Lasten gastroenterologi

Gastroenterologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lapsella on ongelmia kakkaamisen ja vatsan toiminnan kanssa. Lasten mahaoireiden taustalla on useimmiten hyvänlaatuinen toiminnallinen vatsavaiva.

Mikä on gastroenterologi?

Gastroenterologi on vatsaan ja suolistoon perehtynyt lääkäri. Hän hoitaa kaikkia ruoansulatuskanavan vaivoja ja sairauksia, jotka liittyvät mahalaukkuun, ohutsuoleen, paksu- ja peräsuoleen, maksaan, haimaan tai sappirakkoon.

Pikkujätissä lasten gastroenterologin vastaanotolle voi tulla kaikissa lapsen vatsaan, suolistoon ja ruoansulatukseen liittyvissä vaivoissa.

Millaisia oireita lasten gastroenterologi tutkii?

Gastroenterologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lapsella on ongelmia kakkaamisen ja vatsan toiminnan kanssa. Oireita voivat olla esimerkiksi:

 • Lapsi ei pysty ulostamaan tai hän panttaa kakkaa
 • Lapsen kakkaaminen sattuu
 • Lapsella on pitkittynyttä ripulia, joka on kestänyt yli 2 viikkoa
 • Lapsi ei pysty pidättämään kakkaa
 • Lapsen ulosteessa on verta
 • Lapsen vatsa on kipeä tai vatsakipu pitkittyy
 • Lapsi on pahoinvoiva ja oksentelee
 • Lapsella on närästyksen oireita
 • Lapsella on nielemisvaikeutta, nielemiskipua tai ruoan juuttumista
 • Vauva pulauttelee jatkuvasti tai on mahavaivainen

Mitä suoliston sairauksia lapsella voi olla?

Lasten mahaoireiden taustalla on useimmiten hyvänlaatuinen toiminnallinen vatsavaiva, jolle ei löydy elimellistä tai rakenteellista selitystä. Kipu on todellinen ja vaikka parantavaa lääkettä ei ole, voidaan kokeilla muita kivunlievitysmenetelmiä, kuten rentoutumisharjoitteita.

Joskus kyseessä voi olla hoitoa vaativa sairaus, kuten:

 • ummetus
 • keliakia
 • närästys
 • ruokatorvitulehdus
 • tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)

Ennen vastaanottoa

Ennen lasten gastroenterologin vastaanotolle tuloa vanhempien olisi hyvä selvittää lapsen kanssa keskustellen, millainen lapsen vatsavaiva tarkalleen on.

Onko vaiva toistuva vai satunnainen? Millaisissa tilanteissa oireet alkavat? Mihin kohtaan sattuu? Miten vatsa toimii?

Aikuisen olisi myös hyvä osata arvioida, kuinka pitkään vatsavaiva on jatkunut. Pitkittyneissä oireissa kannattaa selvittää neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta, onko vaivoilla ollut vaikutusta lapsen kasvuun.

Mitä lasten gastroenterologin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lääkäri keskustelee ensin vanhempien ja lapsen kanssa oireista, joiden vuoksi lääkäriin on tultu.

Sitten lääkäri tekee lapselle tutkimuksen, johon kuuluu vatsan tutkiminen, sydämen ja keuhkojen kuuntelu, suun ja limakalvojen tutkiminen sekä usein myös pepun tarkastus.

Lääkäri tekee tutkimusten ja keskustelujen perusteella johtopäätöksen, onko taustalla toiminnallinen vatsavaiva vai jokin sairaus.

Vastaanoton jälkeen

Mikäli kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva, se menee yleensä ohi ajan kanssa. Vaivoja hoidetaan esimerkiksi ruokavalion ja elintapojen avulla.

Jos oireet viittaavat sairauteen, lääkäri ohjaa lapsen jatkotutkimuksiin, kuten esimerkiksi gastroskopiaan tai laboratoriokokeisiin ja kuvantamiseen.

Etävastaanotto

Lasten gastroenterologi voi pitää tarvittaessa myös etävastaanottoa puhelimitse. Etävastaanotto soveltuu yleensä jo entuudestaan tutuille potilaille.

Fyysiset tutkimukset eivät onnistu etänä, mutta esimerkiksi vaivan ja oireiden jatkoseurantaa voidaan sovitusti hoitaa puhelimitse.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn