Lasten endokrinologia

Lasten endokrinologi auttaa lasta hormoneja tuottavien elinten vaivoissa, kuten kasvun poikkeavuuksissa, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen ongelmissa, murrosiän hormonaalisissa poikkeavuuksissa sekä diabetekseen ja liikapainoon liittyvissä asioissa.

Lasten endokrinologi on lasten ja nuorten hormonaalisiin sairauksiin erikoistunut lastenlääkäri, jolla on lasten endokrinologian erityispätevyys.

Lasten endokrinologi osaa huomioida lasten kasvun ja murrosikäkehityksen erityispiirteet eri ikävaiheissa. Se on diagnoosia ja hoitoa ajatellen olennaisen tärkeää, koska lasten hormonaaliset sairaudet voivat olla eri tavalla hoidettavia kuin aikuisten hormonaaliset ongelmat. 

Milloin lasten endokrinologille? 

Lasten endokrinologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos

  • Lapsen pituuskasvu taittaa alas- tai ylöspäin poikkeavasti neuvolan tai kouluterveydenhuollon seurannoissa tai lapsi on poikkeavan lyhyt- tai pitkäkasvuinen
  • Lapsella todetaan poikkeava painonnousu
  • Lapsella on diabetekseen sopivia oireita kuten poikkeava janotus, laihtuminen, lisääntynyt pissaaminen (päivystysarvio)
  • Lapsella on diabeteksen seurantaan ja ohjaukseen liittyviä asioita, joista halutaan keskustella
  • Murrosikä käynnistyy liian aikaisin tai ei käynnisty normaaliaikataulun mukaisesti
  • Lapsella on epäilyä luuston heikkoudesta esimerkiksi poikkeavan monen murtumatapahtuman vuoksi
  • Lapsella epäillään kilpirauhasen toiminnan poikkeavuutta.

Mitä lasten endokrinologin vastaanotolla tapahtuu? 

Lasten endokrinologin vastaanotolla lapsen oireet, niiden ilmaantuminen sekä vanhempien kasvuaikataulu käydään lävitse huolella. Lisäksi lapsi tutkitaan perusteellisesti.

Vastaanotolla analysoidaan lapsen kasvukäyrä, minkä vuoksi on ehdottoman tärkeää tuoda lapsen kasvutiedot mukana käynnille. Ne saa pyydettäessä neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Laboratoriotutkimuksia tai röntgenkuvaus tehdään tarvittaessa. Tutkimustulokset voidaan käydä läpi etänä tai vastaanotolla, tilanteesta riippuen. 

Miten lasten hormonaalisia sairauksia hoidetaan? 

Hoito määräytyy vaivan mukaan. Joissakin tapauksissa riittää pelkkä seurantakäynti.

Toisinaan tarvitaan hormonihoitoa, joka suunnitellaan yhdessä perheen ja lapsen kanssa.

Ylipainoa voidaan hoitaa joko elämäntapaohjauksella tai tietyin ehdoin myös lääkkeellisesti. Jatkoseuranta suunnitellaan yksilöllisesti.

Mitä hyötyä lasten endokrinologin käynnistä on?

Lasten endokrinologin vastaanotolla saat asiantuntijalta vastauksen nopeasti mieltä askarruttaneeseen hormonaaliseen ongelmaan, jotka eivät välttämättä yleislastenlääkärille tai perusterveydenhuollon lääkärille ole tuttuja.

Tällöin myös turhia tutkimuksia, kuten esimerkiksi liiallisia verikokeita voidaan monesti välttää.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten endokrinologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
lapsen

Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?

Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti

Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin

Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
lapsen

Lapsen syömishäiriöt – tunnista anoreksia ja bulimia

Lasten syömishäiriöt koskettavat koko perhettä. Ne voivat uhata vakavasti lapsen terveyttä ja jopa henkeä. Lastentautien erikoislääkäri Nina Kaseva kertoo, mitkä ovat lapsen syömishäiriön oireet ja miten niitä voidaan hoitaa. Hyvä uutinen on, että syömishäiriöstä voi toipua täysin. Vanhemmat voivat olla siinä suurena apuna.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn