Lasten endokrinologia

Lasten endokrinologi auttaa lasta hormoneja tuottavien elinten vaivoissa, kuten kasvun poikkeavuuksissa, kilpirauhasen ja lisäkilpirauhasen ongelmissa, murrosiän hormonaalisissa poikkeavuuksissa sekä diabetekseen ja liikapainoon liittyvissä asioissa.

Lasten endokrinologi on lasten ja nuorten hormonaalisiin sairauksiin erikoistunut lastenlääkäri, jolla on lasten endokrinologian erityispätevyys.

Lasten endokrinologi osaa huomioida lasten kasvun ja murrosikäkehityksen erityispiirteet eri ikävaiheissa. Se on diagnoosia ja hoitoa ajatellen olennaisen tärkeää, koska lasten hormonaaliset sairaudet voivat olla eri tavalla hoidettavia kuin aikuisten hormonaaliset ongelmat. 

Milloin lasten endokrinologille? 

Lasten endokrinologin vastaanotolle kannattaa hakeutua, jos

  • Lapsen pituuskasvu taittaa alas- tai ylöspäin poikkeavasti neuvolan tai kouluterveydenhuollon seurannoissa tai lapsi on poikkeavan lyhyt- tai pitkäkasvuinen
  • Lapsella todetaan poikkeava painonnousu
  • Lapsella on diabetekseen sopivia oireita kuten poikkeava janotus, laihtuminen, lisääntynyt pissaaminen (päivystysarvio)
  • Lapsella on diabeteksen seurantaan ja ohjaukseen liittyviä asioita, joista halutaan keskustella
  • Murrosikä käynnistyy liian aikaisin tai ei käynnisty normaaliaikataulun mukaisesti
  • Lapsella on epäilyä luuston heikkoudesta esimerkiksi poikkeavan monen murtumatapahtuman vuoksi
  • Lapsella epäillään kilpirauhasen toiminnan poikkeavuutta.

Mitä lasten endokrinologin vastaanotolla tapahtuu? 

Lasten endokrinologin vastaanotolla lapsen oireet, niiden ilmaantuminen sekä vanhempien kasvuaikataulu käydään lävitse huolella. Lisäksi lapsi tutkitaan perusteellisesti.

Vastaanotolla analysoidaan lapsen kasvukäyrä, minkä vuoksi on ehdottoman tärkeää tuoda lapsen kasvutiedot mukana käynnille. Ne saa pyydettäessä neuvolasta tai kouluterveydenhuollosta.

Laboratoriotutkimuksia tai röntgenkuvaus tehdään tarvittaessa. Tutkimustulokset voidaan käydä läpi etänä tai vastaanotolla, tilanteesta riippuen. 

Miten lasten hormonaalisia sairauksia hoidetaan? 

Hoito määräytyy vaivan mukaan. Joissakin tapauksissa riittää pelkkä seurantakäynti.

Toisinaan tarvitaan hormonihoitoa, joka suunnitellaan yhdessä perheen ja lapsen kanssa.

Ylipainoa voidaan hoitaa joko elämäntapaohjauksella tai tietyin ehdoin myös lääkkeellisesti. Jatkoseuranta suunnitellaan yksilöllisesti.

Mitä hyötyä lasten endokrinologin käynnistä on?

Lasten endokrinologin vastaanotolla saat asiantuntijalta vastauksen nopeasti mieltä askarruttaneeseen hormonaaliseen ongelmaan, jotka eivät välttämättä yleislastenlääkärille tai perusterveydenhuollon lääkärille ole tuttuja.

Tällöin myös turhia tutkimuksia, kuten esimerkiksi liiallisia verikokeita voidaan monesti välttää.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten endokrinologille nettiajanvarauksestamme tai soittamalla asiakaspalveluun 010 380 8000.

Artikkelit ja tiedotteet
pikkujatti-aava Aava ja Pikkujätti takoivat yhdessä ennätysluvut
Lääkärikeskus Aava ja Pikkujätti ovat hyvässä kasvuvauhdissa. Historiallisen korkean liikevaihdon lisäksi lääkärikäyntien määrä kasvoi päättyneellä tilikaudella ja vastaanottoaikojen tarjontaa onnistuttiin kasvattamaan merkittävästi.
Lue lisää
Aava Pikkujätin palvelut pian myös Keravalla – uudet tilat sisaryhtiö Aavan kanssa
Keväälle 2025 ajoittuva muutto mahdollistaa kaikkien Aavan palveluiden, mutta myös Pikkujätin löytyvän taas saman katon alta Keravan keskustasta.
Lue lisää
Kuva: Pikkujätti on kirkkaasti luotetuin ja hyvämaineisin yksityinen lääkäriasema
Pikkujätti oli Luottamus&Maine-vertailussa mukana ensimmäistä kertaa ja nousi vahvalla brändillään ja hyvällä maineellaan heti listan kärkeen sijalle 2. Sisaryhtiö Lääkärikeskus Aavan maine ylsi hyvälle tasolle, mutta on hivenen laskenut sote-alan maineen mukana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn