Lasten gastroenterologi

Gastroenterologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lapsella on ongelmia kakkaamisen ja vatsan toiminnan kanssa. Lasten mahaoireiden taustalla on useimmiten hyvänlaatuinen toiminnallinen vatsavaiva.

Mikä on gastroenterologi?

Gastroenterologi on vatsaan ja suolistoon perehtynyt lääkäri. Hän hoitaa kaikkia ruoansulatuskanavan vaivoja ja sairauksia, jotka liittyvät mahalaukkuun, ohutsuoleen, paksu- ja peräsuoleen, maksaan, haimaan tai sappirakkoon.

Pikkujätissä lasten gastroenterologin vastaanotolle voi tulla kaikissa lapsen vatsaan, suolistoon ja ruoansulatukseen liittyvissä vaivoissa.

Millaisia oireita lasten gastroenterologi tutkii?

Gastroenterologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos lapsella on ongelmia kakkaamisen ja vatsan toiminnan kanssa. Oireita voivat olla esimerkiksi:

 • Lapsi ei pysty ulostamaan tai hän panttaa kakkaa
 • Lapsen kakkaaminen sattuu
 • Lapsella on pitkittynyttä ripulia, joka on kestänyt yli 2 viikkoa
 • Lapsi ei pysty pidättämään kakkaa
 • Lapsen ulosteessa on verta
 • Lapsen vatsa on kipeä tai vatsakipu pitkittyy
 • Lapsi on pahoinvoiva ja oksentelee
 • Lapsella on närästyksen oireita
 • Lapsella on nielemisvaikeutta, nielemiskipua tai ruoan juuttumista
 • Vauva pulauttelee jatkuvasti tai on mahavaivainen

Mitä suoliston sairauksia lapsella voi olla?

Lasten mahaoireiden taustalla on useimmiten hyvänlaatuinen toiminnallinen vatsavaiva, jolle ei löydy elimellistä tai rakenteellista selitystä. Kipu on todellinen ja vaikka parantavaa lääkettä ei ole, voidaan kokeilla muita kivunlievitysmenetelmiä, kuten rentoutumisharjoitteita.

Joskus kyseessä voi olla hoitoa vaativa sairaus, kuten:

 • ummetus
 • keliakia
 • närästys
 • ruokatorvitulehdus
 • tulehduksellinen suolistosairaus (IBD)

Ennen vastaanottoa

Ennen lasten gastroenterologin vastaanotolle tuloa vanhempien olisi hyvä selvittää lapsen kanssa keskustellen, millainen lapsen vatsavaiva tarkalleen on.

Onko vaiva toistuva vai satunnainen? Millaisissa tilanteissa oireet alkavat? Mihin kohtaan sattuu? Miten vatsa toimii?

Aikuisen olisi myös hyvä osata arvioida, kuinka pitkään vatsavaiva on jatkunut. Pitkittyneissä oireissa kannattaa selvittää neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta, onko vaivoilla ollut vaikutusta lapsen kasvuun.

Mitä lasten gastroenterologin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla lääkäri keskustelee ensin vanhempien ja lapsen kanssa oireista, joiden vuoksi lääkäriin on tultu.

Sitten lääkäri tekee lapselle tutkimuksen, johon kuuluu vatsan tutkiminen, sydämen ja keuhkojen kuuntelu, suun ja limakalvojen tutkiminen sekä usein myös pepun tarkastus.

Lääkäri tekee tutkimusten ja keskustelujen perusteella johtopäätöksen, onko taustalla toiminnallinen vatsavaiva vai jokin sairaus.

Vastaanoton jälkeen

Mikäli kyseessä on toiminnallinen vatsavaiva, se menee yleensä ohi ajan kanssa. Vaivoja hoidetaan esimerkiksi ruokavalion ja elintapojen avulla.

Jos oireet viittaavat sairauteen, lääkäri ohjaa lapsen jatkotutkimuksiin, kuten esimerkiksi gastroskopiaan tai laboratoriokokeisiin ja kuvantamiseen.

Etävastaanotto

Lasten gastroenterologi voi pitää tarvittaessa myös etävastaanottoa puhelimitse. Etävastaanotto soveltuu yleensä jo entuudestaan tutuille potilaille.

Fyysiset tutkimukset eivät onnistu etänä, mutta esimerkiksi vaivan ja oireiden jatkoseurantaa voidaan sovitusti hoitaa puhelimitse.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten gastroenterologin vastaanotolle nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn