Osteopatia

Osteopatia on vanhin länsimainen manuaaliterapiamuoto, joka soveltuu hyvin lasten ja vauvojen erilaisten vaivojen hoitamiseen. Lempeä, mutta tehokas hoito toteutetaan eri ikäisille eri lailla. Vauva voi istua hoidon aikana sylissäsi ja taaperoa voidaan hoitaa hänen leikkiessään. Isompi lapsi voi halutessaan tulla vastaanotolle yksinkin.

Mitä on osteopatia?

Osteopatian kehitti Andrew Taylor Still vuonna 1874. Hoitomuoto on levinnyt maailmanlaajuisesti ja muovautunut ajan saatossa niihin moniin lähestymismalleihin, joita osteopatiassa nykyään käytetään. Lasten osteopatia on näistä yksi.

Osteopatia pohjautuu vahvaan anatomian ja fysiologian osaamiseen, joka auttaa tunnistamaan epänormaalin fysiologisen toiminnon kehossa. Hoidon tavoitteena on palauttaa keho tasapainotilaan.

Hoitomenetelminä käytetään pehmeitä ja lempeitä otteita sekä lähestymistapoja. Hoito räätälöidään aina yksilöllisesti lapsesi tilanteen ja tarpeiden mukaan, tarvittaessa yhteistyössä muiden terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.

Milloin osteopatiaan vauvan kanssa?

Osteopatiasta saattaa olla apua, jos vauvallasi on pitkään kestäneen synnytyksen jälkeen seuraavia oireita:

 • Itkuisuutta
 • Koliikkia
 • Vatsavaivoja, kuten ummetusta, vatsakipua tai närästystä
 • Pulauttelua
 • Kehon toispuolisuutta, kaareutumista ja kiristymistä
 • Syntymän jälkeisiä kireyksiä

Nämä ovat tyypillisimpiä merkkejä syntymän aikaansaamasta kuormituksesta, jossa vauvan kallon alueelle tai muualle kehoon on kohdistunut pitkäaikaista painetta.

Osteopatia voi myös toimia osana ennenaikaisesta synnytyksestä johtuvien ongelmien tai imetysongelmien hoitoa. Lisäksi hoitoon voi hakeutua lääkärin lähetteellä vauvan kireän kielijänteen, korkeankitalaen, leuan alueen, kasvojen ja poskien kireyksien vuoksi. Nämä vaivat usein liittyvät vauvan imemisongelmiin.

Osteopatiaa voidaan käyttää niin ikään tukihoitona pienokaisesi korvatulehduskierteissä tai muissa toistuvissa tulehdustiloissa.

Milloin osteopatiaan lapsen kanssa?

Osteopatiasta on todettu olevan hyötyä monien lasten tuki- ja liikuntaelinvaivojen hoidossa, kuten selkäkivussa, skolioosissa, käsien ja jalkojen kivuissa sekä päänsäryssä. Siitä voi olla apua myös tapaturmien, urheilu- sekä rasitusvammojen ja leikkausten jälkeisessä kuntoutuksessa.

Osteopatiaa kannattaa harkita osaksi hoitoa myös

 • ADHD:ssa, uniongelmissa ja oppimisvaikeuksissa sekä lasten käyttäytymishäiriöissä
 • Vatsavaivoissa, migreenissä ja jäsenten puutumisissa
 • Yökastelussa
 • Purenta- ja leukanivel- sekä äänentuoton ja puheen ongelmissa
 • Hengitysteiden häiriöissä, kuten astmassa

Mitä osteopaatin vastaanotolla tapahtuu?

Aluksi osteopaatti haastattelee sinua sekä lastasi, mikäli hän on riittävän vanha kertomaan itse vaivastaan. Haastattelun avulla pyritään luomaan kokonaiskäsitys niistä tekijöistä, jotka vaikuttavat lapsesi oireisiin. Sitten osteopaatti tutkii lapsen kehon käsin tunnustelemalla. Usein tutkimus voidaan tehdä vaatteiden läpi, mutta joskus lapsen on riisuuduttava alusvaatteisilleen.

Haastattelun ja tutkimuksen  jälkeen tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Hoito toteutetaan eri ikäisille eri lailla. Vauva voi olla hoidon aikana sylissäsi ja voit vaikka syöttää häntä samanaikaisesti. Taaperon hoidon aikana voit leikkiä hänen kanssaan tai lukea hänelle kirjaa. Isompi lapsi voi istua, seistä tai maata tutkimuspöydällä, hoidettavasta vaivasta, hoitotekniikasta ja tilanteesta riippuen.

Usein hoitotilanne jännittää lasta, mutta osteopaatti tekee kaikkensa, jotta hoitohetki olisi lapsellesi miellyttävä ja kiireetön. Sinulta ei odoteta aktiivista roolia. Isomman lapsen kanssa vanhemman läsnäolo ei edes ole välttämätöntä. Jos osteopaatti pitää kotona tehtäviä harjoitteita tarpeellisina parhaan hoitotuloksen saamiseksi, hän toimittaa kotihoito-ohjeet myös sinulle, vaikket olisi mukana vastaanotolla.

Kauanko hoito kestää?

Osteopatian kesto riippuu lapsen iästä. Ensikäynti on usein pitempi eli noin 30-45 minuuttia, jatkokäynneillä riittää yleensä noin 30 minuuttia.

Käyntien määrä riippuu monista tekijöistä. Keskimäärin hoitokäyntejä tulee noin 3-5, joskus riittää 1-2 käyntiäkin. Toisinaan myös pidempi hoitojakso voi olla tarpeen. Hoitoväli vaihtelee vaivan ja hoitovasteen mukaan muutamista päivistä viikkoihin.

Mitä tulee huomioida hoidon jälkeen?

Lapset reagoivat osteopatiaan yksilöllisesti. Toiset voivat olla väsyneitä, toiset aktiivisempia ja energisempiä kuin yleensä. Varauduthan myös siihen, että hoidon jälkeen voi näkyä niin sanottuja hoitoreaktioita. Vauvoilla se voi tarkoittaa hetkellistä itkuisuutta tai kiukkuisuutta. Kiputilojen hoidossa oire voi myös hetkellisesti pahentua.

Miten nopeasti voi odottaa tuloksia?

Joskus tuloksia syntyy jo noin 2-3 vrk päästä hoidosta. Toisinaan tulokset näkyvät hiljalleen vasta lapsen kasvaessa.

Ihan aina tulosta ei synny. Silloin kyse on todennäköisesti siitä, että oireiden taustalla on jokin sellainen sairaus tai rakenteellinen poikkeavuus, joka ei ole osteopatialla hoidettavissa. Tarvittaessa osteopaatti ohjaa lapsesi lääkäriin.

Esteitä lasten osteopatialle ovat muun muassa

 • Epäily ruuansulatuskanavan tai verisuonen epämuodostumasta
 • Epäily umpilisäketulehduksesta tai muusta sisäelinperäisestä sairaudesta
 • Huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes
 • Akuutti aivotärähdys, luunmurtuma tai avohaava

Tarkista hoidon sopivuus aina osteopaatilta tai lastasi hoitavalta lääkäriltä. Huomioithan, ettei osteopatia kuulu Kela-korvattavuuden piiriin.

Ajanvaraus

Varaa aika osteopatiaan internetajanvarauksemme kautta tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelimeemme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
Aava:

Kuopion Pikkujätti muuttaa uusiin toimitiloihin Kuopion satamaan

Kuopion Pikkujätti palvelee uusissa toimitiloissa 9.1.2023 alkaen. Uusi lastenlääkäriasema sijaitsee keskeisellä paikalla Kuopion Sataman Lääkäritalossa osoitteessa Koljonniemenkatu 2 (4. kerros).
Lue lisää
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn