Luomen poisto lapselta

Lasten poikkeavat tai häiritsevät luomet sekä patit ja muut epäselvät ihomuutokset ovat yleensä aina hyvänlaatuisia. Useimmiten ne kuitenkin poistetaan. Lapsen ihomuutos kannattaa arvioiduttaa lääkärin vastaanotolla kohtuullisessa ajassa. Patin tai luomen poisto lapselta tehdään Pikkujätissä kokeneiden ammattilaisten toimesta lapsi keskiössä.

Milloin luomi tai patti vaatii lääkärissä käynnin? 

Luomen poisto lapselta on yleensä tarpeen, jos vanha luomi alkaa kasvaa tai se muuttuu. Lisäksi jos lapselle ilmaantuu uusi patti tai kyhmy, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle. Myös isot, synnynnäiset luomet on aina hyvä tutkituttaa.  

Useimmiten lasten ihomuutokset ovat hyvälaatuisia. Yleensä ne kuitenkin poistetaan, sillä pahanlaatuisuutta ei voida varmuudella poissulkea ennen kuin luomi tai patti on poistettu ja tutkittu patologin toimesta. 

Uusissa ihomuutoksissa lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua kohtuullisessa ajassa. Pikkujätissä luomen tai patin poisto voidaan tehdä yli kolmen kuukauden ikäiselle, perusterveelle lapselle. 

Miten luomien ja pattien poisto tapahtuu? 

Luomen poisto lapselta tapahtuu yleensä paikallispuudutuksessa, kun luomi on pieni. Myös pienten, pinnallisten pattien kanssa menetellään samoin.

Paikallispuudutuksessa tehtävissä poistoissa ihotautilääkäri tai lastenkirurgi puhdistaa ja puuduttaa leikkauskohdan, ja poistaa luomen tai patin veitsellä. Tämän jälkeen lääkäri ompelee haavan kiinni, ja lapsi pääsee kotiutumaan. Itse toimenpide kestää valmisteluineen noin puoli tuntia. Ompelet ovat tavallisesti itsestään sulavia.

Lääkäri kertoo lapselle toimenpiteestä mahdollisimman rehellisesti etukäteen, jotta lapsi tietää mitä on luvassa. Lapsen on esimerkiksi hyvä varautua siihen, ettei paikallispuudutteen laitto ole täysin kivutonta. 

Isommat luomet tai patit poistetaan puolestaan nukutuksessa Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala. Nukutusta voidaan tarvita myös, jos lapsi on pieni tai pelkää.

Nukutuksessa tehtävissä toimenpiteessä mukana on aina lasten nukutuksiin erikoistunut lääkäri eli lastenanestesiologi. Huoltajat saavat leikkausta varten tarkat valmistautumisohjeet etukäteen.  

Lapsen herättyä nukutuksesta toimenpiteen jälkeen huoltajat/saattaja saavat olla lapsen kanssa heräämötiloissa siihen saakka, kunnes lapsi voidaan turvallisesti kotiuttaa. 

Luomen tai patin poiston jälkeen 

Huoltaja saa patin tai luomen poiston jälkeen mukaansa kirjalliset haavanhoito-ohjeet sekä puhelinnumeron, johon soittaa, jos ongelmia ilmenee. Huoltajat saavat myös tiedon poistetun luomen/patin laadusta patologin tutkittua näytteen. 

Ajanvaraus 

Varaa aika ihotautilääkärin tai lastenkirurgin vastaanotolle tai etävastaanotolle internetajanvarauksestamme tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000. Asiantuntija tekee alustavien tutkimusten perusteella arvion luomen tai patin poistosta. Toimenpidettä varten varataan oma aika.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn