

Lasten ja nuorten mielenterveys
Mikä on normaalia teini-iän myllerrystä tai lapsen kehitykseen kuuluvaa vaihetta, joista ei kannata huolestua?
Oletko lapsi tai nuori, joka on huolestunut omasta mielenterveydestään? Tai oletko vanhempi, jota mietityttää lapsen tai nuoren jaksaminen?
Pikkujätin ammattilaisiin voit ottaa yhteyttä hyvin vähäpätöiseltäkin tuntuvissa asioissa. Annamme vastauksia mieltäsi askarruttaviin kysymyksiin, arvioimme tilanteen ja tarvittaessa sovimme yhdessä jatkoaskelista kohti selkeämpää mieltä. Meillä voit varata ajan aina tutun ammattilaisen vastaanotolle.
Mielen ensikäynti 99 € / 45 min (+ palvelu- ja kantamaksu)
Tyypillisimmät palvelumme
- psykiatrin vastaanotto
- psykologin vastaanotto
- psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotto
- nuorten lyhytterapia
- nuorten neuropsykiatrinen valmennus
- perheterapia
Milloin kannattaa hakea apua?
Tyypillisesti nuorten huolet liittyvät seuraaviin osa-alueisiin:
- mieliala ja jaksaminen
- nuoruus ja murrosiän vaiheet
- koulu- tai työelämän kuormitus, keskittymisvaikeudet
- arjen haasteet (uni, ruokailut, hygienia)
- minäkuva ja itsetunto
- seksuaaliterveys
- ihmissuhteissa ilmenevät kysymykset tai haasteet
- perheen sisäinen kulttuuri ja vuorovaikutus
Lasten tavallisimpia murheita ovat puolestaan:
- koulutehtävien vaikeus, kokeet ja kotitehtävät
- keskittymisvaikeudet tai ylivilkkaus (esim. ADHD-oireet)
- kaverisuhteet, sosiaaliset tilanteet, yksinäisyys
- kiusaaminen koulussa tai netissä
- perheasiat, vanhempien erimielisyydet tai riidat sisarusten kanssa
- harrastusten luomat paineet ja ajankäyttö
- itsetunto ja omakuva
- pelot ja turvallisuus
Mitä vaihtoehtoja on?
Pikkujätissä toimii erityisesti lasten ja nuorten psyykkiseen kehitykseen ja haasteisiin erikoistuneita lääkäreitä, psykologeja, psykoterapeutteja ja sairaanhoitajia.
Heidän luokseen voi kääntyä aina, jos lapsen tai nuoren käytös askarruttaa tai perhe tarvitsee tukea arjessa pärjäämiseen.
Psykiatrinen sairaanhoitaja auttaa lasten ja nuorten psyykkisten ongelmien ja haasteiden arvioinnissa ja hoitamisessa. Ratkaisuja etsitään yhdessä muun muassa vuorovaikutushaasteisiin ja mielialaongelmiin. Lisäksi tukea löytyy esimerkiksi uneen, stressiin ja syömiseen liittyvissä haasteissa. Psykiatrinen sairaanhoitaja voi toteuttaa myös lyhytterapioita.
Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, johon pätevöidytään pitkän työkokemuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen myötä. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esimerkiksi lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja. Psykoterapeutin toteuttama psykoterapia on hoitomuoto, johon vaaditaan psykiatrin lähete.
Psykologi auttaa oireiden kartoituksessa ja hoidossa sekä tekee psykologisia testejä ja tutkimuksia. Psykologi on ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittanut mielen, käyttäytymisen ja ajattelun asiantuntija, jolla on tietämystä ja taitoa tunnistaa, joka voi auttaa tunnistamaan, millaiset asiat lapsen tai nuoren elämässä voivat johtaa tietynlaiseen käytökseen.
Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut tutkimaan ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja -sairauksia. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, laatia Kelan vaatimat lausunnot sekä tehdä hoitosuunnitelman esimerkiksi psykoterapian tai lääkityksen aloittamiseksi. Psykiatrian erikoislääkäri voi myös tarpeen mukaan tehdä lähetteen jatkotutkimuksiin tai muihin hoitopaikkoihin.
Usein kysyttyjä kysymyksiä lasten ja nuorten mielenterveydestä
Tarvittaessa Suomesta löytyy myös muita auttavia käsiä lasten ja nuorten mielenterveyshaasteisiin.


