Uroterapia

Uroterapeutti auttaa lasta kaikissa vessa-asioissa. Uroterapiaan tulevalla lapsella voi olla esimerkiksi päivä- tai yökastelua, toistuvia virtsatietulehduksia, tiheitä pissalla käyntejä, virtsan panttaamista sekä ummetusta tai tuhrimista.

Mitä on uroterapia?

Uroterapia on tutkittuun tietoon perustuva, lääkkeetön ja ei-kirurginen hoitotyön menetelmä auttaa rakon ja suolen toiminnallisista häiriöistä kärsiviä lapsia.

Uroterapian keskeiset sisältöalueet painottuvat rakon ja suolen toiminnan ymmärtämiseen, uusien tapojen omaksumiseen ja niiden noudattamiseen arjessa. Hoidon kulmakivet ovat säännölliset WC-rutiinit, rauhalliset hyvässä asennossa tapahtuvat WC-käynnit, riittävä juominen ja säännöllinen syöminen.

Haastavaksi hoidon tekee yleensä noloksi koettu ja lapsen itsetuntoa heikentävä aihepiiri.

Uroterapeutti eli ”pissa-kakka-täti” on yleensä peruskoulutukseltaan sairaanhoitaja tai fysioterapeutti, joka on käynyt lisäksi uroterapiakoulutuksen.

Milloin lapsi tarvitsee uroterapiaa?

Uroterapeutin vastaanotolle kannattaa hakeutua, kun lapsella on:

  • kastelua yöllä ja/tai päivällä
  • toistuvia virtsatietulehduksia ilman elimellistä syytä
  • tiheää pissalla käynnin tarvetta
  • ummetusta ja/tai tuhrimista
  • vessapelkoa
  • pidättelytaipumusta
  • vaippaan kakkaamista
  • pottaharjoittelun haasteita

Mitä uroterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Vastaanotolla kartoitetaan aluksi lapsen kokonaistilanne ja olemassa olevat vessarutiinit sekä niihin liittyvät haasteet. Pulmaa lähdetään työstämään yksinkertaisten arjen tapa-asioiden, kuten pissa- ja kakka-aikataulujen sekä juomisten ja syömisten muutoksilla. Tavoitteena on lasta kannustava ja motivoiva työote.

Uroterapeutin vastaanotolla edetään lapsen ehdoilla. Tavoitteena on aina pyrkiä keskustelemaan lapsen itsensä kanssa vanhempien toimiessa taustatukena. Ohjauksen apuna käytetään lapsen maailmaan sopivia kuvia, animaatioita, kirjoja ym. havaintomateriaaleja.

Monesti jo noloista asioista puhuminen sekä käytännön ohjeet ja kotiläksyksi annettavat harjoitukset pulmien ratkaisuksi auttavat eteenpäin. Vastaanotolla ei tehdä mitään tutkimuksia tai toimenpiteitä.

Tarvitaanko seurantaa?

Uroterapiakäyntejä tarvitaan keskimäärin 1–3, joskus enemmänkin. Ensikäynnin ja perusohjauksen jälkeen on hyvä tulla seurantakäynnille noin 2–3 kuukauden kuluttua, jos pulmat jatkuvat.

Ajanvaraus

Varaa aika uroterapeutille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla Pikkujätin neuvonta- ja ajanvarausnumeroon 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn