Lasten kardiologin vastaanotto

Onko lapsi valittanut outoja sydäntuntemuksia tai onko lapsen sydämessä kuultu kenties sivuääniä? Onneksi sivuäänet ja muut sydänoireet lapsella ovat usein vaarattomia. Oireiden syy on kuitenkin aina selvitettävä. Pikkujätissä sydänoireiden selvityksestä vastaa lasten kardiologi.

Milloin lasten kardiologin vastaanotolle?

Lasten kardiologi on lasten sydänsairauksiin ja verenkiertoon erikoistunut lääkäri.

Huoltajan kannattaa hakeutua yhdessä lapsen kanssa lasten kardiologin vastaanotolle muun muassa seuraavissa tapauksissa/jos lapsella esiintyy seuraavia oireita:

  • rintakipu (pistävä, polttava tai puristava)
  • sydämen rytmihäiriö (sydämen muljahdukset, tykytykset, tunne, että sydän jättää lyönnin välistä tai tekee ylimääräisen lyönnin)
  • sydämen sivuääni (paljastuvat tyypillisesti neuvolakäynnillä, toisella lääkärikäynnillä tai kouluterveystarkistuksessa)
  • pyörtyminen
  • alentunut rasituksen sietokyky/yleisvointi (voi näkyä esim. väsymyksenä, harvemmin kehon värin muuttumisena sinertäväksi rasituksessa)
  • suvusta löytynyt perinnöllinen sydänlihassairaus

Mistä lapsen sydänoireet voivat johtua?

Sydämen sivuäänet ovat lapsilla varsin yleisiä, ja niistä valtaosa on vaarattomia, niin kutsuttuja virtausääniä tai fysiologisia sivuääniä. Kaikki havaitut sivuäänet on kuitenkin tutkittava vakavampien syiden poissulkemiseksi.

Vaarattomat sivuäänet voivat johtua esimerkiksi sydämen ylimääräisistä lihassäikeistä. Toisinaan sydämestä lähtevät verisuonet voivat olla myös hieman mutkalla aiheuttaen kohinaa eli kuultuja sivuääniä.

Sydämen vaarattomia sivuääniä voi esiintyä aina nuoreen aikuisuuteen asti, tämän jälkeen harvemmin.

Harvemmin, mutta toisinaan erilaisten sydänoireiden taustalta voi löytyä vakavampia syitä, kuten:

  • sydämen synnynnäinen rakenteellinen vika (esim. aukko sydämessä)
  • sydänpussin tulehdus
  • sydänlihaksen tulehdus tai
  • sydänlihaksen sairaus

Pistävän rintakivun taustalla sen sijaan on usein lihasperäinen syy.

Mitä lasten kardiologin vastaanotolla tyypillisesti tapahtuu?

Lasten kardiologin vastaanotolla kardiologi haastattelee huoltajia ja lasta vastaanotolle tulon syistä. Tyypillisiä perustutkimuksia oireista riippuen ovat muun muassa:

Kaikki tutkimukset ovat lapselle kivuttomia, ja suurin osa niistä pystytään tekemään vastaanoton yhteydessä.

Tarvittaessa lasten kardiologi lähettää lapsen alustavien tutkimusten perusteella jatkotutkimuksiin ja/tai –hoitoon. Muun muassa merkittävämmät sydämen rakenneviat vaativat lisätutkimuksia ja -toimenpiteitä sairaalassa.

Lievempiä rakennevikoja voidaan joissain tilanteissa jäädä seuraamaan. Esimerkiksi sydämen aukko voi joskus mennä ajan kuluessa itsekseen kiinni.

Sydänpussin tai sydänlihaksen lievemmät tulehdukset voidaan hoitaa tyypillisesti kotona. Vakavammat tulehdukset vaativat sen sijaan usein joitain päiviä sairaalassa.

Mikäli lasten kardiologi toteaa lapsella vaarattoman sydämen sivuäänen, ei tarvetta jatkotutkimuksille ole. Sivuääniä voi kuulua jatkossakin esimerkiksi, kun lapsella on kuumetta tai infektio. Vanhemmat voivat kuitenkin olla tällöin huoletta, sillä sivuääni on kerran todettu vaarattomaksi.

Miten valmistaudun lasten kardiologin vastaanotolle?

Vastaanotolle on hyvä tuoda mukanaan lapsen mahdolliset aiemmat EKG-tutkimustulokset sekä neuvolakortti (pienemmät lapset).

Ajanvaraus

Varaa aika Pikkujätin lasten kardiologille internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000. Voitte tulla vastaanotolle ilman lähetettä.

Sydänleikattujen lasten jälkiseuranta tapahtuu niinikään lastenkardiologien toimesta.

Artikkelit ja tiedotteet
jäykkäkouristusrokotus

Jäykkäkouristusrokotus on jokaiselle tarpeen

Jäykkäkouristus- eli tetanusrokotus antaa hyvän suojan jäykkäkouristusta vastaan. Lapsi saa rokotteen osana rokotusohjelmaa, aikuisen tulee muistaa ottaa tehoste tietyin väliajoin. Sairaanhoitaja Mira Tuomikoski vastaa vaaralliseen tautiin sekä rokottamiseen liittyviin kysymyksiin.
Lue lisää
lapsen

Norovirus on lapsiperheissä tavallinen vieras

Kun norovirus jyllää perheessä, kaikki saavat yleensä tartunnan. Tavallisimpia oireita ovat oksentelu ja ripuli, mutta joillakin norovirustauti voi olla oireeton. Lastentautien erikoislääkäri Katri Backman neuvoo oireiden omahoidossa sekä kertoo, milloin on syytä kääntyä valkotakin puoleen.
Lue lisää
raija_tapio_toimitusjohtaja_aava_pikkujätti

Lääkärikeskus Aavan ja Pikkujätin toimitusjohtaja Raija Tapio jättää yhtiön 

”Meillä on parempi liikevaihto ja tulos kuin koskaan, lisäksi olemme terveysalan hyvämaineisin yksityinen toimija. Joskus minun on lähdettävä ja nyt siitä ilmoittaminen tuntui vähiten väärältä hetkeltä”, sanoo toimitusjohtaja Raija Tapio. Hän aloitti uransa yhtiössä 25 vuotta sitten laboratorionhoitajana.
Lue lisää
FacebookTwitterLinkedIn