Plastiikkakirurgin vastaanotto

Plastiikkakirurgia tarvitaan yleensä silloin, kun poistettavat tai hoidettavat ihomuutokset sijaitsevat esteettisesti tai toiminnallisesti hankalalla alueella. Pikkujätissä pienempiä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä tekee plastiikkakirurgi ja lastenkirurgi Päivi Vaara. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin lapsen kanssa plastiikkakirurgin vastaanotolle?

Pikkujätissä on mahdollista tehdä pieniä plastiikkakirurgisia toimenpiteitä.

Plastiikkakirurgiaa voidaan tarvita silloin, kun esimerkiksi poistettava/hoidettava ihomuutos, kuten:

  • pigmenttiluomi
  • verisuonianomalia
  • ihonalainen patti/muutos (mm. dermoidikysta, talirauhaspatti, rasvapatti) tai
  • arpimuutos
  • haava

sijaitsee esteettisesti tai toiminnallisesti hankalalla alueella kehossa, kuten kasvoissa, pään ja hiuspohjan alueella, raajojen taipeissa tai jalkaterien tai käsien alueella. Osa ihomuutoksista voi olla synnynnäisiä ja osa myöhemmin elämän aikana ilmaantuneita.

Plastiikkakirurgia voidaan tarvita myös kasvojen, raajojen tai vartalon alueella olevien laaja-alaisempien ihomuutosten poistossa silloin, kun tarvitaan useampia niin sanottuja sarjapoistoja tai yhtäaikaista korjaavaa kirurgiaa.

Mitä plastiikkakirurgin vastaanotolla ja toimenpiteessä tapahtuu?

Plastiikkakirurgin vastaanotolle tullaan tyypillisesti toisen lääkärin lähettämänä. Vastaanotolle voi varata ajan myös suoraan.

Plastiikkakirurgi arvioi muutoksen ja mahdollisen poisto- tai korjaustoimenpiteen tarpeen sekä toimenpiteen laajuuden ja suoritustavan. Ihomuutoksia plastiikkakirurgi arvioi pääasiallisesti silmämääräisesti ja tunnustellen.

Jos muutoksen luonne, tyyppi tai sijainti vaatii, määrää plastiikkakirurgi tarvittaessa lisätutkimuksia, kuten ultraäänitutkimuksen tai röntgenkuvauksen. Joskus myös esimerkiksi ihotautilääkäri tai lastenlääkäri on suositellut jo aiemmin arvioimansa ihomuutoksen plastiikkakirurgista poistoa.

Alle 12-15-vuotiaiden kasvojen ja pään alueen sekä muiden herkkien alueiden plastiikkakirurgiset poistot/toimenpiteet tehdään yleensä nukutuksessa, jolloin toimenpidettä varten varataan oma aika.

Tätä vanhemmille lapsille/nuorille toimenpiteet voidaan pääsääntöisesti tehdä paikallispuudutuksessa. Osa toimenpiteistä on mahdollista tehdä suoraan plastiikkakirurgin vastaanoton yhteydessä.

Plastiikkakirurgi kertoo lapselle toimenpiteestä mahdollisimman rehellisesti etukäteen, jotta lapsi tietää mitä on luvassa. Lapsen on esimerkiksi hyvä varautua siihen, ettei paikallispuudutteen laitto ole täysin kivutonta.

Puudutuksen kivuliaisuutta voidaan helpottaa ennen toimenpidettä ihoalueelle levitettävällä puudutevoiteella. Toimenpiteeseen kannattaa tällöin tulla hyvissä ajoin, noin 15-30 min ennen sovittua toimenpideaikaa. 

Lapsi/nuori voi yhdessä huoltajien ja plastiikkakirurgin kanssa keskustella onko puudutus vai nukutus parempi vaihtoehto lapselle/nuorelle silloin, kun toimenpidettä ei ole pakko tehdä nukutuksessa. Nukutuksessa tehtävät toimenpiteet tehdään Pikkujätti Espoo Tapiolassa tai Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa, joissa toimii Pikkujätin sairaala.

Nukutuksessa tehtävissä toimenpiteessä mukana on aina lasten nukutuksiin erikoistunut lääkäri eli lastenanestesiologi. Huoltajat saavat leikkausta varten tarkat valmistautumisohjeet etukäteen.

Lapsen herättyä nukutuksesta toimenpiteen jälkeen huoltajat/saattaja saavat olla lapsen kanssa heräämötiloissa siihen saakka, kunnes lapsi voidaan turvallisesti kotiuttaa.

Toimenpiteen jälkeen

Huoltaja saa toimenpiteen jälkeen mukaan kirjalliset haavanhoito-ohjeet sekä puhelinnumero, johon soittaa, jos ongelmia ilmenee.

Poistetut ihomuutokset lähetetään pääsääntöisesti patologille mikroskooppista tutkimusta varten, ja huoltaja saa tiedon ihomuutoksen laadusta patologin tutkittua näytteen.

Ajanvaraus

Varaa aika plastiikkakirurgin vastaanotolle internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauksen puhelinnumeroomme 010 380 8000.  Jos varaat ajan suoraan toimenpiteeseen, muista varata vähintään kaksi aikaa. Jollet ole varma tarvittavan ajanvarauksen pituudesta, voit varmistaa asian soittamalla Pikkujätin ajanvaraukseen.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen-siitepölyallergia

Onko lapsellasi siitepölyallergia? Näin lievität oireita tehokkaasti

Siitepölyallergia saa lapsen nenän vuotamaan ja silmät kutiamaan. Oireiden hyvä hoito on tärkeää, koska allerginen nuha altistaa astmalle. Oireilu voi heikentää myös elämänlaatua ja vaikuttaa jopa koulumenestykseen. Lasten allergologian erikoislääkäri Kati Holm neuvoo, miten siitepölyoireet selätetään.
Lue lisää
Täitä

Täit ovat ikäviä vihulaisia – 5 vinkkiä niiden häätöön

Täit eivät ole merkki huonosta hygieniasta, vaan niitä voi tulla kenelle hyvänsä. Varmin oire on kutiseva ja ärtynyt hiuspohja, jota lapsi raapii usein. Lastentautien erikoislääkäri Tea Nieminen kertoo, millä konsteilla täiden häätö onnistuu.
Lue lisää
vaipan-vaihto-vaippaihottuma

Vaivaako lastasi vaippaihottuma? Näin hoidat ja ehkäiset

Vaippaihottuma on alle vuoden ikäisillä lapsilla tavallista, mutta onneksi se paranee yleensä nopeasti. Lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen neuvoo, miten vaippaihottumaa hoidetaan ja ehkäistään sekä milloin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn