Kouristukset, epilepsia, päänsärky ja migreeni ovat erityisesti lastenneurologin erityisalaa, kun taas neuropsykologi tutkii lapsen havaitsemiseen, ajatteluun ja muistamiseen liittyviä pulmia.
Tukena motorisessa ja kognitiivisessa kehityksessä
Lastenneurologit ovat asiantuntijoita erityisesti lapsen kehitykseen liittyvissä asioissa, jotka koskevat esimerkiksi vauvan motorista kehitystä.
Vastaanottokäynnillä selvitetään lapsen oiretta ja pyritään vähentämään sitä. Tavoitteena on myös lievittää oireen aiheuttamaa huolta perheessä.
Neuropsykologisia tutkimuksia voidaan tarvita esimerkiksi ADHD:n tai autismikirjon epäilyissä, erilaisten oppimisvaikeuksien syiden selvittelyssä sekä aistivammaisen lapsen kehityksen arvioinnissa.
Epilepsia lapsella – tunnista oireet ja toimi oikein
Epilepsia lapsella kuulostaa pelottavalta, mutta yli puolella leikki- ja kouluikäisistä potilaista taipumus saada epileptisiä kohtauksia loppuu ennen aikuisuutta. Lastenneurologian erikoislääkäri Anne Sarajuuri kertoo, mitä epilepsian oireet ovat ja miten niiden ilmaantuessa toimitaan.
Onko aivotärähdys vaarallinen? 8 kysymystä lääkärille
Aivotärähdys on kansankielinen sana, joka tarkoittaa erittäin lievää ja samalla yleisintä aivovammaa. Suurimmassa riskissä ovat pienet lapset sekä rajuja kontaktilajeja harrastavat nuoret. Lastenneurologian erikoislääkäri Anne Sarajuuri vastaa aivotärähdykseen liittyviin kysymyksiin, jotka usein huolettavat vanhempia.
ADHD-lapsi kaipaa kehuja ja myönteistä palautetta – 8 usein kysyttyä kysymystä lapsen ADHD:stä
Lapsi ei malta pysyä aloillaan, tunteet kuohuvat ja koulunkäynti takkuaa – olisikohan kyseessä ADHD? Pikkujätin lastenpsykiatrian erikoislääkäri Marie Korhonen kertoo, miten ADHD lapsilla saattaa vaikuttaa elämään – ja muistuttaa, että ADHD:ssä voi olla myös paljon hyvää.