Neonatologin vastaanotto

Neonatologi on lastenlääkäri, joka on erikoistunut vauvojen, vastasyntyneiden ja ennenaikaisesti syntyneiden lasten sairauksiin ja ongelmiin.

Mitä neonatologi tekee?

Neonatologian erikoislääkäri on vauvoihin ja vastasyntyneisiin erikoistunut lääkäri.

Hän on tottunut hoitamaan aivan vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä keskosia, mutta myös kaikkia imeväisikäisiä ja heidän ongelmiaan.

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan pienetkin oireet ja vaivat voivat ahdistaa vanhempia, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi. Tällöin neonatologista voi olla perheelle apua.

Milloin neonatologin vastaanotolle kannattaa tulla?

Neonatologin vastaanotolle voi tulla mistä tahansa vauvaan liittyvästä syystä, joka huolestuttaa vanhempia.

Yleisiä huolia, joiden vuoksi kysytään vastasyntyneisiin erikoistuneen lääkärin neuvoa:

  • Lapsen syöminen ei suju kuten perhe toivoisi. Jos vauvan paino ei nouse neuvolan käyrien mukaisesti, voidaan arvioida maidon riittävyys ja mahdollisesti tehdä suunnitelma lisämaidoista ja tarjota imetysneuvontaa.
  • Vauvan itkuisuus ja pulauttelut aiheuttavat huolta. Jos vauvan paino nousee huimasti, vauva oireilee vatsastaan ja pulauttelee paljon, voidaan keskustella syöttökertojen mahdollisesta vähentämisestä. Vastasyntynyt ei tarvitse jokaiseen itkuunsa aina ruokaa. Joskus selittämättömän itkuisuuden taustalla voi olla vauvan koliikki.
  • Vauva nukkuu huonosti, jolloin perheen pelkona on, ettei vauva kehity riittävästi. Pelko on yleensä aiheeton, sillä tutkimusten mukaan itkeminen ja lyhyet unet eivät vaikuta vauvan kehitykseen. Joskus apuun voi tulla uniohjaus.
  • Tutin käytössä on pulmia. Tutti on joskus hyvä apu saada vauva rauhoittumaan. Aivan vastasyntyneelle tuttia ei monestikaan suositella.
  • Vauvalla on refluksioireita. Refluksista puhutaan paljon, mutta varsinaista kasvuun ja kehitykseen liittyvää refluksisairautta on normaaleissa vastasyntyneissä erittäin harvoin. Entiset keskoset saattavat refluksista kärsiä.

Mitä neonatologin vastaanotolla tapahtuu?

Neonatologi tutkii vauvan huolellisesti, arvioi vauvan voinnin ja kuuntelee vanhempien huolenaiheita.

Vastasyntyneellä on onneksi harvoin lääketieteellisiä ongelmia. Joskus vauvat sairastuvat flunssatauteihin, varsinkin jos perheessä on sisarus päivähoidossa.

Vastaanottokäynti auttaa usein lievittämään vanhempien huolta, sillä yleensä vauvan tutkimuksissa tehdyt löydökset ovat täysin normaaleja.

Tarpeen vaatiessa vauva voi jäädä seurantaan ja vanhemmille voidaan antaa mahdollisuus ottaa yhteyttä, kun siltä tuntuu.

Mitä neonatologilla käynti maksaa?

Palvelu maksaa hinnaston mukaisen vastaanottokäynnin verran. Jos kyseessä on tupla-aika, on hinta yleensä vähemmän kuin kahden vastaanottokäynnin hinta. Jos mielen päällä on paljon asioita, kannattaa varata kaksi peräkkäistä vastaanottoaikaa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin neonatologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
vauvan

Vauvan kehitys vuoden ikään asti

Vauvan kehitys etenee ensimmäisen vuoden aikana jättimäisin askelin. Yksilölliset erot ovat suuria, mutta tietyt taidot tulee oppia, jotta pienokainen voi oppia jatkossa muita taitoja. Lastentautien erikoislääkäri, neonatologi Tiina Teivaanmäki kertoo, miten vauvan sosiaalinen ja motorinen kehitys näkyy viikko viikolta.
Lue lisää
parvorokko

Parvorokko lapsella vaatii harvoin lääkärinhoitoa

Parvorokko on lapsille vaaraton, mutta raskaana oleville se voi aiheuttaa keskenmenon. Lisäksi se voi aiheuttaa sikiölle vaikean taudin. Lasten infektiotautien erikoislääkäri Pentti Ukkonen vastaa parvorokkoa koskeviin kysymyksiin.
Lue lisää
Ove

Ove Uljas on Aavan ja Pikkujätin uusi toimitusjohtaja – ”Suomen ihmisvastuullisimman terveydenhuoltoyrityksen rakentaminen houkuttaa”

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin nykyinen toimitusjohtaja Raija Tapio ilmoitti kesällä jättävänsä tehtävänsä. Nyt yrityksille on valittu uusi toimitusjohtaja, Ove Uljas, joka aloittaa työssään tilikauden vaihtuessa 1.4.2024.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn