anestesian valmistelu ja nukutuksesta herääminen pidentävät toimenpiteen kestoa noin puoleen tuntiin.

Vanhemmat saavat olla mukana nukutuksessa ja heti heräämössä lasta vastassa.

Mahalaukun tähystyksen jälkeen

Tähystyspäivä on syytä rauhoittaa lapselle lepopäiväksi. Nukutuksen vuoksi toimenpidepäivänä ei saa urheilla.

Lapsi saa syödä normaalisti nukutuksesta herättyään.

Ajanvaraus

Gastroskopia vaatii gastroenterologin lähetteen tai keliakiaepäilyissä lastenlääkärin lähetteen.

Varaa aika lasten gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai puhelinpalvelustamme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
eläinallergia

Merkitseekö lapsen eläinallergia lemmikkihaaveiden hautaamista? 7 kysymystä lääkärille

Lapsen eläinallergia ei suinkaan aina tarkoita lemmikistä luopumista tai lemmikkihaaveiden hautaamista, sillä omalle karvakaverille siedättyy yleensä ajan myötä. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm vastaa tavallisimpiin eläinallergiaan liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn