Psykiatria ja psykologia

Pikkujätissä toimii erityisesti lasten ja nuorten mielen kehitykseen ja psyykkisiin haasteisiin erikoistuneita lääkäreitä, psykologeja ja terapeutteja.

Heidän luokseen voi kääntyä aina, jos lapsen tai nuoren käytös tai mieliala askarruttaa tai perhe tarvitsee tukea arjessa pärjäämiseen. 

Psykiatri, psykologi vai psykoterapeutti – kenelle varaan ajan?  

Psykiatri on psykiatrian erikoislääkäri, joka on erikoistunut tutkimaan ja hoitamaan mielenterveyden häiriöitä ja -sairauksia. Psykiatri voi tehdä diagnoosin, laatia Kelan vaatimat lausunnot, sekä tehdä hoitosuunnitelman esimerkiksi psykoterapian tai lääkityksen aloittamiseksi. Psykiatrian erikoislääkäri voi myös tarpeen mukaan tehdä lähetteen jatkotutkimuksiin tai muihin hoitopaikkoihin.  

Psykologi on ylemmän korkeakoulun tutkinnon suorittanut mielen, käyttäytymisen ja ajattelun asiantuntija, joka auttaa oireiden kartoituksessa ja hoidossa. 

Psykoterapeutti on nimikesuojattu ammattinimike, johon pätevöidytään pitkän työkokemuksen ja ammatillisen lisäkoulutuksen myötä. Psykoterapeuttien peruskoulutus voi olla esim. lääkäri, psykologi tai sairaanhoitaja. Psykoterapeutin toteuttama psykoterapia on hoitomuoto, johon vaaditaan psykiatrin lähete.  

Kouluvalmiusarvio
Lasten ja nuorten psykiatria
Lasten ja nuorten psykoterapia
Lasten psykologin vastaanotto
Pariterapia
Perheterapia
Artikkelit ja tiedotteet
masentunut_lapsi

Masentunut lapsi kaipaa lohduttavaa aikuista

Lapsi voi masentua siinä missä aikuinenkin. Aina lapsen masennusta ei ole kuitenkaan helppo tunnistaa. Pikkujätin nuorisopsykiatrian erikoislääkäri Maarit Vesterinen kertoo, miten lapsen masennus voi oireilla ja millainen aikuisen tuki auttaa lasta.
Lue lisää
apua_vanhemmuuteen

Apua vanhemmuuteen – Helpottavat vastaukset tuoreiden vanhempien huoliin

Kun perheeseen syntyy vauva, elämä mullistuu monin tavoin. Äitiyden ja isyyden mukana tulevat usein myös huoli, syyllisyys, epävarmuus ja uupumus. Pikkujätin perhepsykoterapeutti Anne Lukkarila kertoo, miten pärjätä suorituspaineiden alla ja milloin vanhemmuuteen kannattaa hakea tukea. ”Lapsi ei tarvitse täydellisiä vanhempia, vaan inhimilliset vanhemmat”, Lukkarila sanoo.
Lue lisää
ADHD

ADHD-lapsi kaipaa kehuja ja myönteistä palautetta – 8 usein kysyttyä kysymystä lapsen ADHD:stä

Lapsi ei malta pysyä aloillaan, tunteet kuohuvat ja koulunkäynti takkuaa – olisikohan kyseessä ADHD? Pikkujätin lastenpsykiatrian erikoislääkäri Marie Korhonen kertoo, miten ADHD lapsilla saattaa vaikuttaa elämään – ja muistuttaa, että ADHD:ssä voi olla myös paljon hyvää.
Lue lisää