Luomen poisto lapselta

Lasten poikkeavat tai häiritsevät luomet sekä patit ja muut epäselvät ihomuutokset ovat yleensä aina hyvänlaatuisia. Useimmiten ne kuitenkin poistetaan. Lapsen ihomuutos kannattaa arvioiduttaa lääkärin vastaanotolla kohtuullisessa ajassa. Patin tai luomen poisto lapselta tehdään Pikkujätissä kokeneiden ammattilaisten toimesta lapsi keskiössä.

Milloin luomi tai patti vaatii lääkärissä käynnin? 

Luomen poisto lapselta on yleensä tarpeen, jos vanha luomi alkaa kasvaa tai se muuttuu. Lisäksi jos lapselle ilmaantuu uusi patti tai kyhmy, kannattaa varata aika lääkärin vastaanotolle. Myös isot, synnynnäiset luomet on aina hyvä tutkituttaa.  

Useimmiten lasten ihomuutokset ovat hyvälaatuisia. Yleensä ne kuitenkin poistetaan, sillä pahanlaatuisuutta ei voida varmuudella poissulkea ennen kuin luomi tai patti on poistettu ja tutkittu patologin toimesta. 

Uusissa ihomuutoksissa lääkärin vastaanotolle kannattaa hakeutua kohtuullisessa ajassa. Pikkujätissä luomen tai patin poisto voidaan tehdä yli kolmen kuukauden ikäiselle, perusterveelle lapselle. 

Miten luomien ja pattien poisto tapahtuu? 

Luomen poisto lapselta tapahtuu yleensä paikallispuudutuksessa, kun luomi on pieni. Myös pienten, pinnallisten pattien kanssa menetellään samoin.

Paikallispuudutuksessa tehtävissä poistoissa lastenkirurgi puhdistaa ja puuduttaa leikkauskohdan, ja poistaa luomen tai patin veitsellä. Tämän jälkeen kirurgi ompelee haavan kiinni, ja lapsi pääsee kotiutumaan. Itse toimenpide kestää valmisteluineen noin puoli tuntia. Ompelet ovat tavallisesti itsestään sulavia.

Lääkäri kertoo lapselle toimenpiteestä mahdollisimman rehellisesti etukäteen, jotta lapsi tietää mitä on luvassa. Lapsen on esimerkiksi hyvä varautua siihen, ettei paikallispuudutteen laitto ole täysin kivutonta. 

Isommat luomet tai patit poistetaan puolestaan nukutuksessa Pikkujätti Espoo Tapiolassa ja Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala. Nukutusta voidaan tarvita myös, jos lapsi on pieni tai pelkää.

Nukutuksessa tehtävissä toimenpiteessä mukana on aina lasten nukutuksiin erikoistunut lääkäri eli lastenanestesiologi. Huoltajat saavat leikkausta varten tarkat valmistautumisohjeet etukäteen.  

Lapsen herättyä nukutuksesta toimenpiteen jälkeen huoltajat/saattaja saavat olla lapsen kanssa heräämötiloissa siihen saakka, kunnes lapsi voidaan turvallisesti kotiuttaa. 

Luomen tai patin poiston jälkeen 

Huoltaja saa patin tai luomen poiston jälkeen mukaansa kirjalliset haavanhoito-ohjeet sekä puhelinnumeron, johon soittaa, jos ongelmia ilmenee. Huoltajat saavat myös tiedon poistetun luomen/patin laadusta patologin tutkittua näytteen. 

Ajanvaraus 

Varaa aika lastenkirurgin vastaanotolle tai etävastaanotolle internetajanvaruksestamme tai soittamalla puhelinpalveluumme numeroon 010 380 8000. Kirurgi tekee alustavien tutkimusten perusteella arvion luomen tai patin poistosta. Toimenpidettä varten varataan oma aika.

Artikkelit ja tiedotteet
aivotärähdys

Onko aivotärähdys vaarallinen? 8 kysymystä lääkärille

Aivotärähdys on kansankielinen sana, joka tarkoittaa erittäin lievää ja samalla yleisintä aivovammaa. Suurimmassa riskissä ovat pienet lapset sekä rajuja kontaktilajeja harrastavat nuoret. Lastenneurologian erikoislääkäri Anne Sarajuuri vastaa aivotärähdykseen liittyviin kysymyksiin, jotka usein huolettavat vanhempia.
Lue lisää
aivokalvon

Aivokalvontulehdus on lapsella vakava sairaus

Aivokalvontulehdus eli meningiitti on yksi pelätyimmistä lasten infektioista. Onneksi tauti on nykyään rokotusten ansiosta harvinainen, mutta se voi edelleen edetä vakavaksi infektioksi hyvin nopeasti. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Katri Backman kertoo sairauden oireista ja hoidosta.
Lue lisää
pikkujatti-aarresaari

Miten tärkeää on liiketoiminnan eettisyys tai asiakkaan kohtelu? – Vastaa Pikkujätin vastuullisuuden olennaisuusanalyysiin

Pikkujätissä on aloitettu vastuullisuuden kehitysohjelma. Sen ensimmäisenä vaiheena on olennaisuusanalyysi, jolla selvitämme, mitkä vastuullisuuden osa-alueet ovat toiminnassamme kaikkein tärkeimpiä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn