Neonatologin vastaanotto

Neonatologi on lastenlääkäri, joka on erikoistunut vauvojen, vastasyntyneiden ja ennenaikaisesti syntyneiden lasten sairauksiin ja ongelmiin.

Mitä neonatologi tekee?

Neonatologian erikoislääkäri on vauvoihin ja vastasyntyneisiin erikoistunut lääkäri.

Hän on tottunut hoitamaan aivan vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä keskosia, mutta myös kaikkia imeväisikäisiä ja heidän ongelmiaan.

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan pienetkin oireet ja vaivat voivat ahdistaa vanhempia, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi. Tällöin neonatologista voi olla perheelle apua.

Milloin neonatologin vastaanotolle kannattaa tulla?

Neonatologin vastaanotolle voi tulla mistä tahansa vauvaan liittyvästä syystä, joka huolestuttaa vanhempia.

Yleisiä huolia, joiden vuoksi kysytään vastasyntyneisiin erikoistuneen lääkärin neuvoa:

  • Lapsen syöminen ei suju kuten perhe toivoisi. Jos vauvan paino ei nouse neuvolan käyrien mukaisesti, voidaan arvioida maidon riittävyys ja mahdollisesti tehdä suunnitelma lisämaidoista ja tarjota imetysneuvontaa.
  • Vauvan itkuisuus ja pulauttelut aiheuttavat huolta. Jos vauvan paino nousee huimasti, vauva oireilee vatsastaan ja pulauttelee paljon, voidaan keskustella syöttökertojen mahdollisesta vähentämisestä. Vastasyntynyt ei tarvitse jokaiseen itkuunsa aina ruokaa. Joskus selittämättömän itkuisuuden taustalla voi olla vauvan koliikki.
  • Vauva nukkuu huonosti, jolloin perheen pelkona on, ettei vauva kehity riittävästi. Pelko on yleensä aiheeton, sillä tutkimusten mukaan itkeminen ja lyhyet unet eivät vaikuta vauvan kehitykseen. Joskus apuun voi tulla uniohjaus.
  • Tutin käytössä on pulmia. Tutti on joskus hyvä apu saada vauva rauhoittumaan. Aivan vastasyntyneelle tuttia ei monestikaan suositella.
  • Vauvalla on refluksioireita. Refluksista puhutaan paljon, mutta varsinaista kasvuun ja kehitykseen liittyvää refluksisairautta on normaaleissa vastasyntyneissä erittäin harvoin. Entiset keskoset saattavat refluksista kärsiä.

Mitä neonatologin vastaanotolla tapahtuu?

Neonatologi tutkii vauvan huolellisesti, arvioi vauvan voinnin ja kuuntelee vanhempien huolenaiheita.

Vastasyntyneellä on onneksi harvoin lääketieteellisiä ongelmia. Joskus vauvat sairastuvat flunssatauteihin, varsinkin jos perheessä on sisarus päivähoidossa.

Vastaanottokäynti auttaa usein lievittämään vanhempien huolta, sillä yleensä vauvan tutkimuksissa tehdyt löydökset ovat täysin normaaleja.

Tarpeen vaatiessa vauva voi jäädä seurantaan ja vanhemmille voidaan antaa mahdollisuus ottaa yhteyttä, kun siltä tuntuu.

Mitä neonatologilla käynti maksaa?

Palvelu maksaa hinnaston mukaisen vastaanottokäynnin verran. Jos kyseessä on tupla-aika, on hinta yleensä vähemmän kuin kahden vastaanottokäynnin hinta. Jos mielen päällä on paljon asioita, kannattaa varata kaksi peräkkäistä vastaanottoaikaa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin neonatologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn