Vauvan koliikki

Vauva on itkuinen ilman selkeää syytä – mikä neuvoksi? Koliikkivauvan hoidossa on tärkeää keskittyä vanhempien jaksamiseen. Jos vauvan kasvu ja kehitys huolettavat, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen. Koliikki loppuu itsestään vauvan kasvaessa.

Mikä on koliikki?

Koliikki tarkoittaa vauvan runsasta itkuisuutta, jolle ei löydy selkeää syytä. Koliikkia esiintyy noin joka kymmenellä vauvalla.

Koliikin virallinen määritelmä on, että imeväinen lapsi itkee vähintään kolme tuntia päivässä, vähintään kolmena päivänä viikossa, vähintään kolmen viikon ajan.

Tyypillisesti koliikki alkaa muutaman viikon iässä ja loppuu viimeistään 3-4 kuukauden ikäisenä.

Mistä koliikki johtuu?

Koliikin varsinaista syytä ei tiedetä, mutta sen taustalla on todennäköisesti useita syitä. Yhtenä syynä ajatellaan olevan vauvan suoliston ja hermoston toiminnan ja yhteistyön kehittymättömyys (GUT-Brain axis).

Alle 5 prosentilla koliikkivauvoista vaivan taustalla todetaan sairaus.

Koliikin oireet

Koliikki ilmenee voimakkaana itkuna erityisesti ilta-aikaan, mutta itkun ajankohta voi vaihdella. Koliikista kärsivä vauva itkee toistuvasti ja yhtäjaksoisesti, eikä vauvaa saada rauhoittumaan.

Itkulle ei tunnu löytyvän selitystä ja siksi syöttäminen tai vaipanvaihto eivät saa vauvan itkua rauhoittumaan.

Koliikin hoito

Koliikkiin ei ole varsinaisia hoitokeinoja. Vauvan rauhoittelu on tärkeää, vaikka lapsi jatkaisi itkua hoivaamisesta huolimatta.

Vauvalle voi kokeilla antaa maitohappobakteereja, mutta niiden tarjoamasta avusta on vain vähäistä tieteellistä näyttöä. Joskus myös osteopatia ja hieronta voivat helpottaa vauvan oloa.

Koliikki loppuu ajan kanssa ja itkuisuus vähenee iän myötä vauvan kasvaessa ja kehittyessä.

Siihen asti on tärkeää ohjata, informoida ja tukea perhettä sekä huolehtia vanhempien jaksamisesta ja tukiverkoista, jotta perhe pääsee vaikeimman ajan yli.

Milloin lääkäriin koliikin vuoksi?

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua, jos vanhemmat epäilevät koliikin oireiden taustalla sairautta, lapsen kasvu ei etene suotuisasti tai lapsi ei kehity ikätasoisesti.

Jos lapsi kasvaa ja kehittyy hyvin, voi koliikkivauvaa hoitaa kotona ja yrittää keksiä omalle vauvalle sopivia rauhoittelukeinoja. Vauvan rauhoitteluun kannattaa ottaa isovanhemmat, kummit ja muut tukiverkot avuksi, mikäli se on mahdollista.

Ajanvaraus

Varaa aika lastenlääkärille tai lasten gastroenterologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn