Neonatologin vastaanotto

Neonatologi on lastenlääkäri, joka on erikoistunut vauvojen, vastasyntyneiden ja ennenaikaisesti syntyneiden lasten sairauksiin ja ongelmiin.

Mitä neonatologi tekee?

Neonatologian erikoislääkäri on vauvoihin ja vastasyntyneisiin erikoistunut lääkäri.

Hän on tottunut hoitamaan aivan vastasyntyneitä ja ennenaikaisesti syntyneitä keskosia, mutta myös kaikkia imeväisikäisiä ja heidän ongelmiaan.

Muutaman kuukauden ikäisen vauvan pienetkin oireet ja vaivat voivat ahdistaa vanhempia, etenkin jos kyseessä on ensimmäinen lapsi. Tällöin neonatologista voi olla perheelle apua.

Milloin neonatologin vastaanotolle kannattaa tulla?

Neonatologin vastaanotolle voi tulla mistä tahansa vauvaan liittyvästä syystä, joka huolestuttaa vanhempia.

Yleisiä huolia, joiden vuoksi kysytään vastasyntyneisiin erikoistuneen lääkärin neuvoa:

  • Lapsen syöminen ei suju kuten perhe toivoisi. Jos vauvan paino ei nouse neuvolan käyrien mukaisesti, voidaan arvioida maidon riittävyys ja mahdollisesti tehdä suunnitelma lisämaidoista ja tarjota imetysneuvontaa.
  • Vauvan itkuisuus ja pulauttelut aiheuttavat huolta. Jos vauvan paino nousee huimasti, vauva oireilee vatsastaan ja pulauttelee paljon, voidaan keskustella syöttökertojen mahdollisesta vähentämisestä. Vastasyntynyt ei tarvitse jokaiseen itkuunsa aina ruokaa. Joskus selittämättömän itkuisuuden taustalla voi olla vauvan koliikki.
  • Vauva nukkuu huonosti, jolloin perheen pelkona on, ettei vauva kehity riittävästi. Pelko on yleensä aiheeton, sillä tutkimusten mukaan itkeminen ja lyhyet unet eivät vaikuta vauvan kehitykseen. Joskus apuun voi tulla uniohjaus.
  • Tutin käytössä on pulmia. Tutti on joskus hyvä apu saada vauva rauhoittumaan. Aivan vastasyntyneelle tuttia ei monestikaan suositella.
  • Vauvalla on refluksioireita. Refluksista puhutaan paljon, mutta varsinaista kasvuun ja kehitykseen liittyvää refluksisairautta on normaaleissa vastasyntyneissä erittäin harvoin. Entiset keskoset saattavat refluksista kärsiä.

Mitä neonatologin vastaanotolla tapahtuu?

Neonatologi tutkii vauvan huolellisesti, arvioi vauvan voinnin ja kuuntelee vanhempien huolenaiheita.

Vastasyntyneellä on onneksi harvoin lääketieteellisiä ongelmia. Joskus vauvat sairastuvat flunssatauteihin, varsinkin jos perheessä on sisarus päivähoidossa.

Vastaanottokäynti auttaa usein lievittämään vanhempien huolta, sillä yleensä vauvan tutkimuksissa tehdyt löydökset ovat täysin normaaleja.

Tarpeen vaatiessa vauva voi jäädä seurantaan ja vanhemmille voidaan antaa mahdollisuus ottaa yhteyttä, kun siltä tuntuu.

Mitä neonatologilla käynti maksaa?

Palvelu maksaa hinnaston mukaisen vastaanottokäynnin verran. Jos kyseessä on tupla-aika, on hinta yleensä vähemmän kuin kahden vastaanottokäynnin hinta. Jos mielen päällä on paljon asioita, kannattaa varata kaksi peräkkäistä vastaanottoaikaa.

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin neonatologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluumme 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
nuori-ja-vanhempi-keskustelee

Huoltajien asiointi helpottuu, kun he voivat jatkossa nähdä alle 18-vuotiaan lapsensa tiedot Pikkujätissä – nuorella on myös oikeus salata tietonsa

Pikkujätissä ja Aavassa otetaan 1.12.2022 alkaen käyttöön alaikäisen päätöskyvyn arviointi. Sen myötä alle 18-vuotiaat, päätöskykyisiksi arvioidut asiakkaat voivat itse päättää tietojensa luovuttamisesta huoltajille.
Lue lisää
shutterstock_1421926835

Saiko lapsesi syyhytartunnan? 6 vinkkiä syyhyn hoitoon

Syyhy on viheliäinen vaiva, josta eroon pääseminen vaatii koko perheeltä viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä. Itsekseen se ei parane, vaan kutina muuttuu koko ajan tuskallisemmaksi. Ihotautien erikoislääkäri Sonja Hahtola neuvoo, miten syyhypunkki selätetään.
Lue lisää
shutterstock_1967009614

Kuumetta ja kurkkukipua – onko lapsella angiina?

Angiina on tavallinen sairaus lapsiperheissä. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Johan Hedström kertoo, mitkä ovat angiinan oireet, tarttuuko tauti ja millä konsteilla se taltutetaan. Angiinan hyvä hoito on tärkeää, koska siihen liittyy ikäviä jälkitauteja.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn