Psykiatria ja psykologia

Pikkujätissä toimii erityisesti lasten ja nuorten mielen kehitykseen ja psyykkisiin haasteisiin erikoistuneita lääkäreitä, psykologeja ja terapeutteja.

Heidän luokseen voi kääntyä aina, jos lapsen tai nuoren käytös tai mieliala askarruttaa tai perhe tarvitsee tukea arjessa pärjäämiseen. 

Psykiatri, psykologi vai psykoterapeutti – kenelle varaan ajan?  

Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut tutkimaan ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja -sairauksia. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, laatia Kelan vaatimat lausunnot, sekä tehdä hoitosuunnitelman esimerkiksi psykoterapian tai lääkityksen aloittamiseksi. Psykiatrian erikoislääkäri voi myös tarpeen mukaan tehdä lähetteen jatkotutkimuksiin tai muihin hoitopaikkoihin.  

Psykologi on ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittanut mielen, käyttäytymisen ja ajattelun asiantuntija, joka auttaa oireiden kartoituksessa ja hoidossa. 

Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, johon pätevöidytään pitkän työkokemuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen myötä. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esim. lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja. Psykoterapeutin toteuttama psykoterapia on hoitomuoto, johon vaaditaan psykiatrin lähete.

Psykiatrinen sairaanhoitaja auttaa lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien ja haasteiden hoitamisesta. Ratkaisuja etsitään yhdessä muun muassa vuorovaikutushaasteisiin ja mielialaongelmiin. Lisäksi tukea löytyy esimerkiksi uneen, stressiin ja syömiseen liittyvissä haasteissa.

Kouluvalmiusarvio
Lasten ja nuorten psykoterapia
Lasten psykologin vastaanotto
Lastenpsykiatria ja nuorisopsykiatria
Neuropsykologiset tutkimukset
Pariterapia
Perheterapia
Artikkelit ja tiedotteet
lapsen Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia
Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
shutterstock_1415478422 Nettikiusaaminen on aina vahingollista – Mitä tehdä, kun lasta kiusataan netissä?
Nettikiusaaminen voi olla haukkumista, uhkailua tai ulkopuolelle jättämistä. Se satuttaa ja saattaa jättää lapseen syvät jäljet. Pikkujätin psykologi Anne Lukkarila neuvoo, miten kiusattua lasta voi tukea ja mitä nettikiusaamisesta on hyvä tietää.
Lue lisää
miten_puhua_vaikeista_asioista_lapselle Miten puhua lapselle sodasta, erosta, seksistä ja muista vaikeista asioista? Psykologin 7 neuvoa
Onko sota aihe, jolta haluat suojella lastasi? Tai menetkö hämillesi, kun lapsi kysyy seksistä? Pikkujätin psykologin Leea Mattilan mukaan yleensä totuus on lapselle helpotus. Siksi lapselle kannattaa puhua rehellisesti ja lapsen huolia ja tunteita arvostaen. Näillä psykologin neuvoilla pääset alkuun vaikeilta tuntuvissa keskusteluissa.
Lue lisää