Sydämen ultraäänitutkimus

Sydämen ultraäänitutkimus on kivuton toimenpide, jonka lasten kardiologi tekee tyypillisesti silloin, jos lapsen sydämessä on kuultu sivuääniä. Sydämen ultraäänitutkimus paljastaa luotettavasti onko sydän terve. Päätöksen tutkimuksen tarpeellisuudesta tekee aina lasten kardiologi. Tervetuloa vastaanotolle!

Milloin lapselle tyypillisesti tehdään sydämen ultraäänitutkimus?

Erilaisissa sydänoireissa ensimmäisiä tutkimuksia, joita lasten kardiologi lapselle tekee, ovat sydämen kuuntelu stetoskoopilla, verenpaineen mittaus sekä EKG-tutkimus.

Mikäli näiden tutkimusten perusteella lasten kardiologi ei pääse selvyyteen sydänoireiden syystä, tehdään lapselle sydämen ultraäänitutkimus.

Yleisin syy sydämen ultraäänitutkimukselle on sydämessä havaitun sivuäänen lisäselvittely. Suurin osa lasten sydämen sivuäänistä on harmittomia, ja ultraäänitutkimuksen avulla vakavammat syyt voidaan poissulkea.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksella selviää?

Lasten kardiologi näkee ultraäänen avulla sydämen rakenteen ja koon sekä sen, miten sydän toimii. Ultraäänitutkimus näyttää siis luotettavasti, onko sydän terve vai onko esimerkiksi sydänlihaksessa toimintavikaa tai sydämessä reikiä tai läppävikoja.

Mitä sydämen ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu?

Mikäli lasten kardiologi toteaa, että lapselle on tarpeellista tehdä sydämen ultraäänitutkimus, voidaan tutkimus yleensä tehdä suoraan lasten kardiologin vastaanoton yhteydessä.

Mikäli lapsi on itkuinen ja pelokas tai jännittynyt, voi olla hyvä antaa lapselle aikaa valmistautua ja varata tutkimusaika myöhempään ajankohtaan.

Ultraäänitutkimuksessa lapsi lepää tutkimuspöydällä hämärretyssä tutkimushuoneessa. Lasten kardiologi levittää lapsen rintakehälle lämmitettyä geeliä ja liikuttelee ultraäänianturia kuvan muodostamiseksi.

Tutkimus on lapselle kivuton, eikä siinä muodostu säteilyä. Tutkimuksen kesto on noin 15-45 minuuttia lapsesta ja löydöksistä riippuen.

Huoltaja voi olla lapsen vieressä koko tutkimuksen ajan. Mikäli lasta jännittää tai pelottaa, vanhempi voi näyttää lapselle esimerkiksi kännykältä lapsen lempisarjaa. Tutkimus on helpompi tehdä, kun lapsen ajatukset ovat muualla.

Miten sydämen ultraäänitutkimukseen pitää valmistautua?

Tutkimukseen ei tarvitse valmistautua etukäteen. Lapselle voi olla kuitenkin hyvä kertoa ennalta, mitä ultraäänitutkimuksen aikana tapahtuu ja että tutkimus ei satu. Voitte ottaa myös lapsen lempilelun tutkimukseen mukaan jännitystä lievittämään.

Ajanvaraus

Varaa aika lasten kardiologin vastaanotolle sydämen ultraäänitutkimuksen tarpeen arviointia varten internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

Sydämen ultraäänitutkimuksen tekee aina lasten kardiologi.

Artikkelit ja tiedotteet
Pikkujätti Pikkujätille ja Aavalle myönnetty ISO27001 tietoturvasertifiointi
Sertifiointi osoittaa, että Pikkujätti ja Aava noudattavat korkeimpia tietoturvakäytäntöjä taaten turvalliset ja luotettavat terveydenhuollon palvelut asiakkaille.
Lue lisää
lapsen Mistä lapsen oppimisvaikeudet johtuvat?
Lievätkin oppimisvaikeudet on tärkeä tunnistaa, jotta lasta voidaan tukea koulussa ja kotona mahdollisimman varhain. Mikäli asiaan ei puututa, ongelmat seuraavat aikuisuuteen. Neuropsykologian erikoispsykologi Nina Sajaniemi kertoo, mitä syitä oppimisvaikeuksien taustalla on ja mitkä ovat yleisimmät oppimishäiriöt.
Lue lisää
Pikkujätti Asiakastietolaki muuttuu 1.1.2024 – OmaKannan luovutuslupaa voidaan hyödyntää jatkossa laajemmin
Voit kuitata informoinnin vastaanotetuksi jo nyt OmaKannassa tai asioidessasi Pikkujätissä.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn