Kitarisanpoisto eli adenotomia

Jos suurentunut kitarisa aiheuttaa lapselle kuorsaamista, nielemisvaikeuksia tai palan tunnetta kurkussa, voi edessä olla kitarisanpoisto. Kitarisanpoistoon päädytään usein myös silloin, kun kitarisa toistuvasti tulehtuu ja aiheuttaa lapselle ikäviä ja voimakkaita oireita.

Mikä on kitarisa?

Kitarisa on nenänielun takaosassa sijaitseva risa, joka on osa isompaa risakudosta. Myös nielurisat kuuluvat risakudokseen.

Kitarisalla, kuten myös nielurisalla uskotaan olevan merkitystä varhaislapsuuden immuniteetin eli puolustuskyvyn kehittymisessä, minkä vuoksi kitarisa- ja nielurisaleikkauksia ei vielä tavallisesti tehdä alle 1-vuotiaille lapsille.

Kitarisa alkaa pienetä vähitellen kouluikäisillä ja teini-ikäisillä kitarisaa ei enää yleensä ole.

Milloin kitarisan poistoon tyypillisesti päädytään?

Kitarisan poistoon päädytään tyypillisesti:

  • silloin, kun suurentunut kitarisa aiheuttaa nenä-nielun tukkeutumista (nukkuessa lapsi kuorsaa, hengittää suun kautta tai hänellä on hengityskatkoja, syömisen hitaus, nielemisvaikeudet, palan tunne kurkussa, honottava ääni)
  • toistuvissa ja voimakasoireisissa kitarisatulehduksissa (esim. angiinakierteet)
  • toistuvissa poskiontelotulehduksissa
  • kun lapsella todetaan liimakorva tai jos korvaputkista huolimatta korva toistuvasti tulehtuu

Mikä on kitarisanpoiston suurin hyöty?

Suurentuneen tai toistuvasti tulehtuneen kitarisan poisto parantaa lapsen terveyttä ja koko perheen elämänlaatua, kun ikävät oireet poistuvat ja lääkärissä käynnit vähenevät. Suurentuneen kitarisan poisto vaikuttaa muun muassa unen laatuun ja näin ollen lapsen keskittymiskykyyn ja jaksamiseen.

Myös hampaiden oikomishoitoon menevälle lapselle poistosta on hyötyä, jos suurentunut kitarisa aiheuttaa suuhengitystä. Suuhengityksessä suu ei pysy nukkuessa kiinni, jolloin oikomishoito ei onnistu.

Myös astmaa sairastavien lapsien hoitotasapainoa voidaan parantaa kitarisanpoistolla, jos kitarisa on kroonisesti tulehtunut ja räkä ärsyttää jatkuvasti kurkunpäätä.

Miten suurentunut kitarisa todetaan?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri toteaa suurentuneen kitarisan yleensä peilin avulla. Toisinaan apuna voidaan käyttää tähystintä. Lääkäri arvioi leikkauksen tarpeellisuuden ensisijaisesti oireiden perusteella. Joskus kitarisa voi olla isokin aiheuttamatta oireita, jolloin leikkaukselle ei ole perustetta.

Mitä toimenpiteessä tapahtuu?

Kitarisanpoistot tehdään nukutuksessa toimenpidesalissa Pikkujätti Espoo Tapiolassa tai Pikkujätti Helsinki Itäkeskuksessa. Nukutuksesta vastaa lasten nukutuslääkäri ja kitarisanpoistosta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri.

Valmistautumisohjeet saatte hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Pelkkä kitarisanpoistoleikkaus kestää noin 10 minuuttia. Jos samassa yhteydessä tehdään nielurisaleikkaus, aika menee noin 20-30 minuuttia, nukutuksen ja heräämisen kanssa alle tunti. Vanhempi pääsee leikkauksen jälkeen heräämöön lapsen seuraan.

Noin kolmen tunnin seurannan jälkeen lapsi pääsee kotiutumaan, jos yleisvointi on hyvä. Normaalisti lapsi ei ole pelkän kitarisan poiston jälkeen juurikaan kipeä. Yleensä muutaman päivän toipuminen kotona riittää. Jälkitarkastus tehdään noin kuukauden kuluttua leikkauksesta.

Ajanvaraus

Varaa aika korvalääkärille kitarisanpoiston arviointia varten internetajanvarauksestamme tai soittamalla neuvonta- ja ajanvarauspuhelinnumeroomme 010 380 8000.

FacebookTwitterLinkedIn
Artikkelit ja tiedotteet
Lapsen Lapsen ruutuaika – kuinka paljon on sopivasti?
Lapsen ruutuaika voi olla hyödyllistä ja kehittävää, kun sitä hallitaan oikein. Tärkeintä on varmistaa, ettei se verota liikkumista, unta tai sosiaalista vuorovaikutusta muiden kanssa. Jos lapsi istuu liikaa ruudun ääressä, seurauksena voi olla sekä fyysisiä että psyykkisiä oireita.
Lue lisää
pikkujätti Tervetuloa upouuteen Pikkujätti Ouluun!
Pikkujätti avaa 10. helmikuuta ensimmäisen lasten lääkäriasemansa Oulussa.
Lue lisää
pirkko_keronen_lastenlääkäri ”Lapset kyllä muistuttavat, jos tarra meinaa unohtua” – Lastenlääkäri Pirkko Kerosen työhön kuuluu taikatemppuja ja vanhempien huolien huojentamista
Lastenlääkärin työ on paljon muutakin kuin sairauksien hoitoa. Tärkeintä on ymmärtää lapsen persoonallisuutta, luoda turvallinen olo ja ymmärtää vanhempien huolenaiheita. Maltti ja empatia ovatkin Pikkujätin lastenlääkärien supervoimia. ”Teemme aina tutkimuksen lapselle niin kivaksi kuin mahdollista”, kertoo 30 vuotta Pikkujätissä viihtynyt lastentautien erikoislääkäri Pirkko Keronen.
Lue lisää