Ruoka-aine altistukset

Ruoka-aine altistukset

Ruoka-aineallergiaa epäiltäessä diagnostiikan perusta on ruoka-aineella tehtävä valvottu välttämis-altistuskoe. Ruoka-ainealtistuksia tehdään epäiltäessä allergiaa lapsen keskeiseen ruokavalioon kuuluvaa ruoka ainetta vastaan.

Allergisten oireiden pitäisi vähentyä kun epäilty ruoka-aine poistetaan määräajaksi ruokavaliosta. Tämän jälkeen lapsi altistetaan uudelleen kyseiselle ruoka-aineelle.

Tutkimus tapahtuu koulutetun allergiahoitajan toimesta lääkärin valvonnassa. Lapselle annetaan vakioidun kaavan mukaan epäiltyä ruoka-ainetta nousevin annoksin ja mahdolliset oireet kirjataan tarkasti.

Parhaana menetelmänä pidetään kaksoissokkoaltistusta. Tämä tarkoittaa että altistettava tai altistuksen tekijä, eivät kumpikaan tiedä mitä ruoka-ainetta toistetussa testissä kulloinkin annetaan. Tämä menetelmä lisää diagnostiikan varmuutta ja suositellaan käytettäväksi erityisesti silloin, kun tutkitaan viivästyneitä tai vaikeasti tulkittavia reaktioita.

Tutkimukset tehdään Pikkujätissä hoitavan lääkärin lähetteellä.

Neuvontapalvelu ja ajanvaraus Pikkujätti puh. 010 380 8000.

Takaisin Palvelut-sivulle.

Palvelu saatavilla: Uusimaa, Turku.