Ihotautilääkärin vastaanotto

Pikkujätin ihotautilääkärit ovat asiantuntijoita kaikissa lasten ja nuorten iho-ongelmissa, erityisesti vaikeissa atooppisissa ihottumissa, infektioihin liittyvissä ihottumissa sekä aknen hoidossa. Ihotautilääkärimme tekevät myös jäädytys- eli kryohoitoa syyliin ja muihin ihomuutoksiin.

Milloin ihotautilääkärille?

Lasten ja nuorten yleisiä ihovaivoja ovat muun muassa atooppinen ihottuma, syylät, molluskat eli ontelosyylät, akne, kynsisieni sekä ihon kutina. Voit hakeutua lapsesi kanssa ihotautilääkärin vastaanotolle myös seuraavien oireiden vuoksi:

  • epäselvät ihomuutokset, esimerkiksi luomien tarkistus tai muuttunut luomi
  • ihon kuivuus
  • epäily jostain ihosairaudesta
  • hiuspohjan läiskikäs ihottuma, kutina tai punoittelu
  • märkärupi ja ihorakkulat
  • iho-infektiot
  • pigmenttimuutokset

Mistä lasten iho-ongelmat johtuvat?

Lasten iho-ongelmien taustalla on monia erilaisia syitä. Esimerkiksi taipumus atooppiseen ihottumaan on osin perinnöllinen. Atooppinen ihottuma ilmaantuu tavallisesti jo pikkulapsena, mutta rauhoittuu usein lapsen kasvaessa. Myös akneen on perinnöllinen taipumus.

Syylät ja molluskat ovat viruksen aiheuttamia ihomuutoksia, jotka ovat lapsilla hyvin tavallisia. Molluskat tarttuvat herkästi lasten leikkiessä toistensa kanssa esimerkiksi päiväkodeissa ja liikuntatiloissa.

Aina lapsen iho-ongelman syytä ei saada selville. Silti ihotautilääkäri voi todennäköisesti auttaa ja vaiva hoitaa.

Miten tärkeää on hakeutua hoitoon heti?

Lasten iho-ongelmiin kannattaa reagoida välittömästi, jos ne eivät lievity kotikonsteilla. Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito ihotautilääkärin vastaanotolla päästää aloittamaan, sitä paremmin vaivat paranevat. Esimerkiksi vaikea akne jättää hoitamattomana ihoon arpia. Jos hoito saadaan varhaisvaiheessa käyntiin, arpia ei ehdi muodostua.

Atooppisen ihottuman aiheuttama kutina puolestaan on kurjaa. Se häiritsee lapsesi unta, minkä vuoksi häntä väsyttää päivällä. Talvella ihottuma yleensä pahenee, mikä huonontaa elämänlaatua entisestään. Pelkästään näistä syistä on tärkeää hakea apua.

Mitä ihotautilääkärin vastaanotolla tapahtuu?

Ihan ensimmäiseksi ihotautilääkäri haastattelee sinua lapsesi oireista. Toki jos kyseessä on vanhempi lapsi, hän osaa kertoa niistä itsekin. Lääkäri haluaa muun muassa tietää, milloin oireet alkoivat, mikä niitä mahdollisesti pahentaa ja onko niitä yritetty lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla voiteilla tai lääkkeillä.

Ihotautilääkäri myös tutkii lapsen ihon tunnustelemalla. Tarvittaessa käytetään dermatoskooppia, jolla nähdään tarkemmin ihon pintarakenteita. Lisäksi voidaan tarvita verinäytteitä (esim. infektion toteamiseksi) tai ottaa iholta tai rakkulasta virus- tai bakteerinäyte. Joskus diagnoosi saattaa vaatia myös ihosta otettavia koepaloja.

Tyypillisimmissä lasten ja nuorten iho-ongelmissa eli aknessa, syylissä, molluskoissa ja atooppisessa ihottumassa, diagnoosi perustuu pelkästään ihotautilääkärin näköhavaintoihin.

Miten lasten iho-ongelmia voidaan hoitaa?

Hoito määräytyy vaivan mukaan. Esimerkiksi atooppista ihottumaa hoidetaan usein erilaisilla voiteilla. Vähän vanhemmilla lapsilla myös valohoidot ja suun kautta otettavat lääkkeet voivat tulla kyseeseen, mikäli atooppinen ihottuma on vaikea. Iho- ja kynsisieni-infektioissa käytetään paikallishoitoa tai suun kautta otettavia lääkkeitä.

Myös akneen on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Lääkehoito vaatii säännöllistä seurantaa, johon kuuluvat verikokeet. Aknearpia ihotautilääkäri voi hoitaa mikroneulausterapialla (Dermapen® tekniikka).

Syylät ja molluskat paranevat usein ajan kanssa itsestään. Tarvittaessa paranemista voidaan edesauttaa jäädytyshoidolla.

Ajanvaraus

Varaa aika ihotautilääkärin vastaanotolle nettiajanvarauksen kautta tai soittamalla Pikkujätin ajanvaraus- ja neuvontapuhelimeen 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn