Ravitsemusterapeutin vastaanotto

Terveellisen ja monipuolisen ruokavalion perusta kannattaa luoda jo lapsena. Ravitsemusterapia on kokonaisvaltaista, koska hyvinvointiimme vaikuttaa syömisen lisäksi moni muukin asia. Yksilöllisessä ohjauksessa huomioidaan lapsen ja perheen huolet ja toiveet sekä lapsen yksilölliset voimavarat.

Mitä ravitsemusterapeutti tekee?

Ravitsemusterapeutti auttaa vatsan toimintaan, ruokailemiseen ja ravitsemukseen liittyvissä asioissa. Lisäksi ravitsemusterapeutti tarjoaa tukea ruokavaliomuutoksiin ja painonhallintaan.

Ravitsemusterapeutti on yliopistossa maisterin tutkinnon suorittanut Valviran laillistama terveydenhuollon ammattilainen.

Miksi lapsi voi tarvita ravitsemusterapeuttia?

Lasten yleisimmät syyt ravitsemusterapeutilla käynteihin ovat ruoka-aineallergiat, vatsakivut, vatsan turvotus, ummetus, ylipaino tai syömishäiriöt. Erityisruokavaliota noudattavat voivat myös tarvita ravitsemusterapeutin ohjeita.

Ravitsemusterapeutti auttaa lasta muun muassa seuraavissa sairauksissa:

 • keliakia
 • toiminnalliset vatsavaivat, IBS
 • syömishäiriö (BED, bulimia, anoreksia)
 • diabetes
 • tuki- ja liikuntaelinsairaudet
 • ruoka-aineallergiat

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle kannattaa tulla myös, jos:

 • lapsi kaipaa apua painonhallintaan
 • lapsi on alipainoinen tai hänen kasvunsa on viivästynyt
 • lapsi syö valikoivasti
 • lapsi tarvitsee neuvoja kasvis- ja vegaaniruokavalioon
 • lapsi noudattaa jotakin erityisruokavaliota

Milloin kannattaa hakeutua ravitsemusterapiaan?

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle kannattaa varata aika, jos lapsen ruokavalio tai suhde ruokaan mietityttää tai jos lapsi ei voi hyvin.

Vastaanotolle saa tulla kaikkien lapsen ruokailuun liittyvien kysymysten ja huolien kanssa – ei ole olemassa liian arkista pulmaa.

Ravitsemusterapian tavoitteena on ylläpitää lapsen terveellistä elämäntapaa ja jaksamista. Yhteisenä päämääränä on parantaa lapsen suhdetta ruokaan ja helpottaa sairauksien hoitotasapainoa.

Akuutit sairaanhoidolliset oireet, kuten lapsen äkillisesti alkanut voimakas vatsakipu, on syytä hoitaa päivystyksessä. Pitkittyneissä vatsavaivoissa auttaa lasten gastroenterologi.

Ravitsemusterapeutin vastaanotolle valmistautuminen

Ennen vastaanottoaikaa olisi hyvä pitää ruokapäiväkirjaa kahdelta arkipäivältä ja yhdeltä viikonlopun päivältä. Tällöin ravitsemusterapeutti saa paremman käsityksen lapsen tavanomaisesta ruokailusta.

Lisäksi vanhempi voi kirjoittaa ylös kysymyksiä, haasteita tai mielenpäällä olevia pohdintoja, joista voidaan keskustella yhdessä vastaanotolla.

Mitä ravitsemusterapeutin vastaanotolla tapahtuu?

Ravitsemusterapeutin ohjaus on kokonaisvaltaista.

Ensimmäisellä käynnillä kartoitetaan tämän hetkinen ruokavalio, tottumukset ja ravinnon laatu. Lähtötilannetta käytetään pohjana, kun mietitään mahdollisia muutoksia.

Ohjaus on aina yksilöllistä ja ohjeet rakennetaan aina lapsen omien vahvuuksien mukaan ja arjen jaksamista tukemaan.

Ravitsemusterapeutin ohjauksen perustana on aina ravitsemustiede ja tutkimustieto.

Vastaanoton päätteeksi mietitään yhdessä tavoitteet seuraaville tapaamiskerroille. Lisäksi sovitaan, miten ja millä aikavälillä tavoitteiden toteutumista seurataan.

Ravitsemusterapeutin etävastaanotto

Ravitsemusterapeutin etävastaanotolla voidaan lähtökohtaisesti hoitaa kaikkia samoja vaivoja kuin lähivastaanotollakin.

Ennen etävastaanottoa täytetyn ruokapäiväkirjan voi toimittaa ennakkoon sähköpostitse.

Ensikäynneille suositellaan lähivastaanottoa, mutta esimerkiksi etäisyyden takia nekin on mahdollista hoitaa myös etänä. Monikieliset vastaanotot, joissa tulkki on puhelimessa, voivat olla hankalia toteuttaa etänä.  

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin ravitsemusterapeutille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla numeroon 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn