Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria
Mielenterveyden haasteet ja ongelmat ovat lapsilla ja nuorilla verrattain yleisiä, ja niitä hoitavat monet eri mielenterveyden ammattilaiset. Lastenpsykiatria tai nuorisopsykiatria tarvitaan erityisesti silloin, kun ongelma tai haaste vaatii lääketieteellisen näkemyksen. Pikkujätissä toimii joukko kokeneita ja helposti lähestyttäviä lastenpsykiatreja ja nuorisopsykiatreja – tervetuloa vastaanotolle!
Milloin lastenpsykiatrin tai nuorisopsykiatrin vastaanotolle?
Lastenpsykiatrit ovat lastenpsykiatriaan ja nuorisopsykiatrit nuorisopsykiatriaan erikoistuneita erikoislääkäreitä.
Pikkujätin lastenpsykiatrin tai nuorisopsykiatrin vastaanotolle kannattaa hakeutua, mikäli sinulle herää lapsen tai nuoren psyykkisestä hyvinvoinnista huoli, eivätkä omat tai esimerkiksi koulun keinot riitä haasteen tai ongelman edessä.
Voit tulla lapsen tai nuoren kanssa psykiatrin vastaanotolle ilman lähetettä. Lastenpsykiatrille tai nuorisopsykiatrille voi ohjata myös toisen alan lääkäri tai asiantuntija, kuten psykologi.
Lasten tai nuorten psykiatrin vastaanotolle kannattaa hakeutua esimerkiksi, jos lapsi tai nuori:
- vaikuttaa ahdistuneelta (oireina esim. arkea haittaavia pelkoja ja huolestuneisuutta, fyysisiä oireita, pakko-oireita, univaikeuksia, sosiaalisten tilanteiden pelkoa)
- vaikuttaa masentuneelta (oireina esim. ärtyneisyyttä, ilottomuutta, ilmeettömyyttä, väsymystä, mielialan vaihteluita, uni- ja keskittymisvaikeuksia, ruokahaluttomuutta, harrastuksista ja sosiaalisista suhteista vetäytymistä)
- viiltelee itseään, lyö päätään seinään tai uhkaa tappaa itsensä
- on levoton ja hänen on vaikea keskittyä (voi viitata esim. ADHD:hen tai ADD:hen)
- on impulsiivinen tai väkivaltainen
- toimii pakonomaisesti, suorittaa rituaaleja tai hänen mieleensä tulee toistuvasti ahdistavia ajatuksia
- oireilee muuten käytökseltään normaalista poikkeavasti (esim. kuulee tai näkee jotain, mitä ei ole olemassa, tai uskoo uhkaan, joka ei ole todellinen)
Mitä lastenpsykiatrin tai nuorisopsykiatrin vastaanotolla tyypillisesti tapahtuu?
Ensikäynnillä lastenpsykiatri tai nuorisopsykiatri pyrkii haastatellen, keskustellen ja havainnoiden selvittämään miksi perheenne on tullut vastaanotolle. Ensikäynnin perusteella hän suosittaa teille ja/tai lapselle/nuorelle tarvittaessa lisää tutkimuskäyntejä psykiatrin ja mahdollisesti myös psykologin vastaanotolla.
Tutkimuskäyntien jälkeen lastenpsykiatri tai nuorisopsykiatri tekee diagnoosin ja tämän jälkeen yhdessä kanssanne hoitosuunnitelman. Riippuen lapsen tai nuoren tilanteesta hoitoa voidaan jatkaa joko yksityisellä ja julkisen erikoissairaanhoidon puolella.
Hoitovaihtoehtoina voivat olla muun muassa perhe- tai yksilöterapia, ja tämän rinnalla tarvittaessa lääkitys. Psykiatrit ovat ainoita mielenterveyden ammattilaisia, jotka voivat määrätä lääkkeitä. Pikkujätin lastenpsykiatrit ja nuorisopsykiatrit tekevät myös seurantakäyntejä.
Oikeanlaisella hoidolla pyrimme tukemaan lapsen tai nuoren ja koko perheenne hyvinvointia.
Lastenpsykiatri, nuorisopsykiatri, lasten psykologi, lasten psykoterapeutti – kelle varaan ajan?
Jos et ole varma kenen puoleen kääntyä ensimmäiseksi, suosittelemme soittamaan neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000. Asiakaspalvelijamme varaavat teille tilanteenne mukaan ajan oikealle asiantuntijalle.
Psykiatrin tehtävänä on toimia koko tutkimus- ja hoitokokonaisuudesta vastaavana asiantuntijana. Psykiatria tarvitaan myös aina lääkitykseen sekä erilaisiin virallisiin lausuntoihin/diagnooseihin liittyvissä asioissa.
Psykoterapeutit tarjoavat puolestaan pidempikestoista keskustelunomaista apua ja tukea. Kouluvalmiusarviot hoitaa aina psykologi. Jos et ole varma, kelle mielenterveyden ammattilaiselle sinun pitäisi varata aika, voit aina lähteä liikkeelle lasten psykologin vastaanotolta.
Ajanvaraus
Varaa aika Pikkujätin lastenpsykiatrille tai nuorisopsykiatrille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.
Ensikäynnille lastenpsykiatrin tai nuorisopsykiatrin luona on hyvä varata tunnin aika.