Psykiatrinen sairaanhoitaja
Psykiatrinen sairaanhoitaja voi auttaa lasta tai nuorta erilaisissa mielenterveysongelmissa minäkuvaan ja itsetuntoon liittyvistä haasteista ahdistuneisuuteen ja masennukseen. Apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä, jottei tilanne pitkity ja hankaloidu. Pikkujätin psykiatrisilla sairaanhoitajilla on lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöistä pitkä kokemus.
- Mikä on psykiatrinen sairaanhoitaja?
- Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöt
- Mitä psykiatrinen sairaanhoitaja tekee?
- Alkuarviojakso
- Tukikäynnit
- Milloin psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle?
- Ajanvaraus Pikkujättiin
Mikä on psykiatrinen sairaanhoitaja?
Psykiatrinen sairaanhoitaja on mielenterveystyöhön erikoistunut ammattilainen, joka tarjoaa tukea, hoitoa ja neuvontaa mielenterveysongelmista niin aikuisille kuin lapsille, nuorille ja heidän perheilleen. Psykiatriset sairaanhoitajat ovat Valviran laillistamia terveydenhuollon ammattihenkilöitä.
Lasten ja nuorten mielenterveyshäiriöt
Tutkimusten mukaan noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä. Ne ovat koululaisten ja nuorten tavallisimpia terveysongelmia.
Nuoren mielenterveysongelmat liittyvät usein sen hetkiseen elämäntilanteeseen, kuormitukseen tai kriisiin. Ne vaikuttavat herkästi nuoren toimintakykyyn, kaveri- ja läheissuhteisiin, harrastuksiin ja koulunkäyntiin. Tästä syystä on tärkeää saada apua ja tukea varhaisessa vaiheessa, jotta tilanne ei pitkity ja hankaloidu.
Tavallisimpia lasten mielenterveyshäiriöitä ovat:
- Ahdistuneisuushäiriöt. Ilmenevät usein liiallisena pelkona tai huolena, joka ei ole suhteessa todellisiin uhkiin. Nuori voi olla hermostunut, vältellä tilanteita ja asioita tai kokea fyysisiä oireita, kuten pahaa oloa, vatsakipua tai päänsärkyä.
- Masennus. Lapsen ja nuoren masennus voi ilmetä alakuloisuutena, vetäytymisenä, ärtyneisyytenä, unihäiriöinä, ruokahalun muutoksina tai itsetuhoisina ajatuksina tai tekoina. Masentunut nuori saattaa menettää kiinnostuksensa aiemmin mieluisiin asioihin ja kokea itsensä arvottomaksi.
- ADHD. ADHD:lle eli aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriölle tyypillisiä oireita ovat keskittymisvaikeudet, ylivilkkaus ja impulsiivisuus. Lapsi voi olla levoton, unohtaa asioita helposti ja toimia impulsiivisesti ilman harkintaa.
- Käytöshäiriöt. Ilmenevät usein toistuvana aggressiivisena, uhmakkaana tai häiritsevänä käytöksenä. Käytöshäiriöistä kärsivä lapsi saattaa rikkoa sääntöjä, valehdella tai varastaa.
- Autismikirjon häiriöt. Häiriöihin liittyy usein sosiaalisen vuorovaikutuksen ja kommunikaation vaikeuksia. Lapsella tai nuorella voi olla kapea-alaisia kiinnostuksen kohteita sekä toistuvaa toimintaa eli rituaaleja. Hän voi olla herkkä aistiärsykkeille ja kokea arjessa tapahtuvat muutokset stressaavina.
Mitä psykiatrinen sairaanhoitaja tekee?
Pikkujätissä psykiatriset sairaanhoitajat toteuttavat alkuarviojaksoja, tukikäyntejä nuorelle ja vanhemmille, oirekohtaisia interventioita ja lyhytterapiaa. Oirekohtaisella interventiolla tarkoitetaan hoitotapaamisia, joilla pyritään vaikuttamaan esimerkiksi ahdistus-, paniikki- ja masennusoireisiin sekä keskittymishäiriöihin ja unettomuuteen.
Lyhytterapia puolestaan tarjoaa tukea ja keskusteluapua erilaisiin haasteisiin, kuten uupumukseen, ihmissuhdeongelmiin, ahdistuneisuuteen, itsetunto-ongelmiin sekä työhön ja opiskeluun liittyviin paineisiin. Se sopii etenkin mielialaoireiluun, joka ei ole pahoin kriisiytynyt tai kestänyt pitkään. Pikkujätissä lyhytterapiaa tarjoavat psykiatriset sairaanhoitajat, joilla on lyhytterapian tutkinto edustamastaan terapiasuuntauksesta.
Alkuarviojakso
Alkuarviojakso (1-5 kertaa) rakennetaan nuoren tarpeen ja oirekuvan mukaisesti. Ensimmäisellä tapaamisella vanhemman on hyvä olla ainakin osan aikaa mukana kertomassa esitietoja. Täysi-ikäinen voi tulla tapaamiselle ilman vanhempaa.
Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolla jutellaan nuoren ja vanhempien huolenaiheista sekä kartoitetaan senhetkistä tilannetta ja toiveita avun ja tuen suhteen. Mahdollisesti heti ensimmäisellä käynnillä voidaan keskustella nuoren kehityksestä ja oireilusta, koulunkäynnin tai opiskelun tilanteesta sekä myös aikaisemmista tutkimuksista ja hoidosta.
Alkuarviojaksoon sisältyy:
- Psyykkisen oirekuvan kartoitus käyttäen erilaisia arviointi- ja haastattelulomakkeita (mm. masennus– ja ahdistusoirekartoitus, aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden kartoitus)
- Psykoeduukatio (antaa välineitä ja tietoa mielenterveyshaasteiden ymmärtämiseen)
- Nuoren kehitysvaiheiden kartoitus
- Nuoren oma kokemus ja toive muutoksesta
- Tarkempi vanhempien haastattelutapaaminen (tarvittaessa)
- Nepsy- eli neuropsykiatristen oireiden kartoitus lääkärin määräyksen mukaisesti
Tukikäynnit
Nuorelle ja perheelle voidaan sopia myös psykiatrisen sairaanhoitajan tukikäyntejä tarpeen mukaisesti.
Nuoren omilla tukikäynneillä keskitytään hänen elämäntilanteeseensa, toimintakyvyn vahvistamiseen sekä voinnin helpottamiseen. Tavoitteena on rauhoittaa oireilua, vakauttaa vointia ja lisätä arjen hallintaa. Nuoren on tärkeä ymmärtää oireidensa syitä, niiden vaikutusta hänen vointiinsa ja arkeensa sekä oppia keinoja ja taitoja, joilla hän voi säädellä tunteitaan ja käyttäytymistään. Tukikäyntimäärä arvioidaan yksilöllisesti, usein 3-10 kertaa riittää.
Perheen ja vanhempien tukikäynnit rakennetaan sen hetkisen tarpeen mukaisesti perheen voimavarat ja vahvuudet huomioiden. Tapaamiset voivat olla koko perheelle, vanhemmille tai sisaruksille.
Milloin psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle?
Psykiatrisen sairaanhoitajan vastaanotolle voi varata ajan suoraan, jos nuorella tai vanhemmalla on huolia tai kysymyksiä liittyen
- mielialaan ja jaksamiseen
- nuoruuteen ja murrosiän vaiheisiin
- koulu- tai työelämän kuormitukseen ja vaikeuksiin
- arjen haasteisiin (uni, ruokailut, hygienia)
- minäkuvaan ja itsetuntoon
- seksuaaliterveyteen
- ihmissuhteissa ilmeneviin kysymyksiin tai haasteisiin
- vanhemmuuteen
Psykiatrinen sairaanhoitaja voi tarvittaessa ohjata nuoren ja perheen nuorisopsykiatrin vastaanotolle. Nuorisopsykiatri puolestaan saattaa ohjata nuoren psykologille esimerkiksi oppimisvaikeuksiin liittyviin tutkimuksiin tai neuropsykiatristen oireiden diagnostiikkaa varten.
Jos pähkäilet, onko psykiatrinen sairaanhoitaja vai psykologi ongelmassasi parempi asiantuntija, aloita ensin mainitusta. Saat huolesi purettua ja psykiatrinen sairaanhoitaja neuvoo, miten asiassasi kannattaa edetä.
Ajanvaraus Pikkujättiin
Varaa aika psykiatriselle sairaanhoitajalle internetajanvarauksemme kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000.
Joskus ajan voi saada jo samalle päivälle. Kiireellisissä tapauksissa voitte kääntyä oman kunnan ympärivuorokautisesta yhteispäivystyksessä päivystävän psykiatrisen sairaanhoitajan puoleen.
Pikkujätissä lasta ja nuorta voivat auttaa mielenterveysongelmissa myös nuorisopsykiatriaan erikoistuneet erikoislääkärit (nuorisopsykiatrit), psykologit, psykoterapeutit, lyhytterapeutit sekä toiminta- ja fysioterapeutit.
Asiantuntijana Pikkujätin psykiatrinen sairaanhoitaja Pirita Glumerus. Tekstin tuottamisessa on käytetty apuna tekoälyä.